![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 3.08.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich
Mam problem z jednym zapytaniem. Kod UPDATE topics SET topicans=topicans+1 where ID=1 to zapytanie bez problemu wykonuje mi sie w phpMyAdminie i probowalem je podmienic w moim skrypcie gdzie najpierw byla pobierana wartosc danego pola potem zwiekszana o 1 a nastepnie robiony update. No wiec wystrugalem taki kodzik Kod $upd = mysql_query("UPDATE topics SET topicans=topicans+1 where ID='".$topicID."'"); ktory nic nie robi... zmienna $topicID posiada swoja wartosc tym bardziej ze probowalem zamiast niej wstawic konkretne ID i tez to nie pomoglo. W zwiazku z tym mam pytanko gdzie robie blad? czy tez moze nie da sie tak zrobic.. z gory dzieki za odpowiedz pozdrawiam Felix |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
daj tak:
i teraz: 1)jesli zobaczysz komunikat o bledzie, to masz blad 2)jesli zobaczysz napis 'wszedlem do update' a nie zobaczysz komunikatu o bledzie i pole nie zmieni swojej wartosci to znaczy ze albo nie masz zadnych rekordów w tabeli, albo nie masz rekordu o zadanym id albo rekord zadanym id ma pole topicans=null 3)jesli nie zobaczysz zadnego napisu to znaczy ze do update wogole nie dochodzi |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 3.08.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzieki za pomoc (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 19:39 |