Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> w jaki sposob przechowywac funkcje
mhs
post 12.06.2003, 08:08:21
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Czesc,
Mam nastepujace pytanie:
W jaki sposob mam przechowywac swoje funkcje, które wykorzystuje w skryptach. Czy w jednym pliku, ktory bede zalaczal do kazdego skryptu czy tez kazda funkcje przechowywac w osobnym pliku i w momencie jej wykorzystywania bede zalaczal ja do skryptu. Moze jakies inne rozwiazanie proponujecie (np. baza danych)?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 4)
DeyV
post 12.06.2003, 08:52:00
Post #2

Grupa: Zarząd

Jak lepiej? Trudne pytanie. Zależne całkowicie od Twoich potrzeb.
Mogę Ci jednak powiedzieć, jak jak sobie z tym radzę.
Zastaw podstawowych funkcji (pakiet pierwszej pomocy winksmiley.jpg )mam w jednym, całkiem sporym pliku.
Natomiast wszystkie używane przezemnie klasy - każda w osobnym (czasem nawet więcej niż w jednym).

Dodatkowo duże funkcje wykorzystywane bardzo rzadko - również w osobnym (jednym lub kiilku plikach).

Ale robie tak tylko dla wygody - dla parsera nie ma to praktycznie żadnego znaczenia - różnice między zaincludowaniem 1 pliku a 10 są na poziomie tysięcznych sek.

--------------------
"Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
+Quote Post
kurtz
post 12.06.2003, 10:51:45
Post #3

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Cytat
Ale robie tak tylko dla wygody - dla parsera nie ma to praktycznie żadnego znaczenia - różnice między zaincludowaniem 1 pliku a 10 są na poziomie tysięcznych sek.
poza zacytowanym fragmentem zgadzam sie z DeyV'em.

Istotne jest jednak zeby pamietac zeby nadmieninie nie rozbijac calosci - jesli funkcje stanowia spojnosc zebrac je w obiekt i uzywac.

includowanie wielu plikow rzeczywiscie nie ma ogromnego znaczenia ale nie mozna powiedziec by byly to tysieczne czesci sekundy:

machnalem prosty przyklad
http://odothui.jukowski.com/parsing.php

jak widac funkcja "nic nie robi" a jednak roznica czasu wykonania jest 5-6 krotna (choc nie przecze ze nadal dosc mala ;) - tak jestem swiadomy ze wyniki pewnei sporo zaleza od mocy serwera oraz systemu ;)

z ciekawostek: istotne sa rowniez komentarze, duze uzywanie spacji etc - wyciecie bialych znakow moze przyspieszyc prace calosci od 10% do 40% (informcja za Zend Weekly Summery z poczatku maja).

pozdrawiam

--------------------
.. make web your home ..
+Quote Post
Teodor
post 12.06.2003, 18:07:09
Post #4

-----

smile.gif kiedys jak jeszcze wszystkie moje skrypty bazowaly na plikach textowych budowalem panel kontrolny do jednej stronki i co przyszlo mi do flowy wrzucalem do 1 pliku - skonczylem na 2500 lini i dalem spokoj - robienie poprawek online zrobilo sie uciazliwe tongue.gif

a wracajac do tematu - klasy wszystkie w 1 pliku plus 1 plik z ustawieniami sql'a + 1 z "bajerkami" (buzki, oczyszczanie formularzy itp)

Pozdrawiam
+Quote Post
brasil_pl
post 18.09.2003, 23:59:22
Post #5

-----

ja np. w jednym pliku trzymam klasy odpowiedzialne za łączenie z MySQL'em oraz kilka innych wspólnych dla różnych modułów budowanego serwisu, elementy niezależne funkcjonalnie jak np. galeria foto czy system cenników przechowywane są w osobnych katalogach w rozbiciu na przeważnie dwa pliki jeden z klasami i funkcjami a drugi już ze skryptem właściwym (dzięki temu w przyszłości mogę łatwo wydzielić interesujący mnie moduł i włączyć do nowego projektu, oczywiście zawsze trzeba coś tam zmienić smile.gif ) Jak na razie to nie udało mi się nic lepszego wymyślić...
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 19.06.2025 - 18:30