![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 764 Pomógł: 3 Dołączył: 30.04.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czesc,
Mam nastepujace pytanie: W jaki sposob mam przechowywac swoje funkcje, które wykorzystuje w skryptach. Czy w jednym pliku, ktory bede zalaczal do kazdego skryptu czy tez kazda funkcje przechowywac w osobnym pliku i w momencie jej wykorzystywania bede zalaczal ja do skryptu. Moze jakies inne rozwiazanie proponujecie (np. baza danych)? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
Jak lepiej? Trudne pytanie. Zależne całkowicie od Twoich potrzeb.
Mogę Ci jednak powiedzieć, jak jak sobie z tym radzę. Zastaw podstawowych funkcji (pakiet pierwszej pomocy ![]() Natomiast wszystkie używane przezemnie klasy - każda w osobnym (czasem nawet więcej niż w jednym). Dodatkowo duże funkcje wykorzystywane bardzo rzadko - również w osobnym (jednym lub kiilku plikach). Ale robie tak tylko dla wygody - dla parsera nie ma to praktycznie żadnego znaczenia - różnice między zaincludowaniem 1 pliku a 10 są na poziomie tysięcznych sek. -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 786 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2002 Skąd: Wroclaw/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Ale robie tak tylko dla wygody - dla parsera nie ma to praktycznie żadnego znaczenia - różnice między zaincludowaniem 1 pliku a 10 są na poziomie tysięcznych sek. poza zacytowanym fragmentem zgadzam sie z DeyV'em.
Istotne jest jednak zeby pamietac zeby nadmieninie nie rozbijac calosci - jesli funkcje stanowia spojnosc zebrac je w obiekt i uzywac. includowanie wielu plikow rzeczywiscie nie ma ogromnego znaczenia ale nie mozna powiedziec by byly to tysieczne czesci sekundy: machnalem prosty przyklad http://odothui.jukowski.com/parsing.php jak widac funkcja "nic nie robi" a jednak roznica czasu wykonania jest 5-6 krotna (choc nie przecze ze nadal dosc mala ;) - tak jestem swiadomy ze wyniki pewnei sporo zaleza od mocy serwera oraz systemu ;) z ciekawostek: istotne sa rowniez komentarze, duze uzywanie spacji etc - wyciecie bialych znakow moze przyspieszyc prace calosci od 10% do 40% (informcja za Zend Weekly Summery z poczatku maja). pozdrawiam -------------------- .. make web your home ..
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 87 Pomógł: 0 Dołączył: 13.04.2003 Skąd: Poznan Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
![]() ![]() a wracajac do tematu - klasy wszystkie w 1 pliku plus 1 plik z ustawieniami sql'a + 1 z "bajerkami" (buzki, oczyszczanie formularzy itp) Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 16.08.2003 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja np. w jednym pliku trzymam klasy odpowiedzialne za łączenie z MySQL'em oraz kilka innych wspólnych dla różnych modułów budowanego serwisu, elementy niezależne funkcjonalnie jak np. galeria foto czy system cenników przechowywane są w osobnych katalogach w rozbiciu na przeważnie dwa pliki jeden z klasami i funkcjami a drugi już ze skryptem właściwym (dzięki temu w przyszłości mogę łatwo wydzielić interesujący mnie moduł i włączyć do nowego projektu, oczywiście zawsze trzeba coś tam zmienić
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.06.2025 - 18:30 |