![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 23.03.2004 Skąd: Mrągowo Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Chciałem zrobić wielojęzykową stronę tzn. polski, angielski, niemieski i rosyjski. I chciałem to zrobić za pomocą tablicy(tłumaczenia) w plikach i sesji, która bedzie pamiętała wybrany język. Chodzi o to, że nie wiem dlaczego nie chce przekazać sesji na inny plik w moim przypadku testowym to jest index2.php. Mam takie pliki: index.php index2.php
oraz pliki z jezykami pl.php, de.php, en.pl oraz ru.php i one wyglaaja tak: [php] <?php $lang['omnie']='O mnie'; $lang['galeria']='Galeria'; $lang['pobierz']='Pobierz'; ?> No i moj problem polega na tym, ze startuje odpowiednia sesja, ale nie jest przekazywana do nastepnego pliku ![]() ewentualnie moze to mozna jakoś ładniej zrobić? Pozdrawiam Ten post edytował Wescik 21.07.2005, 14:46:01 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 55 Dołączył: 1.03.2005 Skąd: śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja to zrobilem tak:
a wczesniej oczywiscie wrzucic to trzeba do sesji:) w kazdym pliku zrob cos takiego i juz Ten post edytował AxZx 21.07.2005, 13:50:18 -------------------- aplikacje internetowe | Symfony
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 23.03.2004 Skąd: Mrągowo Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sorki ni jak mi to nie działa sesja sie zaczyna ale nie przekazuje
![]() Dzięki Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 55 Dołączył: 1.03.2005 Skąd: śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ale sesje sa trzymany w plikach, albo w bazie gdzies tam na serwerze
wiec obojetne w ktorym pliku u ciebie one powinny sie wyswietlac moze nie dales session_start() w drugim pliku (na samej gorze)? -------------------- aplikacje internetowe | Symfony
|
|
|
![]()
|
|
Zrobiłem to tak:
pliki index.php i index2.php:
I nic nie dziala. łąduje odrazu jezyk polski (tak w sumie powinno byc). Nie wazne ktory wybiore jezyk i tak ładowany jest polski ale sesja i tak nie jest trzymana ![]() Sprawdzałem w katalgogu sesje i plik danej sesji jest pusty? czyli wogole sesja nie dziala?. W moim poprzednim sposobie jednak zapisywał wartosc zmiennej ale jej nie przekazywał dalej ? Nie wiem o co chodzi. PLZ HELP Ten post edytował Wescik 22.07.2005, 08:26:28 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 123 Pomógł: 0 Dołączył: 12.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a przekazujesz gdzies identyfikator sesji?
bo ja nie widze..... -------------------- Warsztat: Easy PHP 1.7:Apache 1.3.27|PHP 4.3.3|PHPMYADMIn 2.5.3|MYSQL 4.0.15
|
|
|
![]()
|
|
a gdzie masz przypisanie do zmiennej sesyjnej jezyk ?
bo jezeli to jest caly kod no to nie ma tam tego. musisz gdzies dopisac $_SESSION['jezyk'] = 'pl'; albo inny w zaleznosci od $_GET['jezyk'] -------------------- aplikacje internetowe | Symfony
|
|
|
![]()
|
|
Dziaął ale nie do końca mianowicie sesja z index.php jest przesyłana do index2.php ale jak wezme spowrotem przejscie do index.php to gubi sesje i ładuje 'pl'.
index.php:
Natomiast w pliku index2.php mam tak:
Chciałem zeby z kazdego pliku mozna było zmieniać jezyk i dodałem pierwsza cześć kodu z index.php $_GET ale wtedy wogole sesja nie przechodzi? Nie mam pojecia jak to ma wogole działać Założenie było takie zeby wybierajac jezyk mozna bylo latać po wszystkich podstronach i przegladac je w wybranym jezyku? W plikach tej postac to index.php rozpoczyna sesje i wrzuca zmienna jezyka, a index2.php ja przejmuje, ale gdy nacisne 'back' to wraca do index.php i ładuje domyslny "pl"? a jak dodam GETy do index2.php to wogole nie jest przesyłana sesja w żadną strone? ![]() Proszę o cierpliwość, dopiero sie ucze i robię jakieś głupie błędy. Możesz mi to jakoś poprawić/naprawić? Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
index.php
index2.php
-------------------- aplikacje internetowe | Symfony
|
|
|
![]()
|
|
OK tym razem nic nie mieszałem tylko przekopiowałem twoj kod i niestety, ale sesja nie jest przekazywana dalej
![]() A jeszcze jedno co powoduje dodanie @ przd zmienną $_GET? @$_GET Ten post edytował Wescik 22.07.2005, 11:53:59 |
|
|
![]()
|
|
uups pomylilem sie
wywal default ze switcha bo default zrobi ze jak nie ma $_GET to wlasnie wstawia do sesji jezyk wartosc pl wiec wywal default i bedzie dobrze @ powoduje to ze nie wywala bledu jezeli $_GET nie jest ustawiony -------------------- aplikacje internetowe | Symfony
|
|
|
![]()
|
|
Wielkie dzieki działa!
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 05:00 |