![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 17.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Mam taki nietypowy problem. Jak ustawić apache'a żeby działał mi w lanie tzn mam na jednym kompie serwera odpalam go a z innych moge wchodzić poprzez przegladarke. Jak wpisuje adres ip kompa n ktorym jest serwer to pojawia mi sie ze nie mam pozwolenia dostepu( access denied). Co Z tym zrobic i gdzie ustawić odp parametry żeby to chodziło??
Przoszę o pomoc |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 220 Pomógł: 0 Dołączył: 20.02.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Access Denied może być równie dobrze spowodowane tym, że w folderze witryny, którą próbowałeś otworzyć, brakuje pliku domyślnego (np. index.html) i wyłączone jest w Apachu listowanie zawartości katalogu. W takim przypadku, komunikat świadczy o tym, że próbowałeś przeglądać zawartość katalogu ale serwer na to nie pozwolił.
Sugerowałbym utworzenie w httpd.conf serwerów wirtualnych (NameVirtualHost) dopisanie odpowiednich linijek do plików hosts komputerów klientów: dla Windows: Cytat %WINDIR%\system32\drivers\etc\hosts dla systemów *nixowych: Cytat /etc/hosts i niech wpisują w przeglądarkę nazwę zamiast adresu IP (gdyż jest łatwiejsza do zapamiętania). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 17.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A co wpisać w serwerach wirtualnych?? Czy ten plik mam edytować na kompie z serwerem?? Jak możecie to podajcie przykładowe ustawienie virtual hosta. Dzieki za wszelką pomoc
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 21:49 |