![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 283 Pomógł: 1 Dołączył: 15.11.2004 Skąd: Mikołów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jaką książkę uważacie na dobrą? Powinna zawierać dużo informacji, nie tylko podstawy.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 174 Pomógł: 1 Dołączył: 19.02.2004 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
W zasadzie korzystam z jednej książki i sobie ją chwalę, a mianowicie:
"Bazy Danych i PostgreSQL od podstaw" wydawnictwa Helion. Choć w pewnych sytuacjach bez manuala ani rusz. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 283 Pomógł: 1 Dołączył: 15.11.2004 Skąd: Mikołów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może ktoś jeszcze napisze, z czego korzysta?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oprocz ksiazeczek polecam manual postgresgq.org
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dokładnie, popieram przedmówce - mają naprawdę świetny manual. Aczkolwiek nie nauczysz się z niego wiele o samej teorii baz danych. Jednak polecałbym kupienie książki o bazach danych skoncentrowanej na teorii baz danych a nie na pgsql a o pgsql uczyć się z manuala.
|
|
|
![]() ![]()
|
|
Ok. A możecie zapodać jaką konkretną książkę? Chodziło by mi o taką, w której opisane są dokładnie mechanizmy bazy jak np. transakcje itp. Raczej nie potrzebuję książki, w której jest opis języka SQL.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Chodziło by mi o taką, w której opisane są dokładnie mechanizmy bazy jak np. transakcje itp. Raczej nie potrzebuję książki, w której jest opis języka SQL. Wlasnie ze w tych ksiazkacha jest opis tych rzeczt. O PG jest malo ksiazek, ja bym polecal cos z ORACLE poczytac, idea jest ta sama, jak zrozumiesz teorie to kwestia tylko znalezienia w manualu Postgresa jak co sie definiuje. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 487 Pomógł: 7 Dołączył: 7.01.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Polecam tytuł "PostgreSQL. BIblia problemów". (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 789 Pomógł: 41 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Osobiście posiadam (pożyczona) "PostgreSQL" autorstwa Jeff'a Perkins'a (wyd. MIKOM) i uważam, że jest dobra (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 28.11.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A ja z kolei uważam, że książka z Mikomu jest kiepska. Właściwie to ogranicza się do wypisania wszystkich opcji danego polecenia które się wyświetlają po wpisaniu nazwa_polecenia --help i mało szczegółowym omówieniu tych opcji, które autor uznał za najważniejsze. Z pewnością na rynku są lepsze książki na ten temat:) aczkolwiek ja na żadną nie trafiłam jeszcze. chyba wszędzie dominują książki do mysqla, no przynajmniej w empiku:)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 01:52 |