![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 0 Dołączył: 9.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Zaczynam pracę nad własnym prościutkim cms'em. Robię logowanie w następujący sposób: 1. Formularz w którym podaję dane (login_form.php):
2. Następnie przesyłam te dane do pliku sprawdzającego ich poprawność na podstawie wpisów w bazie MySQL (login_check.php):
3. Problem jest o tyle ciekawy, że jeśli pobieram dane z bazy MySQL logowanie nie udaje się.
Ale jeśli zadeklaruję nazwę usera i hasło w pliku na sztywno, czyli naprzykład:
Wówczas loguję się bez problemu :| Proszę o pomoc ![]() -------------------- Początkujący PHP'owicz....
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 124 Pomógł: 1 Dołączył: 27.06.2005 Skąd: Opole Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A po co dajesz where id=1? Zawsze chcesz żeby tylko jedna osoba była zalogowana mianowicie usr ktory ma index 1? wydaje mi się że nie
spróbój tak tylko piszę to z głowy i na kacy ale idea jest dobra ![]()
Powinno pomóc ![]() -------------------- :: don't you know, I'm LoCo
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 0 Dołączył: 9.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrobiłem tak:
Ale teraz sytuacja się zagmatwała ponieważ skrypt zachowuje się tak jakby z MySQL'a pobierał tylko pierwszy wiersz w tabeli (czyli o ID = 1) i użytkownik o ID = 2 nie może się zalogować ![]() -------------------- Początkujący PHP'owicz....
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 124 Pomógł: 1 Dołączył: 27.06.2005 Skąd: Opole Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrób nawiasy w warunku
![]() a gdzie masz elseif zamien to na else, mi się wydaje że to wina że nie masz nawiasów, a pozatym on przeleci cała tabele i uzytkownik z id 2, czy 50 będzie mógł się zalogować Zrobisz nawasy to powinno zadziałać -------------------- :: don't you know, I'm LoCo
|
|
|
![]()
|
|
Możesz mi to "zademonstrować" bo nie zupełnie nie mogę tego przerobić. Wychodzą mi zupełne idiotyzmy
![]() -------------------- Początkujący PHP'owicz....
|
|
|
![]()
|
|
A tak pozatym napisz jakie Ci błędy wychodzą To wkelj sobie bo masz już przeobione ![]() -------------------- :: don't you know, I'm LoCo
|
|
|
![]()
|
|
Hmmm, dzieje się dokładnie to samo - loguje się tylko pierwszy user
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 2 Dołączył: 13.06.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Hmm... dlaczego w else dalej masz logowanie?
Zrób tak, a jeżeli dalej Ci się loguje tylko 1 usr to znaczy że masz może gdzieś indziej błąd Może w bazie, zobacz czy napewno masz więcej usr w bazie -------------------- :: don't you know, I'm LoCo
|
|
|
![]()
|
|
Dalej dzieje się to samo. Sprawdziłem kilkanaście razy tabele w bazie i wszystko jest jak należy, więc nic nie rozumiem
|
|
|
![]()
|
|
Na początku dodaj jeszcze session_start()
-------------------- :: don't you know, I'm LoCo
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 197 Pomógł: 0 Dołączył: 11.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może tak ...
-------------------- ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 10:53 |