Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Notebook, Konfiguracja sprzętowa
_Mateo

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam!

Borykam się z problemem - jaki sprzet wybrać. Niezbyt wiem, czym się kierować, więc może napiszę, co do tej pory znalazłem:

Intel Centrino 2 Pentium 1.6 GHz 2mb - Celeron Centrino 1,6 1mb - Thurion 64/Athlon 64 1,6 1mb
Mobility Radeon x300 128mb - Mobility radeon 9600/9700 pro 128mb - GF Go 5700 128MB

Właściwie nad tym sie zastanawiam. Bardzo proszę o pomoc bo jesem w kropce sad.gif może ktos z Was ma taki akurat sprzet. Z góry dzieki,

Mateo

--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
3 Stron V   1 2 3 >  
Start new topic
Odpowiedzi (1 - 19)
escaflowne

-----

Zależy jaki aspekt notebooka jest dla ciebie najważniejszy. Dla jednych jest to ekran, dla innych długość pracy na bateriach... A dla ciebie?

--------------------
Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec - Woody Allen
/home/env: Apache 2.2 | PHP 5.2 | MySQL 5.1 | FreeBSD 8.0 | NetBeans 6.8 | symfony 1.4
+Quote Post
patrycjusz

-----

link - korzystam z tej maszynki (rozszeżonej do 512 ramu i dysku 80gb) - sobie chwalę,
główne zalety jak dla mnie:
- bardzo cichy - mówiąc wprost - nie słychać go wogóle przy normalnej tradycyjnej pracy,
- długo (baaardzo długo) trzyma na bateriach (dużo dłużej niż moje poprzednie maszynki CA i Della czy Toshiby - chociarz zaznaczam że on jest specjalnie do tego stworzony)
- Wifi wbudowane,
- po rozbudowaniu do 512 RAMU smiga mi na nim odpalone w tym samym momencie Eclipse, Jboss, i baza MSSQL więc to chyba o czymś świadczy winksmiley.jpg - chociarz zaznaczam że przy skomplikowanych operacjach ma tendencje do przymulenia (w końcu to laptop)

Reasumując, jak dla mnie wypas, cicho, szybko i stabilnie (ani razu sie mi nie wysypał w przeciwieństwie do np. toshiby), do tego TANIO - jak mi coś w nim pierd... to idę i kupuję nowego.

Pozdrawiam patS

P.S. zaznaczam że to moja subiektywna opinia winksmiley.jpg

--------------------
www.tigroup.pl Rozwiązania informatyczne dla sektora MSP.
Projektowanie i tworzenie stron www, dedykowane rozwiązania e-biznes, outsourcing usług programis
+Quote Post
SongoQ

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

@patrycjusz Nie polecam laptopow z tej firmy. Polecam Acer, Dell, Fujitsu Siemens.

--------------------
+Quote Post
Kinool

-----

moze to nie na temat ale smile.gif

ostatnio tez zastanawialem sie nad kupnem, nowy, jaka firma itp. w robocie mam pare HP i Acerow CA tez sie znalazl jeden i Toshiba leciwa smile.gif

powiem tak z nowych nie oplaca sie kupowac nic na P4, czemu?? bo sa strasznie zarloczne na energie, wydajnosc nie jest wcale taka rewelacyjna!, z plathormy intela wybralbym Centrinio, szfagier ma Fujitsu/Siemens na Pentium M i sprzet smiga caliem niezle smile.gif

powracajac do tematu, jak juz ladnie ktos napisal zastanow sie do czego chesz uzywac, ja wykozystuje go prawie do tego samego co kompa stacjonarnrgo, poza graniem smile.gif wiec chodzi tam Apache, php, MySQL, PostgreSQL i wszystko co jest potrzebne do pracy

Zdecydowalem sie na kupno uzywanego sprzetu, ale jak uzywany to tylko markowy!! Kupilem IBM T22, procesor PII 900 MHz, 512MB RAM, naped DVD sprzet jest rewelacyjny, malutki (ekran 14'), cieniutki i niezle trzyma na baterii smile.gif

zainstalowany WinXP, NovelLinux i dziala super smile.gif
zeby bylo fajniej to jest TV out i filmiki mozna sobie na TV ogladac smile.gif sprzet kupilem za 16000 zeta wiec calkiem tanio smile.gif jak za mozliwosci jakie daje

PS. napisze jeszcze ze procesory PIII sa lepiej zaprojektowane od PIV i procesor PIII 900MHz jest odpowiednikeim PIV 1,2 GHz, teraz intel sie nawraca i na podstawie starch PIII robi Pentium M Dothan smile.gif

co do sprzetu HP i CA to odradzam zakup! oraz czgokolwiek na Celeronach

--------------------
+Quote Post
patrycjusz

-----

@Kinool,@SongoQ - możecie troszeczkę bliżej opowiedzieć o CA? Dlaczego odradzacie? Ja mam już kolejnego CA w rękach, w pracy only CA (amortyzuje się ładnie w kosztach winksmiley.jpg - widzę kilkanaście sztuk pracujących na codzień i poza nielicznymi przypadkami gdzie ludzie mają syf na nich (nortony i inne pamięcio żerne sofciiki, bez defragmentacji itp) - to się bardzo ładnie zachowują smile.gif
pzdr

--------------------
www.tigroup.pl Rozwiązania informatyczne dla sektora MSP.
Projektowanie i tworzenie stron www, dedykowane rozwiązania e-biznes, outsourcing usług programis
+Quote Post
Luke

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Jezeli szukasz wydajnej platformy to tylko Pentium M (Platforma Centrino). Nie Celeron!

Jezeli marka, to IBM lub DELL.

Uzywam Dell Inspiron 510m, 1GB RAM, Pentium M 1,7 Ghz, HDD 60 GB.
Bardzo wydajna maszyna, eZ publish dziala na nim szybciej niz na nie jednym normalny serwerze.

Zwroc takze uwage na warunki gwarancji, bardzo wygodna jest gwarancja door-to-door.

Oczywiscie wszystko zalezy od Twojego portfela.

--------------------
<span style="font-weight: bold;">Open Source Enterprise Content Management</span>
+Quote Post
_Mateo

-----

Coz, ja chce tylko zeby chodzilo GTA SA i zestaw php (czyli PgSQL, MSSQL, MySQL, PHP5, Zend Studio 4 i zeby fajnie moznabylo ogladac filmy - do takich celow juz zdecytowalem Centrino (Pentium M), ale waham się nad grafiką i ilością ramu. Co poradzacie?

--------------------
+Quote Post
bela

Administrator PHPedia.pl

Grupa: Developerzy

-----

Ramu im więcej tym lepiej winksmiley.jpg

--------------------
+Quote Post
serafin

-----

_Mateo: skoro masz tyle kasy na to co podales to idz do jakiejs firmy ci doradza.. Ja w tym topicu wyczuwam lekka chec 'pochwalenia sie' (bez obrazy)

--------------------
Making IT works
+Quote Post
_Mateo

-----

serafin: gadałem z paroma osobami i powiedziały, że taki sprzęt mozna już za 4 tys złożyć - teraz pytam Was, co z w/w elementów wybrać. "Chęć pochwalenia się"... gdybym chciał się pochwalić to napewno nie byłoby tutaj Intel Centrino 1,6 GHz tylko taki zestaw jak proponuje emilio - 3,6GHz i 256 mb ddr2 na grafice... A chce miec jakąś dobrą karte, bo jednak czasem się zachciewa zagrac w cos...

emilio: dzieki za doradzenie - wahałem się właśnie nad turionem i intelem, ale chyba wybiorę Turiona... tańszy smile.gif

--------------------
+Quote Post
NuLL

-----

Ja tam sie nie chwale - ale tez musze kupić. Znacie coś godnego polecenia powiedzmy do 3600 złotych ? Rzecz na ktorej mi zalezy do duza matryca. Reszta dowolna choc jak @Luke mowi dobrze by bylo aby nie byl to Celeron - niestety komputer muszę kupić.

Pozatym - zakładając, że się nigdzie z nim nie ruszam - czy platforma AMD to dobry pomysł ?

What do u think :?: http://allegro.pl/show_item.php?item=57623746

--------------------
Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
+Quote Post
_Mateo

-----

kumpel ma semperona i mowi ze tnie mu wszysttko, wiec ja jego nie brałem pod uwage - a tak pozatym to co za roznica miedzy Vram a DDR na grafice?

--------------------
+Quote Post
serafin

-----

_Mateo: bullshit, za 4 tys to ty sobie mozesz kupic - uzywane i bez gwarancji. Jesli chcesz kupic notebooka ktory bedzie ci sluzyl kup cos markowego - zaplacisz wiecej ale w razie problemow masz obsluge d2d. Co do prockow: polecam wersje mobilne AMD (Turion) Nie dosc ze procek 64 bitowy to naprawde niezle ma osiagle. PIV bym nie kupowal - przereklamowany i za drogi winksmiley.jpg. Karta graficzna w notebooku - tez kpina, te karty osiagami nie dorownuja nawet gf3... jezeli chcesz grac na notebooku to zapomnij winksmiley.jpg.

Jesli tak naprawde kupuje sie notebook do pracy do karta graficzna moze byc wbudowana prawda ?

Ja przy kupnie zostawilbym ciut kasy na druga baterie, dobry futeral i oczywiscie Kensingtona. Pozdrawiam

--------------------
Making IT works
+Quote Post
_Mateo

-----

tak więc turion wybrany smile.gif ale zeby to gta chodziło... smile.gif moze jednak radeonik mobilny nie jest taki be? aha, no i bardzo ważny element czytnik MemoryStick/Pro, ale to chyba nie propblem?

--------------------
+Quote Post
NuLL

-----

Serafin - ładne bzdury piszesz...

Chyba nie widziałeś jak działa Centrino 1,8 Ghz, 512 Mb oraz Radeon 9700 dry.gif

Nie masz o tym ......... pojęcia.

--------------------
Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
+Quote Post
_Mateo

-----

To ja juz nie wiem co myslqc sad.gif

--------------------
+Quote Post
sztosz

-----

Turiony tej samej klasy co Centrino wydzielają wiecej ciepła i żrą więcej prundu == krutszy czas działania laptopa unpluged.

--------------------
+Quote Post
NuLL

-----

Procesor w grach nie odgrywa znaczacej roli. Nawet 1,5 Ghz Ci w zupelnosci wystarczy. Radeon 9700 to mocna karta graficzna i niekoniecznie aby szybko działać potrzebuje 256 Mb ramu - 128 ramu w zupełności wystarczy.

Tak jest moje zdanie dot. gier.

_Mateo - napisałem Ci PW - byłbym wdzięczny za odpisanie smile.gif

--------------------
+Quote Post
Kimor

-----

A co myślicie na temat AMD 64 3400+?

Mi sie wydaje ze obecnie tego typu procki powinno sie posiadać w laptopie - fakt ze bateria max 2 godziny wytrzyma ale wydaje mi sie ze sa chyba lepsze od intela i Turiona?

Mam racje?

Co myslicie o tej karcie graficznej ATI Mobility Radeon X700 (PCI-E)?

Ogolnie przymiezam sie do zakupu tego laptopa: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=18348

Ten post edytował Kimor 17.07.2005, 23:25:00

--------------------
"Człowiek całe życie uczy się na błędach"
+Quote Post

3 Stron V   1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 22.08.2025 - 10:58