![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 189 Pomógł: 0 Dołączył: 4.03.2005 Skąd: Jaworzno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Borykam się z problemem - jaki sprzet wybrać. Niezbyt wiem, czym się kierować, więc może napiszę, co do tej pory znalazłem: Intel Centrino 2 Pentium 1.6 GHz 2mb - Celeron Centrino 1,6 1mb - Thurion 64/Athlon 64 1,6 1mb Mobility Radeon x300 128mb - Mobility radeon 9600/9700 pro 128mb - GF Go 5700 128MB Właściwie nad tym sie zastanawiam. Bardzo proszę o pomoc bo jesem w kropce ![]() Mateo -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 220 Pomógł: 0 Dołączył: 20.02.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zależy jaki aspekt notebooka jest dla ciebie najważniejszy. Dla jednych jest to ekran, dla innych długość pracy na bateriach... A dla ciebie?
-------------------- Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec - Woody Allen
/home/env: Apache 2.2 | PHP 5.2 | MySQL 5.1 | FreeBSD 8.0 | NetBeans 6.8 | symfony 1.4 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 263 Pomógł: 0 Dołączył: 13.07.2003 Skąd: wawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
link - korzystam z tej maszynki (rozszeżonej do 512 ramu i dysku 80gb) - sobie chwalę,
główne zalety jak dla mnie: - bardzo cichy - mówiąc wprost - nie słychać go wogóle przy normalnej tradycyjnej pracy, - długo (baaardzo długo) trzyma na bateriach (dużo dłużej niż moje poprzednie maszynki CA i Della czy Toshiby - chociarz zaznaczam że on jest specjalnie do tego stworzony) - Wifi wbudowane, - po rozbudowaniu do 512 RAMU smiga mi na nim odpalone w tym samym momencie Eclipse, Jboss, i baza MSSQL więc to chyba o czymś świadczy ![]() Reasumując, jak dla mnie wypas, cicho, szybko i stabilnie (ani razu sie mi nie wysypał w przeciwieństwie do np. toshiby), do tego TANIO - jak mi coś w nim pierd... to idę i kupuję nowego. Pozdrawiam patS P.S. zaznaczam że to moja subiektywna opinia ![]() -------------------- www.tigroup.pl Rozwiązania informatyczne dla sektora MSP.
Projektowanie i tworzenie stron www, dedykowane rozwiązania e-biznes, outsourcing usług programis |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@patrycjusz Nie polecam laptopow z tej firmy. Polecam Acer, Dell, Fujitsu Siemens.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 560 Pomógł: 0 Dołączył: 15.07.2003 Skąd: Kwidzyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
moze to nie na temat ale
![]() ostatnio tez zastanawialem sie nad kupnem, nowy, jaka firma itp. w robocie mam pare HP i Acerow CA tez sie znalazl jeden i Toshiba leciwa ![]() powiem tak z nowych nie oplaca sie kupowac nic na P4, czemu?? bo sa strasznie zarloczne na energie, wydajnosc nie jest wcale taka rewelacyjna!, z plathormy intela wybralbym Centrinio, szfagier ma Fujitsu/Siemens na Pentium M i sprzet smiga caliem niezle ![]() powracajac do tematu, jak juz ladnie ktos napisal zastanow sie do czego chesz uzywac, ja wykozystuje go prawie do tego samego co kompa stacjonarnrgo, poza graniem ![]() Zdecydowalem sie na kupno uzywanego sprzetu, ale jak uzywany to tylko markowy!! Kupilem IBM T22, procesor PII 900 MHz, 512MB RAM, naped DVD sprzet jest rewelacyjny, malutki (ekran 14'), cieniutki i niezle trzyma na baterii ![]() zainstalowany WinXP, NovelLinux i dziala super ![]() zeby bylo fajniej to jest TV out i filmiki mozna sobie na TV ogladac ![]() ![]() PS. napisze jeszcze ze procesory PIII sa lepiej zaprojektowane od PIV i procesor PIII 900MHz jest odpowiednikeim PIV 1,2 GHz, teraz intel sie nawraca i na podstawie starch PIII robi Pentium M Dothan ![]() co do sprzetu HP i CA to odradzam zakup! oraz czgokolwiek na Celeronach -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 263 Pomógł: 0 Dołączył: 13.07.2003 Skąd: wawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Kinool,@SongoQ - możecie troszeczkę bliżej opowiedzieć o CA? Dlaczego odradzacie? Ja mam już kolejnego CA w rękach, w pracy only CA (amortyzuje się ładnie w kosztach
![]() ![]() pzdr -------------------- www.tigroup.pl Rozwiązania informatyczne dla sektora MSP.
Projektowanie i tworzenie stron www, dedykowane rozwiązania e-biznes, outsourcing usług programis |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 215 Pomógł: 0 Dołączył: 28.10.2003 Skąd: - Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jezeli szukasz wydajnej platformy to tylko Pentium M (Platforma Centrino). Nie Celeron!
Jezeli marka, to IBM lub DELL. Uzywam Dell Inspiron 510m, 1GB RAM, Pentium M 1,7 Ghz, HDD 60 GB. Bardzo wydajna maszyna, eZ publish dziala na nim szybciej niz na nie jednym normalny serwerze. Zwroc takze uwage na warunki gwarancji, bardzo wygodna jest gwarancja door-to-door. Oczywiscie wszystko zalezy od Twojego portfela. -------------------- <span style="font-weight: bold;">Open Source Enterprise Content Management</span>
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 189 Pomógł: 0 Dołączył: 4.03.2005 Skąd: Jaworzno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Coz, ja chce tylko zeby chodzilo GTA SA i zestaw php (czyli PgSQL, MSSQL, MySQL, PHP5, Zend Studio 4 i zeby fajnie moznabylo ogladac filmy - do takich celow juz zdecytowalem Centrino (Pentium M), ale waham się nad grafiką i ilością ramu. Co poradzacie?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Administrator PHPedia.pl Grupa: Developerzy Postów: 1 102 Pomógł: 2 Dołączył: 14.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ramu im więcej tym lepiej
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 56 Pomógł: 0 Dołączył: 23.11.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
_Mateo: skoro masz tyle kasy na to co podales to idz do jakiejs firmy ci doradza.. Ja w tym topicu wyczuwam lekka chec 'pochwalenia sie' (bez obrazy)
-------------------- Making IT works
|
|
|
![]()
|
|
serafin: gadałem z paroma osobami i powiedziały, że taki sprzęt mozna już za 4 tys złożyć - teraz pytam Was, co z w/w elementów wybrać. "Chęć pochwalenia się"... gdybym chciał się pochwalić to napewno nie byłoby tutaj Intel Centrino 1,6 GHz tylko taki zestaw jak proponuje emilio - 3,6GHz i 256 mb ddr2 na grafice... A chce miec jakąś dobrą karte, bo jednak czasem się zachciewa zagrac w cos...
emilio: dzieki za doradzenie - wahałem się właśnie nad turionem i intelem, ale chyba wybiorę Turiona... tańszy ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja tam sie nie chwale - ale tez musze kupić. Znacie coś godnego polecenia powiedzmy do 3600 złotych ? Rzecz na ktorej mi zalezy do duza matryca. Reszta dowolna choc jak @Luke mowi dobrze by bylo aby nie byl to Celeron - niestety komputer muszę kupić.
Pozatym - zakładając, że się nigdzie z nim nie ruszam - czy platforma AMD to dobry pomysł ? What do u think :?: http://allegro.pl/show_item.php?item=57623746 -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
kumpel ma semperona i mowi ze tnie mu wszysttko, wiec ja jego nie brałem pod uwage - a tak pozatym to co za roznica miedzy Vram a DDR na grafice?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 56 Pomógł: 0 Dołączył: 23.11.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
_Mateo: bullshit, za 4 tys to ty sobie mozesz kupic - uzywane i bez gwarancji. Jesli chcesz kupic notebooka ktory bedzie ci sluzyl kup cos markowego - zaplacisz wiecej ale w razie problemow masz obsluge d2d. Co do prockow: polecam wersje mobilne AMD (Turion) Nie dosc ze procek 64 bitowy to naprawde niezle ma osiagle. PIV bym nie kupowal - przereklamowany i za drogi
![]() ![]() Jesli tak naprawde kupuje sie notebook do pracy do karta graficzna moze byc wbudowana prawda ? Ja przy kupnie zostawilbym ciut kasy na druga baterie, dobry futeral i oczywiscie Kensingtona. Pozdrawiam -------------------- Making IT works
|
|
|
![]()
|
|
tak więc turion wybrany
![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Serafin - ładne bzdury piszesz...
Chyba nie widziałeś jak działa Centrino 1,8 Ghz, 512 Mb oraz Radeon 9700 ![]() Nie masz o tym ......... pojęcia. -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
To ja juz nie wiem co myslqc
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Turiony tej samej klasy co Centrino wydzielają wiecej ciepła i żrą więcej prundu == krutszy czas działania laptopa unpluged.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Procesor w grach nie odgrywa znaczacej roli. Nawet 1,5 Ghz Ci w zupelnosci wystarczy. Radeon 9700 to mocna karta graficzna i niekoniecznie aby szybko działać potrzebuje 256 Mb ramu - 128 ramu w zupełności wystarczy.
Tak jest moje zdanie dot. gier. _Mateo - napisałem Ci PW - byłbym wdzięczny za odpisanie ![]() -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 5.12.2004 Skąd: POLAND Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A co myślicie na temat AMD 64 3400+?
Mi sie wydaje ze obecnie tego typu procki powinno sie posiadać w laptopie - fakt ze bateria max 2 godziny wytrzyma ale wydaje mi sie ze sa chyba lepsze od intela i Turiona? Mam racje? Co myslicie o tej karcie graficznej ATI Mobility Radeon X700 (PCI-E)? Ogolnie przymiezam sie do zakupu tego laptopa: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=18348 Ten post edytował Kimor 17.07.2005, 23:25:00 -------------------- "Człowiek całe życie uczy się na błędach"
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 10:58 |