![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 5 Dołączył: 8.11.2004 Skąd: trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jak mozna zaznaczyc fragment teksu w textarea kub w jakims inpucie
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A po co chcesz automatycznie zaznaczać tekst ?
|
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 5 Dołączył: 8.11.2004 Skąd: trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Żeby ułatwić użykownikom edytującym dane zauważenie pewnych słów.
Moze tez byc inny kolor. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zaznaczenie kilku słów jest niemożliwe, zauważ że w textarea możesz zaznaczyć tylko ciąg znaków, nie możesz zaznaczyć kilku fragmentów.
Koloru też nie zmienisz, musiałbyś wyświetlać to jako html, a w textarea tego nie zrobisz. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 1 Dołączył: 3.10.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Co się nie da jak się da;-) Ale trochę zabawy z tym będzie, no i będzie działało jedynie pod MSIE i Gecko-podobnymi: Kod ramkaif.contentDocument.designMode = 'On'; //na iframie pod gecko ramkaif.contentDocument.body.contentEditable = true; //pod MSIE HINT: http://www.mozilla.org/editor/midas-spec.html http://msdn.microsoft.com/archive/default....ons/default.asp Nie jest to łatwe, ale wykonalne, a przy okazji można się sporo dowiedzieć;-) Pozdrawiam Marcin Staniszczak |
|
|
![]()
|
|
Wiem że w ten sposób można, ale kolega pytał o textarea i input text, a te elementy w normalnej postaci nie umożliwiają tego (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/snitch.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 1 Dołączył: 3.10.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Lub textarea. Jednak jest to dość skuteczny sposób, a w JS zawsze można wyłączyć w odpowiedniej chwili inputa i/lub textarea, zastępując go iframe-em. Jak się to dobrze napisze to w starszych przeglądarkach będzie normalny input/textarea, a w nowszych już kolorowy iframe. To nawet nie jest tak naprawdę aż dużo roboty;-) Samo uruchomienie trybu edycji gdy jest to możliwe i umieszczenie w iframe-ie textu to nie będzie nawet 100 linii w JS;-)
Pozdrawiam Marcin Staniszczak |
|
|
![]()
|
|
Cytat ramkaif.contentDocument.designMode = 'On'; //na iframie pod gecko ramkaif.contentDocument.body.contentEditable = true; //pod MSIE hm, mam div'a i chciałem go edytować w FF, no i zrobiłem tak jak w pierwszym linku, ale mi nie działa, jakie mogą być przyczyny? Ten post edytował php programmer 19.01.2007, 11:19:11 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat hm, mam div'a i chciałem go edytować w FF, no i zrobiłem tak jak w pierwszym linku, ale mi nie działa, jakie mogą być przyczyny? a teraz czytamy na stronce: Cytat For example, in JavaScript, if you have an iframe (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) pozatym samo designMode="on"; nie wystarcza. to tylko ustawia tryb edycji wlaczony. teraz mozesze robic inne rzeczy opisane na tamtej stronce. ale to musi byc iframe |
|
|
![]()
|
|
po zmianie na iframe
tez mi nie działa Cytat teraz mozesze robic inne rzeczy opisane na tamtej stronce. ale to musi byc iframe ale ja nie miałem na myśli zmiany z poziomu JS, tylko to że ten kto ogląda stronę może edytować tekst wewnątrz (w IE jest taka możliwość) Ten post edytował php programmer 19.01.2007, 11:28:14 |
|
|
![]()
|
|
przeciez ci wyraznie napisalem:
Cytat pozatym samo designMode="on"; nie wystarcza. to tylko ustawia tryb edycji wlaczony. teraz mozesze robic inne rzeczy opisane na tamtej stronce. w iframe zaznaczas jakis tekst, wciskasz przycisk i ci go pogrubi |
|
|
![]()
|
|
Cytat przeciez ci wyraznie napisalem: ale ja nie miałem na myśli zmiany z poziomu JS, tylko to że ten kto ogląda stronę może edytować tekst wewnątrz (w IE jest taka możliwość) OK coś mi zadziało, THX Ten post edytował php programmer 19.01.2007, 11:36:50 |
|
|
![]()
|
|
no ale tego co czytalem to tak to dziala. robisz przyciski co maja rozne akcje js i po sprawie.
a najlepiej uzyj fckeditora lub tinymce |
|
|
![]()
|
|
w twoim przykładzie po kliknięciu,
da się także edytować, więc mam już jakiś punkt odniesienia do kombinowania (jak miałem na sztywno wpisane to się nie dało edytować) Cytat a najlepiej uzyj fckeditora lub tinymce Ale ja juz mam tu jakiś WYSYWIG, tylko że nie daje sie edytować pod FF, a szybciej będzie chyba wprowadzić poprawkę niż zmienić na inny Ten post edytował php programmer 19.01.2007, 11:45:33 |
|
|
![]()
|
|
Cytat Ale ja juz mam tu jakiś WYSYWIG, tylko że nie daje sie edytować to zalezy. tinymce bardzo latwy w uzyciu, konfigurowalny, dziala pod kazdą przeglądarką, 5 minut roboty (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
pod FF, a szybciej będzie chyba wprowadzić poprawkę niż zmienić na inny |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 16:17 |