![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 20.09.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
![]() ![]() Jak wiecie w internecie jest coraz wiecej cwaniaków, którzy lubią robić down load-y z adresami z innych serwerów, pobierając tym samym ich tranfer. Jest wiele metod aby temu zapobiegać, i właśnie zainteresowałem się tym tematem. Chciałbym zrobić coś takiego ![]() Osoba wchodzi na strone i klika w download.php?id=cos_tam teraz srypt download.php szuka katalogu o nazwie (w katalogu w którym są pliki) cos_tam i kompresuje go do formatu gzip, daje mu wygenerowaną nazwę a następnie wysyła headerem do przeglądarki, no i user pobiera sobie ładnie pliczek wytworzony automatycznie przez skrypt. Najważniejszym priorytetem tutaj jest dla mnie skompresowanie katalogu cos_tam (potem jest łatwosc jezeli sie buga wykryje i wysyła sie odrazu pliczek na serwer, jako .php i nie trzeba zip-ków ani rar-ów robić). Proszę Was o pomoc, dzięki z góry ![]() //OT:ON// PS. DLA OSOBY KTÓRA POLECI MI SKORZYSTAC Z JAKŻE POŻYTECZNEJ FUNKCJI SZUKAJ - INFORMACJA : szukałem i po wpisaniu gzip otrzymuje dwa nic nieznaczące wyniki//OT:OFF// |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
opendir" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
readdir" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual closedir" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual No i jeszcze obsluga gZipa czyli http://pl.php.net/manual/pl/ref.zlib.php Wiecej chyba nie jest potrzebne. -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 20.09.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam ponownie
![]() Zmonciłem coś takiego:
Teraz zapisuje mi katalog 'katalog' do pliku 'plik.gz' na serwerze. Tylko mam 2 problemy z nim, a mianowicie: 1 - nie zapisuje zawartości katalogu, a jedynie tworzy pusty plik 'plik.gz' 2 - jak zrobić aby ten pilk nie zapisywał sie na dysku, ale odrazu był wysyłany do przeglądarki Pomożecie, dzięki ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 179 Pomógł: 0 Dołączył: 9.11.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Eeh, to nie jest takie proste...
Gzip to algorytm kompresji, więc nie uda Ci się osiągnać jakiejkolwiek struktury katalogowej w pliku - do tego trzeba użyć jednego ze sposobów archiwizacji - najlepiej TAR(polecam), a potem dopiero plik TAR przelecieć Gzipem. Niestety archwizatora TAR nie wbudowano w php, więc albo sobie napiszesz do tego jakąś funkcje, albo poszukasz gotowej klasy - np. w PEAR. Jeśli podejmiesz się napisania tego czegoś(nic trudnego, wystarczy znac strukture nagłówka pliku w TARze), to poszukaj sobie na google o formacie TAR(ja tak robiłem, polecam wikipedie), albo przepisz z PEARa ![]() |
|
|
![]() ![]()
|
|
OK, wiec jezeli tak mówisz to musi byc prawda
![]() Znalazem klasę do obsługi "chyba" właśnie tego co napisałeś. Znajduje się ona pod adresem: http://cvs.sourceforge.net/viewcvs.py/xoop...tar.php?rev=1.4 Jako że jestem zielony w programoaniu obiektowym (jak i w obłudze klas) mógłby mi ktoś napisać czy: 1 - to dobra klasa właśnie do tego czego szukam 2- jak ją wykorzystać (polecenia napiszcie) Jeszcze raz dziękuję za pomoc i czekam na odpowiedzi z niecierpliowścią ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 0 Dołączył: 26.04.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
DJu z mojej strony moge Ci zaproponowac gotowy skrypt, ktory mozna wykorzystywac na licencji GNU
http://www.phpconcept.net/pclzip/index.en.php produkuje on pliki do zip'a w readmie masz sposob jak go wykrzystac w calosci, ja podam Ci tylko w skrocie jak go uzywam abys zobaczyl ze nie jest skomplikowany:
|
|
|
![]() ![]()
|
|
Dzięki wielkie za pomoc. Wszystko działa.
Teraz to, co opracowałem niech posłuży potomnym, którzy pewnie też bedą mieli pobobny problem. Systemu nie idzie oszukac, to swietna metoda na bezpieczny, i dobry download ![]() plik download.php
Do kodu który napisałem trzeba utworzyc katalog cache o chmodzie 777. Jeszcze raz dzięki za pomoc ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 12.05.2003 Skąd: Mikołów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Powinienes jeszcze sprawdzac skad wywolywany jest skrypt.
Bo co jesli ktos u siebie w download da link: (...)download.php?id=cos_tam ? -------------------- ..::elessar::..
|
|
|
![]() ![]()
|
|
Cytat Powinienes jeszcze sprawdzac skad wywolywany jest skrypt. Bo co jesli ktos u siebie w download da link: (...)download.php?id=cos_tam ? Może zanim cos napiszesz pomysl, to nie boli ![]() Tytuł tematu to Kompresja katalogu do gzip a nie robimy Download z DJ-em. Ja sie wszystkiego co chciałem dowiedziałem, a ty jak czegos nie wiesz załóż nowy temat. papa, ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 34 Pomógł: 0 Dołączył: 25.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 09:01 |