![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 109 Pomógł: 0 Dołączył: 2.06.2005 Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
witam
![]() ![]() za wszysytko odpowiedzialna jest funkcja :
funkcja logowanie przekazuje dwie zmienne : 'login' i 'haslo' baza wygląda tak : [plik *.sql]
i teraz problem jest w tym ze wywala mi : warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /home/funkcje.php on line 72 o co mu biega ? ![]() Ten post edytował niko 12.07.2005, 20:01:32 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 196 Pomógł: 2 Dołączył: 17.01.2004 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zły dział. Przenoszę: Skrypty php -> php Początkujący
Popraw zapytanie na:
Więcej błędów nie widać, bo wkleiłeś masę zbędnego kodu... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 109 Pomógł: 0 Dołączył: 2.06.2005 Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
nadal nie działa..
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 6.02.2005 Skąd: Krakow Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dodaj za
takie cos
wtedy doda ci odrazu do tabeli wpis apropo zapytania nie wiem czy zauwazyles ale w zapytaniu porownujesz pole user_name z podanym loginem w bazie nie masz takiego pola, masz tylko `user_pass` i `pass_name` popraw to i bedzie dzialac Ten post edytował infernox 12.07.2005, 20:19:07 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do funkcji nie przekazales polaczenia z baza wiec Ci nie zadziala zapytanie.
Taka uwaga, troszeczke zle to zorganizowales, poniewaz w bazie powinny byc hasla zakodowane a dodatkow po co wyciagasz haslo jak mozesz to zrobic w zapytaniu i sprawdzac czy Ci zwroci jakies rekord. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
połączenie z bazą jest na samej górze serwisu
możesz rozwinąc swój watek ? nie bardzo rozumiem
on sie pluje o to :
-- Uzywaj tagow ![]() Ten post edytował SongoQ 12.07.2005, 20:45:04 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 6.02.2005 Skąd: Krakow Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jemu chodzi o to ze wewnatrz funkcji niema informacji o polaczeniu z baza danych.Slugeruje aby przekazac do funkcji zmienna
ja jednak slugeruje najpierw poprawic to co ja npisalem.
sprawdzilem to czy wewnatrz funkcji widac informacje o polaczeniu i u mnie to zadzialalo moze dlatego ze uzywam
Ten post edytował infernox 12.07.2005, 20:37:46 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Polaczenie z baza masz poza funkcja a zmnienan odpowiedzialna za funkcje nie jest globalna czyli nie zadziala Ci wewnetrz fukcji.
Teraz zapytanie, zaluzmy ze masz hasla w bazie kodowane
Jesli jest taka mozliwosc w bazie to po co komplikowac sobie zycie. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
wywaliłem funkcje zrobiłem sobie w pliku działa ale teraz jak wpisałem do bazy hasło to wywala mi ze hasło jest błędne - hodzi o kodowanie - jak moge w bazie przez phpmyadmina dodawać usera tak zeby po wpisaniu hasła na stronie działało ?
czy jeśli jest hasło i login przekazywane ze strony index.php na strone login.php to czy trzeba to dawać w md5 ? czy wystarczy if ( $_POST['haslo'] == $fetch['user_pass'] ) w bazie mam niezakodowane hasła - jak sie to tyczy bezpieczeństwa ? Ten post edytował niko 12.07.2005, 21:33:16 |
|
|
![]()
|
|
Cytat w bazie mam niezakodowane hasła - jak sie to tyczy bezpieczeństwa ? Hasla powinny byc zakodowane, nawet ty nie powinienes ich znac.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
no to jak można sobie je tam zakodować dodając np przez panel nowego użytkownika i jego hasło ?
jak wepchnąć to z formularza do bazy ? |
|
|
![]()
|
|
Z php myadmina polecam skorzystac z wyboru funkcji password, wybierasz typ podczas wprowadzania tekstu.
Z SQLa
-------------------- |
|
|
![]() ![]()
|
|
normalnie daję cos takiego :
INSERT INTO `uzytkownicy` VALUES (2, 'MOJ_USER', 'JEGO_HASLO'); i gra ale hasła są nie zakodowane - jak teraz dawać żeby były w md5 ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 17:42 |