![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 62 Pomógł: 0 Dołączył: 29.06.2005 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
mam pytanie najpierw chcialbym wyszukac kogos po nazwisku a nastepnie wyswitlic wszystko co jest z nim zwiazane z kilku tabel , na poczatek z dwoch.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 559 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
po pierwsze: nie podales w czym problem. ja wie, ale ktoś kto nie bral udzialu w porzednich twych tematach może nie wiedzieć
po drugie: znowu masz na koncu niepotrzebnie mysql_query. A mowilem żebyś usunął. po trzecie: zapytanko tak powinno wyglądać: Raz masz idautora raz idAutora. Tak ma być? Przyjąlem że szukasz po nazwa w autor. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 62 Pomógł: 0 Dołączył: 29.06.2005 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
a no tak poprostu blad w zapytaniu mi wyskakuje, a z tym mysql_query to poprostu zapomnialem jak mi zaczelo dzialac, z tym idAutora masz racje,poprawilem
terz wyszukuje mi juz ale nie podaje mi nazwy tematu i numeru pracy tylko jakies inne liczby, |
|
|
![]()
|
|
(IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/exclamation.gif) !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ostatni raz mówię!!!!! usuń mysql_query z konca skryptu. To jest bŁędna rzecz. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/exclamation.gif) !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Co do tematu to pewnie nie jest pod indexem 6. Użyj mysql_fetch_assoc (spójrz do manuala jak użyc) i odwoluj się poprzez nazy pól a nie indexy |
|
|
![]()
|
|
o tym mysql guery zapomnialem , bo jak zaczelo dziailac wtedy to juz,
a teraz to moze wygladac mniej wiecej tak jeszcze nie sprawdzalem //while ($rekord = mysql_fetch_assoc ($wynik))
|
|
|
![]()
|
|
No tak, tyko po co wykomentowales while i dales przed bbcode?
I poco dwa razy idAutora wypisywać?
|
|
|
![]()
|
|
teraz mi nic nie wyswietla niestety |
|
|
![]()
|
|
Bo wyszukujesz po $_POST["szukaj"]. A masz wogóle tą wartość ustawioną? Daj echo $_POST["szukaj"]; i zobacz czy się coś wyświetli (tylko przed zapytaniem daj).
Poza tym dla każdego rekordu generujesz tabelkę. To celowe zamierzenie? A nie lepiej raz tabelkę i tylko wiersze dokładać? |
|
|
![]()
|
|
ale wczesnie mi po tym post szukalo, bylo ok, a teraz nie chce
|
|
|
![]()
|
|
wcześniej robileś zapytanie na jednej tabeli, teraz na dwóch. Najwyraźniej warunek nie jest spełniony, czyli nie masz w tabeli tematy autora o nazwisko z szukaj.
No i dla świętego spokoju daj te echo $_POST['szukaj']; żeby się upewnić, czy na pewno jest ok |
|
|
![]()
|
|
mam tabele tematy i w niej idAutora, i tabele autor i tam tez jest idAutora, jak wpisuje zeby mi wyszukal osobe o jakims tam nazwisku, to chce zeby pobral mi dane z tabeli tematy i tabeli autor, normlanie juz nie moge, z tym post jest oki
|
|
|
![]()
|
|
Ja wiem ze w tabeli tematy masz pole idAutora. Ale może nie ma tam autora którego szukasz.
daj poza tym tak: to co ci wyswietli wstaw np do phpmyadmin i zobacz czy coś ci zwróci (jakies rekordy) |
|
|
![]()
|
|
nic sie nie wyswietla, ale on nie ma po nazwisku podac tylko przez id, w tematach jest id autor i tam i na podstawie tego chce by mi podal reszte danych
|
|
|
![]()
|
|
po jakim id jak głównym warunkiem jest nazwisko. po id to tylko tabele sie lączy.
jak to nić nie wyświetla ? A gdzie to wstawiles? pokaz caly kod |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 18:41 |