![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 158 Pomógł: 0 Dołączył: 9.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Mam taki problem.
tabela: klienci: id | nazwa | email towary: id | id_klienta | nazwa | opis raporty: id | id_klienta | id_towaru | co zrobił Łącze tabele 'klienci' i 'towary' i wyświetlam wszystkie nazwy towarów ('towary.nazwa') z przypisana nazwa klienta ('klienci.nazwa'). Kod SELECT towary.nazwa, klienci.nazwa FROM klienci LEFT JOIN towary ON (towary.id_klienta=klienci.id); Dodatkow jest tabela 'raporty' która raportuje pewne dzialania klientów na towarach. Np. zmiane opisu, ceny. To jest troche bardziej skomplikowane i nie chce mi się tego tłumaczyć ale myśle, że tyle wyjaśnień wystarczy. Chce więc teraz wyświetlić wszystkie raporty z działań jakich dokonali klienci na towarach wraz z przypisanym klientem ktory tego dzialania dokonał. Zaznaczam, że klient może dokonywac zmian na każdym towarze nawet nie swoim. Kod SELECT towary.nazwa, raporty.co_zrobil, klienci.nazwa FROM raporty LEFT JOIN towary ON (raporty.id_towaru=towary.id) LEFT JOIN klienci ON (raporty.id_klienta=klienci.id); No wszystko jest pięknie tylko, że ja chce iść jeszcze dalej i wyświetlić obok nazwy towaru, opisu działania oraz nazwy klienta który tego działania dokonał jeszcze nazwe klienta który ten towar posiada... no i tu leże... nie wiem jak to zrobić. Jakieś pomysły? Z góry dzięki za wszelką pomoc. Ten post edytował xamil 4.07.2005, 09:46:38 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 180 Pomógł: 0 Dołączył: 24.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Spróbuj:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 158 Pomógł: 0 Dołączył: 9.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy ja tu widze podzapytanie? Jak tak to lipa bo baza nie obsługuje podzapytań:(
Jakieś inne pomysły? (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif) Ten post edytował xamil 4.07.2005, 13:45:16 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 21:57 |