![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 19.05.2002 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam jak zmienic :
ala ma kota na Ala Ma Kota ale to musi byc rozwiązane przy uzyciu wyr. regularnych a nie z ucwords(); wyrazenie ma byc takie [spacja][litera] - tylko jak to napisac ? ![]() Pozdr -------------------- Nie wiem co to ale fajne
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
[php:1:e91ca97319]$text = 'zamiana pierwszych liter na wielkie';
print preg_replace_callback('/(s|^)[a-z]/', create_function('$a', 'return strtoupper($a[0]);'), $text);[/php:1:e91ca97319] |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 77 Pomógł: 0 Dołączył: 7.05.2002 Skąd: Sz-n/Wroc/Wawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
[php:1:5daa43a17a]<?php
preg_replace ("/(^| )([a-z])/e", "'1'.strtoupper('2')", $tekst); ?>[/php:1:5daa43a17a] -------------------- /maggot/
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 19.05.2002 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzieki - mam jeszcze pytanko - ale to na nowy wątek materiał
![]() -------------------- Nie wiem co to ale fajne
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 554 Pomógł: 0 Dołączył: 4.04.2002 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wiem ze to jest z mojej strony troche iryujaca wypowidz ale mam prosbe - czy mogli byscie chociaz w przyblizeniu tlumaczyc kazde wyrazenie regularne jakie stosujecie?? Oczywiscie nie chodzi mi tu o strtoupper tylko o same wyrazenia.
A teraz odrobine tlumaczenia: wiele rzeczy jakie widze na forum wchodza mi w krew i chcialym aby bylo tak samo z wyrazeniami relarnymi poniewaz tutoriale sa hmm - nudne i mowia tylko cos w stulu - "gdybys chcial zaniesc chorej babci szarlotke to nie idz poniewz ona ma nadwage" a chcialbym aby mi mowily cos wiecej,,,, wiem ze to troche uciazliwe ale wiem takze ze to jest poniekad inwestycja w przyszlosc poniewaz w przyszlosci niebedziecie "musieli" tlumaczyc co napisaliscie tylko ludzie sami zajaza i wasz kod beda zdolni wykorzysac go do innych celow. Mam nadzieje ze wiecie o co mi chodzi. -------------------- "Real children don't go hoppity-skip unless they are on drugs."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
mam propozycje - już kiedyś o tym pisałem, ale co mi tam...
Zciagnij sobie trialową wersję programu Komodo Zawiera on bardzo ciekawe narzędzie do tworzenia wyrażeń regularnych a także bardzo przejżysty manual, jak z nich korzystać. Mi to bardzo pomogło... -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 151 Pomógł: 0 Dołączył: 4.03.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Witam jak zmienic :
ala ma kota na Ala Ma Kota Mozna to zrobic w bardzo latwy sposob w smarty ;-) [php:1:2af0712ad1]<?php //skrypt.php $smarty = new Smarty; $smarty->assign('var', 'ala ma kota'); $smarty->display('skrypt.tpl'); ?>[/php:1:2af0712ad1] Kod {*skrypt.tpl*}
tu bedzie z malych liter {$var} a tu z duzych liter {$var|capitalize} -------------------- Wszystko ... co na świecie interesujące, bierze się z czyichś dziwacznych myśli [David Lynch]
Andrzej Lepper to Kretyn< |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 701 Pomógł: 0 Dołączył: 26.06.2002 Skąd: Londyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Witam jak zmienic :
ala ma kota na Ala Ma Kota ale to musi byc rozwiązane przy uzyciu wyr. regularnych a nie z ucwords(); wyrazenie ma byc takie [spacja][litera] - tylko jak to napisac ? ![]() Pozdr tak z innej bajki: nie mozesz tego w CSS'ach zrobic?? :wink: |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 02:26 |