![]() |
![]() |
-maaa- |
![]()
|
Goście ![]() |
mam nastepujący problem, postaram sie go wyjasnic w najprostszy sposob czyli na przykladzie.
function test($a) { if ($a==5) { $b=1} else {b=0} } mój problem polega na tym że chciałbym uzyskac wartosc wyjsciową funckji, czyli w naszym przypadku 0 lub 1, w pascalu czy delphi w tym celu po prostu przypisawalo sie wartosc w taki sposob "b:=test($a)" , jesli chodzi o php to nie mam pojecia jak to zrobic... ;/, mam nadzieje ze ktos mi pomoze. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 449 Pomógł: 0 Dołączył: 26.05.2004 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moze chodzi ci o return" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual ?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 446 Pomógł: 0 Dołączył: 5.03.2005 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
-maaa- |
![]()
|
Goście ![]() |
byc moze chodzi o return, ale nie wiem co dalej...
interesuje mnie sytuacja w której to wywołuje funckcje np test(5) i jako zmienna wyjściową otrzymuje ową zmienną (1 lub 0) na której moge dalej pracować...po za funkcją... a nie mam pojęcia jak to zrobić ..;/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A do manuala zagladales? http://pl.php.net/manual/pl/functions.php
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 1 566 Pomógł: 37 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: Kraków ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jemu chodzi o
$przydalo_by_sie_przeczytac_manuala = test( 5 ); -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 436 Pomógł: 6 Dołączył: 8.11.2003 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(dr_bonzo @ 2005-06-19 21:14:15) Jemu chodzi o $przydalo_by_sie_przeczytac_manuala = test( 5 ); Może i tak, ale myśle że chodziło mu o referencje więc możę tego nie wiedzieć:
|
|
|
-maaa- |
![]()
|
Goście ![]() |
ok, dzięki juz wszystko to co chcialem wiem...
|
|
|
![]()
|
|
No chociarz powiedz o co ci chodzilo, bo obstawialismy duza kase na nasze rozwiazania, a tak bardzo chcialbym wygrac
![]() -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 22.06.2025 - 09:03 |