![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 2.06.2005 Skąd: Kalisz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam kolejne pytanie odnośnie Apacha
Chciałabym wiedzieć czy kolejność instalacji Apach, MySQL, i php jest konieczna tak jak pisałes. Ja zrobiłam troszke najpierw postawiłam Apacha a teraz próbuje MySQL - możliwe ze przez ta kolejnosć cos jest nie tak A mianowicie po rozpakowaniu źródeł i wstepnej konfiguracji (# ./configure --prefix=/usr/local/mysql --with-charset=latin2) nie mogę zrobić make konsola krzyczy mi że nie podałam biektów, badz nie może znależc makefile jak to ugryżć ![]() Prosze o odpwoiedz |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 220 Pomógł: 0 Dołączył: 20.02.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pytania:
1) czy znajdujesz się w folderze z rozpakowanymi źródłami? (pwd) 2) jeżeli tak, to czy w tym folderze znajduje się plik Makefile (ls -l | grep Makefile) 3) czy ./configure przeszło bez błędów? Kolejność instalacji Apache'a i MySQL'a w zasadzie nie ma znaczenia. -------------------- Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec - Woody Allen
/home/env: Apache 2.2 | PHP 5.2 | MySQL 5.1 | FreeBSD 8.0 | NetBeans 6.8 | symfony 1.4 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 401 Pomógł: 0 Dołączył: 18.04.2003 Skąd: Trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jeżeli wcześniej wykonywałaś może "make", to spróbój ponownie ale w tej kolejności :
make clean make jak będzie sie sypać to daj znać dokładnie o co chodzi ( poprzeklejaj troche ) ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 2.06.2005 Skąd: Kalisz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(escaflowne @ 2005-06-10 09:38:11) Pytania: 1) czy znajdujesz się w folderze z rozpakowanymi źródłami? (pwd) 2) jeżeli tak, to czy w tym folderze znajduje się plik Makefile (ls -l | grep Makefile) 3) czy ./configure przeszło bez błędów? Kolejność instalacji Apache'a i MySQL'a w zasadzie nie ma znaczenia. 1. Oczywiście ze znajduję sie w katalogu z rozpakowanymi źródłami. 2. Otórz nie ma wogole plików makefile 3. configure hyba przeszlo bez błedów nie wiem za bardzo , po ./configure wyswietla mi sie : [root@localhost mysql-standard-4.0.24-pc-linux-gnu-i686]# ./configure --prefix=/usr/local/mysql-standard-4.0.24-pc-linux-gnu-i686 NOTE: This is a MySQL binary distribution. It's ready to run, you don't need to configure it! To help you a bit, I am now going to create the needed MySQL databases and start the MySQL server for you. If you run into any trouble, please consult the MySQL manual, that you can find in the Docs directory. Installing all prepared tables 050610 19:34:27 ./bin/mysqld: Shutdown Complete To start mysqld at boot time you have to copy support-files/mysql.server to the right place for your system PLEASE REMEMBER TO SET A PASSWORD FOR THE MySQL root USER ! To do so, start the server, then issue the following commands: ./bin/mysqladmin -u root password 'new-password' ./bin/mysqladmin -u root -h localhost password 'new-password' See the manual for more instructions. NOTE: If you are upgrading from a MySQL <= 3.22.10 you should run the ./bin/mysql_fix_privilege_tables. Otherwise you will not be able to use the new GRANT command! You can start the MySQL daemon with: cd . ; ./bin/mysqld_safe & You can test the MySQL daemon with the benchmarks in the 'sql-bench' directory: cd sql-bench ; perl run-all-tests Please report any problems with the ./bin/mysqlbug script! The latest information about MySQL is available on the web at http://www.mysql.com Support MySQL by buying support/licenses at https://order.mysql.com Starting the mysqld server. You can test that it is up and running with the command: ./bin/mysqladmin version [root@localhost mysql-standard-4.0.24-pc-linux-gnu-i686]# Starting mysqld daemon with databases from /usr/local/mysql-standard-4.0.24-pc-linux-gnu-i686/data STOPPING server from pid file /usr/local/mysql-standard-4.0.24-pc-linux-gnu-i686/data/localhost.pid 050610 19:34:27 mysqld ended to wszytsk a make i tak nie działa Odpowiedz dla FO make clean tez nie zdadziałało ani make samo w całym katalogu z mysql-em szukalam polecnia we wszytskich katalogach i wogole go nie ma W katalogu głównym mam tylko takie pliki i katalogi: bin/ docs/ lib/ scripts/ tests/ configure* EXCEPTIONS-CLIENT man/ share/ COPYING include/ mysql-test/ sql-bench/ data/ INSTALL-BINARY README support-files/ A co do make clean to tez nie dziala : [root@localhost mysql-standard-4.0.24-pc-linux-gnu-i686]# make clean make: *** Brak reguł do wykonania obiektu `clean'. Stop. [root@localhost mysql-standard-4.0.24-pc-linux-gnu-i686]# make make make: *** Brak reguł do wykonania obiektu `make'. Stop. [root@localhost mysql-standard-4.0.24-pc-linux-gnu-i686]# make install make: *** Brak reguł do wykonania obiektu `install'. Stop. Help mi please Ten post edytował philomythus 10.06.2005, 18:41:01 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 401 Pomógł: 0 Dołączył: 18.04.2003 Skąd: Trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ale misiek ! ty kupiłaś marchewke nie ogórki
![]() Cytat("") NOTE: This is a MySQL binary distribution. It's ready to run, you don't need to configure it! ściągnęłaś binaria a nie źródła dałbym Ci linka do źródeł ale mi się net sypie i mysql.com mi nie chodzi, ale było to mniej więcej tam : mysq.com -> developers -> wersja mysql 4.0 -> i na samym dole będzie coś takiego jak sources o ile się nie myle ![]() buźka ![]() edit : o tutaj są źródła : http://dev.mysql.com/get/Downloads/MySQL-4...om/pick#mirrors Ten post edytował Fo 10.06.2005, 18:45:02 |
|
|
![]()
|
|
Aha Ale marchewka i tak smaczna była
![]() Dzieki za odp juz zaciągam źródła ![]() Spoko czy wszytsko musi iśc zawsze pod góre- nie dosc ze wogole czas mnie goni i bardzo go mało mam zeby sie w to bawic to jescze ciagle cos nie tak robię Spoko make wkoncu zadzailał (jestes GOSCIU FO ![]() Baza tez sie zainstalowała. zgodnie z twoimi wskzówkami dalej zmieniłam właściciela i grupy katalogów w których rezyduje mysql skopiowałam my.cnf ok dalej to juz tylko wyświtla mi i wkońcu nie wiem czy mysql alive czy nie alive [root@localhost mysql-with-charset=latin2]# ./bin/mysqld_safe & [1] 9417 [root@localhost mysql-with-charset=latin2]# Starting mysqld daemon with databases from /usr/local/mysql-with-charset=latin2/var STOPPING server from pid file /usr/local/mysql-with-charset=latin2/var/localhost.pid 050610 21:35:31 mysqld ended [1]+ Done ./bin/mysqld_safe [root@localhost mysql-with-charset=latin2]# ./bin/mysqladmin ping ./bin/mysqladmin: connect to server at 'localhost' failed error: 'Can't connect to local MySQL server through socket '/tmp/mysql.sock' (2)' Check that mysqld is running and that the socket: '/tmp/mysql.sock' exists! pomocy thx misiek? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ten post edytował philomythus 10.06.2005, 20:38:06 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 10:00 |