![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 401 Pomógł: 0 Dołączył: 18.04.2003 Skąd: Trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czesc mam maly problem i pewnie poprostu moj za maly poziom wiedzy na ten temat jest przyczyna ze nie moge sobie poradzic:
mam w bazie danych tabelke w ktorej jest miasto i usluga i wybieram sobie dane wg. wyboru miasta i uslugi poprzez menu rozwijane... moje zapytanie: [php:1:7259ab9169] $wynik = mysql_query ("SELECT * FROM $prefiks$usluga WHERE miasto='$miasto';"); while ($record = @mysql_fetch_array ($wynik)) { $id = $record[0]; $miasto = $record[1]; $usluga = $record[2]; $tresc = $record[3]; echo "$tresc"; } [/php:1:7259ab9169] i teraz chcialbym zrobic takie cos ze w bazie umiescic np. dwa miasta w jednym polu typu TEXT. mam poprostu jedna oferte ktora dotyczy dwoch miast i nie chce robic oddzielnego rekordu w bazie z innym nadanym miastem tylko z jednym co by mial "dwa miasta w jednym polu typu text" czy to sie da zrobic ? bo szczerze mowiac lookalem troszke ale nic mi z tego rozgladania nie wyszlo.... |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Może tak:[php:1:d8c8a32ee7]$wynik = mysql_query ("SELECT * FROM $prefiks$usluga WHERE miasto LIKE '%$miasto%' "); [/php:1:d8c8a32ee7]
http://www.mysql.com/doc/en/String_compari..._functions.html -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 401 Pomógł: 0 Dołączył: 18.04.2003 Skąd: Trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmm tak wlasnie myslalem ze to bedzie LIKE ale zapomnialem dodac jeszcze jednego szczegolu - jak mam w tabeli miasto wpisane np.
Kod gdansk warszawa to chcialbym zeby po wybraniu sie uslugi z gdanska czy tez z warszawy bylo widoczna nazwa miasta w ktorym jest usluga : czyli - mam gdansk warszawa i wybieram warszawa to mi sie nie wyswitli na stronie "gdansk warszawa" tylko samo warszawa - tego to juz wogole nie moge zajarzyc jak to zrobic. bo normalnie poprzez echo ""; torche chyba nie bardzo wyjdzie bo przeciez to zwraca cala zawartosc tabelki z rekordem miasto.....
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
no ale przecież masz zmienną "$miasto", w której masz szukane miasto, zgadza się? To wyświetl ją tam, gdzie pokazujesz nazwę miasta i po sprawie.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
ehh sorx za zamieszanie juz jest ok , zapomnialem ze w jednym miejscu nie mialem wmontowanego $post['zmienna']; :/ ide sie przespie a wszystkim co chcieli pomoc, i tym co juz pomogli duze THX. 8)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 19:15 |