![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 0 Dołączył: 27.07.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wita,
1. Mam pytanie jak rozwiązać problem? Przeszukałem funkcje dla mysql i nic. Może jest na to jakiś sposób poprzez odpowiednie zapytanie. Mianowicie chodzi mi otrzymanie rekordów w wyniku w miarę losowej kolejności. Tak aby za każdym razem kolejność była inna. Kwestia z funkcją pseudolosową nie jest odpowiednia. Byłoby bardziej zasobo i czaso rzerne. 2. Nie bardzo zrozumiałem przyklejony post o zapytaniach. Moje pytanie może jest prościutkie ale nie mogę przez to przebrnąć i moje zapytania ciągle są na poziomie niskim. Tworze system bazy wiedzy i bardzo mi się to przyda: -czy jest możliwość uzyskania w jednym wyniku odpowiedzi na zapytanie do tabeli (z zagadnieniami) gdzie jednym z pól jest category_id i zamiast tego otrzymać nazwę odpowiadającą id z drugiej tabeli, która przechowuje nazwy kategorii? category_id = id |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 0 Dołączył: 27.07.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wielkie dzięki,
Mam jeszcze pytanie do Ad.1: Czy tak można załączać do zapytania więcej funkcji czy jest to pojedyńczy przypadek? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Mam jeszcze pytanie do Ad.1: Czy tak można załączać do zapytania więcej funkcji czy jest to pojedyńczy przypadek? To jest funkcja SQLa (MySQLa) mozesz zamieszczac jesli baza na to pozwala. |
|
|
![]()
|
|
OK działa pięknie, tylko jeszcze mam pytanie, ponieważ nie chcę z różnych względów tak rozbudowanego wyniku.
Mam zapytanie:
Jak można wyselekcjonować część kolumn z jednej tabeli i z drugiej? Przypuszczam, że istenienie kolumn o tej samej nazwie stwarza problem, ponieważ dla zapytania:
otrzymałem (dodam, że id występuje w obu tabelach) #1052 - Column: 'id' in field list is ambiguous Jak można to rozwiazać?? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 188 Pomógł: 0 Dołączył: 23.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Odwolujesz sie wtedy do pol poprzez notacje NAZWA_TABELI.NAZWA_POLA w ten sposob pole jest okreslone jednoznacznie.
A tak w ogole chyba zle napisales to zapytanie:
Przy left join ma byc podana nazwa tabeli a nie pola. Chyba chodzilo ci o:
|
|
|
![]()
|
|
Tak, zrobiłem ten błąd próbując na oślep coś znaleźć i potem wkleiłem to zapytanie.
Wielkie dzięki, działa idealnie. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 21:27 |