![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 118 Pomógł: 0 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: Małopolska, Tarnów Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
mam problem z instalacją ez Publisch przy wpisywaniu ustawień MSQL (35%) I co trzeba tam wpisać?
Servername: localhost Username: mój login czy nazwa bazy danych? Password: hasło do bazy danych Socket (optional): 80<--? I jeszcze co trzeba wpisać w poprzednim kroku czyli "Outgoing E-mail" ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
na 90% (niepamiętam) masz wpisać:
Username: nazwa użytkownika bazy danych Socket: tu nie musisz nic wpisywać (opcjonalnie) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 118 Pomógł: 0 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: Małopolska, Tarnów Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
ale przecież żeby polączyś się z bazą danch należy mieć:
Nazwę Baze danych Nazwa Użtkownika |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wpisz nazwę użytkownika bazy i hasło, a w następnym kroku wybierzesz bazę
|
|
|
![]()
|
|
ale pisze mi że nie można się połączyć do bazy danych
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 24.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam podobny problem. Konto na home.pl, baza danych PostgreSQL. Nazwa bazy z automatu jest taka sama jak nazwa konta. Instalowałem najnowszą wersję ez Publish i przy ustawieniach bazy danych wstawiłem zgodnie ze stanem faktycznym Servername: psql.nazwa_konta.home.pl Username: nazwa_konta(jednoznaczna z loginem oraz nazwą bazy danych) Password: hasło do bazy danych Klikam "Next", a instalator mówi mi, żebym sprawdził username i password, bo mu coś nie pasuje. Może ktoś by mnie oświecił o co chodzi? |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 0 Dołączył: 30.05.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A ja mam coś jeszcze
Cytat Warning The database cannot be used, it uses the character set iso-8859-1 which is different from the requested charset iso-8859-2. Moze mi ktos powiedziec jak to zmienic |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 215 Pomógł: 0 Dołączył: 28.10.2003 Skąd: - Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kodowanie Twojej bazy danych to zapewne latin1, natomiast instalujesz eZ publish z domyslnym jezykiem polskim, ktorego kodowanie to latin2 (iso-8859-2) stad ten blad.
Zaloz baze danych wykonujac polecenie SQL:
To powinno pomoc. Cytat Servername: psql.nazwa_konta.home.pl Username: nazwa_konta(jednoznaczna z loginem oraz nazwą bazy danych) Password: hasło do bazy danych Klikam "Next", a instalator mówi mi, żebym sprawdził username i password, bo mu coś nie pasuje. Tutaj proponuje reczna instalacje. Wszystko jest wytlumaczone krok po kroku w dokumentacji http://ez.no/doc/ez_publish/technical_manu...n_of_ez_publish Ten post edytował Luke 28.11.2005, 23:51:19 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 0 Dołączył: 30.05.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a jeśli nie mam takiej możliowści, to co (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 215 Pomógł: 0 Dołączył: 28.10.2003 Skąd: - Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To pozostaje Ci jezyk angielski (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
Swoja droga zalozeni bazy w latin2 nie jest jakims wielkim problemem. Najprostsze polecenie SQL wygląda następująco (MySQL 4.0)
Ten post edytował Luke 29.11.2005, 08:49:55 |
|
|
![]()
|
|
NIE JESTEM TPY
nie mam mozliwości wykonania polecenia sql "CREATE DATABASE" |
|
|
![]()
|
|
Cytat(berdyk @ 2005-11-29 10:13:19) NIE JESTEM TPY Nie twierdze ze jestes ... Zawsze możesz poprosić o pomoc administratora serwera, jeżeli płacisz za hosting masz prawo wymagać, a zmiana kodowania to jedna z podstawowych rzeczy, które dostawca powinien umożliwić użytkownikowi, ale może są jakieś inne powody ... Ten post edytował Luke 29.11.2005, 09:42:36 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 54 Pomógł: 0 Dołączył: 13.11.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Na homepl da sie wszystko zalatwic
Nie mozecie po prostu zmienic kodowania w pliku instalacyjnym (ten ktory tworzy baze) ? i utworzy juz wam z poprawnym kodowaniem |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 24.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Luke @ 2005-11-28 22:40:25) Cytat Servername: psql.nazwa_konta.home.pl Username: nazwa_konta(jednoznaczna z loginem oraz nazwą bazy danych) Password: hasło do bazy danych Klikam "Next", a instalator mówi mi, żebym sprawdził username i password, bo mu coś nie pasuje. Tutaj proponuje reczna instalacje. Wszystko jest wytlumaczone krok po kroku w dokumentacji http://ez.no/doc/ez_publish/technical_manu...n_of_ez_publish Rozwiązanie było nieco inne. Okazało się, że w ez 3.7.2 W plikach sql przeznaczonych do postgresa były polecenia mysql. Na mysql instalacja poszła automatycznie. Mam nowy problem. Przy jednoczesnym wyborze języków: polskiego i rosyjskiego pojawia się coś takiego: Cytat Warning The database cannot be used, it uses the character set iso-8859-2 which is different from the requested charset utf-8. zmiana kodowania bazy nie przyniosła żadnych rezultatów. Ten post edytował Psółka 30.11.2005, 10:37:28 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 7.08.2005 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam pytanie podobne co koledzy wyżej.
Otóż gdy dochodze do części z userem, nazwą serva i hasłem, wpisuję to co trzeba i wyskakuj błąd. Kod The database would not accept the connection, please review your settings and try again. I niewiem co mam zrobić :/ W tej instrukcji na stronie eZ, jest coś napisane ale mój angielski z lekka kuleje i jakoś niemogę zrozumieć co tam jest napisane. Wymienione są jakieś 2 pliki: "kernel_schema" i "cleandata" I niewiem do czego one mają słuzyć. Bo w intrukcji jest napsiane narmalnie że w polu Database wpisujemy nazwę bazy, jednak ja takiego żadnego pola niemam a dalej niemogę przejść HOST : http://livenet.pl/portal.htm |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 11:59 |