![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 119 Pomógł: 0 Dołączył: 15.07.2003 Skąd: Grajewo Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Staram się zrobić graficzną interpretację dwójkową ciagu Fibbonacciego, tak jak jest pokazane na tej stronie: http://pl.wikipedia.org/wiki/Ci%C4%85g_Fib...a_dw.C3.B3jkowa
Tylko natrafiłem na dosyc powazny problem. php ma kłopot z konwersją dużych liczb dziesiętnych na binarne. Efekt: http://www.understyle.linuxpl.com/php_test/fibonacci.php Cały kod wygląda tak:
Czy istnieje jakaś inna metoda zamiany liczb dzięsiętnych na binarne? Próbowałem zamiast: Kod base_convert(int,10,2) użyć: Kod decbin(int) ale ta funkcja okazała się jeszcze słabsza. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
Napisz sobie sam funkcje ktora zkonwertuje dowolna liczbe dziesietna do dwujkowej w sumie to bedzie okolo 3 linijki + petla (while)
zwroci to jako string wiec problemu nie powino byc ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 119 Pomógł: 0 Dołączył: 15.07.2003 Skąd: Grajewo Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Napisałem funkcję, ale brakuje w wyniku zawsze jednej cyfry i nie wiem jak odwrócić kolejność znaków w stringu.
Nie wiem jak sobie z tym poradzić. Na koniec trzeba pewnie będzie jeszcze zamienić dzielenie Modulo na bcmod(). |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 188 Pomógł: 0 Dołączył: 23.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki Radarek. Funkcja działa poprawnie, ale tylko do pewnego momentu. Przy większych liczbach ma ju kłopoty. Zamieniłem wszystkie działania na ich odpowiedniki w BCMath, ale to niewiele dało:
Ten post edytował onlyX 2.06.2005, 11:43:07 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 188 Pomógł: 0 Dołączył: 23.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hm.. chyba chodzi o funkcje floor -> ona nie obsluguje duzych liczb.
Sprobuj ustawic precyzje dzialan na 0 za pomoca funkcji bscale (http://pl.php.net/manual/pl/function.bcscale.php) i normalnie dzielic na 2 bez zaokraglania. |
|
|
![]()
|
|
Radarek, jesteś wielki!
![]() Wszystko śmiga pięknie. Teraz mogę wygenerować ile chcem wyrazów ciągu. Nie trzeba było nawet korzystac z funkcji bcscale, wystarczyło dodać treci parametr do bcdiv:
Jedynym problemem jest teraz wydajnośc mojego FireFoxa. ![]() Ma problem z wyświetleniem tylu GIFów na raz. Trzebaby było wszystko pokazać w jenym obrazku, ale na tym ję już wogóle nie znam. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(onlyX @ 2005-06-02 12:54:44) Trzebaby było wszystko pokazać w jenym obrazku, ale na tym ję już wogóle nie znam. Spróbuj użyć do tego gd. -------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
Wiem jakiej biblioteki trzeba użyć. Ale nie znam się na jej obsłudze.
Wymyśliłem, żeby zamiast GIFów uzyć tekstu z odpowiednim stylem:
Różnica jest prawie niezauważalna, a skrypt mocno zyskuje na wydajności. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Ale nie znam się na jej obsłudze. To jest dobra okazja zeby sie nauczyc, kiedys ci sie przyda ![]() -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 09:05 |