![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 19.11.2004 Skąd: Witnica, lubuskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Jestem bardzo początkujący w php. Po długich bojach z czerwoną kontrolką dopiero wczoraj udało mi się uruchomić Krasnala i próbuję coś w nim działać. Kupiłem także książkę "php i MySQL - Tworzenie stron WWW" - vademecum profesjonalisty i przepisuję z niej przykłady zamieszczając je w katalogu Krasnala. Już przykład z rozdziału 2 nie działa. Składam zamówienie poprzez formularz, lecz dane nie są zapisywane i wyskakuje komunikat, że nic nie zostało zamówione. W rozdziale 2 znajdują się następujące pliki: formularz.html przetworzzamowienie.php
zamowienia.txt Kod 19:35, 18 lipca 4 opon 1 butelek oleju 6 świec zapłonowych 1820.00PLN ul. Krótka 22, Kraków 19:37, 18 lipca 1 opon 0 butelek oleju 0 świec zapłonowych 400.00PLN ul. Główna 33, Gliwice 19:38, 18 lipca 0 opon 1 butelek oleju 4 świec zapłonowych 180.00PLN ul. Akacjowa 127, Warszawa zobaczzamowienia.php
Wszystkie te pliki umieściłem na moim serwerze http://student.wisz.edu.pl/~kfialkowski/rozdzial_02/ Wpisuję do przeglądarki http://localhost/~formularz.html w celu wypełnienia formularza, a następnie zatwierdzam. Wtedy automatycznie uruchamia się plik przetworzzamowienie.php, ale już bez tyldy przed nim, czyli http://localhost/przetworzzamowienie.php, przy czym się nie wyświetla. Gdy po tym dopiszę ową tyldę informuje mnie, że nie było żadnych zamówień. Proszę o pomoc. Pozdrawiam, K. Ten post edytował Musashi 25.05.2005, 21:23:00 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 127 Pomógł: 0 Dołączył: 13.05.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podstawowe pytanie... po co Ci ta tylda
![]() Jeśli masz plik nazwany "cos.php" to nie "~cos.php". Serwer rozróżnia również duże i małe litery w nazwie plików... czyli plik "nazwa.php" nie jest taki sam jak "Nazwa.php"... Podsumowując... jak masz pliki nazwane "cos.php" to nie wprowadzaj tej tyldy. W ogóle wprowadzanie znaków specjalnych do nazw plików jest nie wskazane... (czyt. polskich też - ąźć itp). Zobacz coś takiego: plik zobaczzamowienia.php
Czyli moim zdaniem masz źle podane: $DOCUMENT_ROOT/../zamowienia/zamowienia.txt <--- co to oznacza? $DOCUMENT_ROOT - zmienna wyciągnięta z php oznaczająca ścieżkę do katalogu "domowego", do którego wrzucasz pliki uruchamiane przez krasnala ../zamowienia/zamowienia.txt - w tym katalogu głównym znajduje się folder zamowienia a w nim plik zamowienia.txt z tego co piszesz... wynika, że masz wszystko w jednym miejscu... więc zlikwiuduj to zostawiając ../zamowienia.txt Tak samo zmień w pozostałych... Może pomoże? Powodzenia ![]() Ten post edytował Kamis 25.05.2005, 23:34:54 -------------------- Jeśli wiesz jak coś zrobić zrób to, jeśli nie wiesz... ryzykuj :o)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 19.11.2004 Skąd: Witnica, lubuskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Kamis @ 2005-05-25 22:23:26) Podstawowe pytanie... po co Ci ta tylda ![]() Jeśli masz plik nazwany "cos.php" to nie "~cos.php". Serwer rozróżnia również duże i małe litery w nazwie plików... czyli plik "nazwa.php" nie jest taki sam jak "Nazwa.php"... Więc rozpoczynam od uruchomienia pliku formularz.html. Znajduje się on w katalogu c:\usr\krasnal\www. Gdy próbuję go uruchomić poprzez polecenie http://localhost/formularz.html przeglądarka generuje błąd 404. Gdy dodam tyldę i wpiszę http://localhost/~formularz.html formularz jest uruchamiany poprawnie, lecz mimo, że zmieniłem ścieżkę w pliku przetworzzamowienie.php na
pojawia się (tak jak przedtem) strona http://localhost/przetworzzamowienie.php (bez tyldy) z komunikatem: "błąd 404; STRONA O PODANEJ NAZWIE JESZCZE NIE ISTNIEJE LUB ZOSTAŁA USUNIETA". Czyli mówiąc inaczej nic się nie zmieniło. Formularz mogę uruchomić tylko z tyldą, bo inaczej wyświetla taki sam komunikat błędu jak powyżej. W dalszym ciągu nie uruchamia się prawidłowa strona z zamówieniami w pliku przetworzzamowienie.php. Gdybyś mógł to ściągnij te pliczki z mojego serwera i przetestuj. To tylko kilka kB. Pozdrawiam, K. Ten post edytował Musashi 26.05.2005, 00:53:24 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 742 Pomógł: 0 Dołączył: 14.12.2003 Skąd: Gdańsk, Trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Cytat(aleksander @ 2005-05-26 06:02:12)
![]() Dziękuję bardzo. Wstawienie tej tyldy pomogło i wszystko jest w porządku - odbiera prawidłowo. Pozdrawiam, K. EDIT Widzę wyniki zamówienia w pliku przetworzzamowienie.php, lecz nie zostaje to podsumowane w zobaczzamowienia.php. Myślę, że chodzi znowu o jakąś interakcję między plikami. Podejrzewam, że w zobaczzamowienia.php jest jakieś błędne odwołanie do przetworzzamowienie.php, n.p. w tym wierszu: $DOCUMENT_ROOT = $HTTP_SERVER_VARS['DOCUMENT_ROOT']; Tak mi się wydaje.
Pozdrawiam, K. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 897 Pomógł: 40 Dołączył: 16.12.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- how many SEO experts does it take to change a light bulb,lightbulb,light,bulb,lamp,lighting,switch,sex,xxx
5-Reasons-why-you-should-NEVER-fix-a-computer-for-free |
|
|
![]()
|
|
Cytat(czachor @ 2005-05-26 19:49:35)
Dziękuję, zapisuje się pięknie, nawet zapamiętało to co wpisywałem kilka godzin temu ![]() No i teraz próbuj zrozumieć skrypty z książki, tym bardziej vademecum profesjonalisty (sic!). Chyba, że to polecenie nie jest kompatybilne z Krasnalem. Mam na myśli to jak na przykład, że przed nazwą końcowego pliku w URLu trzeba wstawić tyldę. Widzę, że będą dalej problemy z tymi książkowymi przykładami. Nie wiem ile wypada się komuś naprzykrzać zadając ciągle lamerskie pytania. Ale cóż, egzamin już niedługo... Czy można wytłumaczyć jaka jest różnica między tym $HTTP_SERVER_VARS, a $_SERVER? Pozdrawiam, K. Ten post edytował Musashi 26.05.2005, 22:57:51 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 07:23 |