|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 283 Pomógł: 11 Dołączył: 11.10.2004 Skąd: 3c Ostrzeżenie: (0%)
|
Wiem, ze mozna rozpoznac pzregladarke zmienna srodowiskowa $HTTP_USER_AGENT ale czy jest mozliwe zrobic warunek, ktory bedzie przyporzadkowywal odpowiedniej przegladarce odpowiednia tresc?
Chodzi mi aby np. ppp1.png obrazek wczytywaly tylko mozille a np. ppp2.png tylko opery czy IE - jest to mozliwe w php? |
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 561 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 |
Skoro wiesz jak rozpoznać przeglądarke więc wczym problem?
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 283 Pomógł: 11 Dołączył: 11.10.2004 Skąd: 3c Ostrzeżenie: (0%)
|
hmm
probowalem to np. tak zrobic:
I tylko takie rowiazanie przyszlo mi teraz do glowy - ale ono jak widac jest malo uniwersalne, bo wystarczy ze ktos bedzie mial inny system czy inna wersje pzregladarki i juz lipa... Czyli musialbym w takiej sytuacji napisac wszystkie mozliwosci - a mi chodzi ogolnie zeby tylko uwzgledniac przegladarke - myslalem, zeby odpowiednie czesci jakos powicinac i wtedy porownac ale to raczej nie tak sie powinno robic... I to jest moj problem.. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 561 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 |
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 562 Pomógł: 15 Dołączył: 8.08.2003 Skąd: Denmark/Odense Ostrzeżenie: (0%)
|
a) Używaj $_SERVER
(IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/cool.gif) Uzależnianie całej zawartości strony od HTTP_USER_AGENT nie jest dobrym pomysłem - teoretycznie każdy użytkownik może sobie tą zmienną zmienić - np w IE zdaje się za pomocą Rejestru, a w Operze i Firefoxie możesz sobie spokojenie ustawić zmienną HTTP_USER_AGENT na "Jasio" za pomocą opcji lub rozszerzeń. |
|
|
|
|
|
|
|
dziekie nospor, wlasnie o to chodzilo, nawet nie sadzilem, ze to moze byc takie proste i tak przydatne.
bregovic, a czy sa do tego jakies lepsze rozwiazania? i jeszcze taki maly OT, dlaczego w informacji wg tej zmiennej $HTTP_USER_AGENT IE jest identyfikowany rowniez jako Mozilla? Wiem, ze jest jeszcze jeden znaczacy 'wyraz' - Gecko i tego sie póki co trzymam. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 086 Pomógł: 8 Dołączył: 10.12.2003 Ostrzeżenie: (0%)
|
User-agentów masz kilka(naście?) tysięcy. Będziesz miał kłopot, żeby je wszystie obsłużyć.
Poza tym użytkownicy Opery, Firefoksa i Konqueror mogą bez kłopotu zmieniać jego ciąg. I to bardzo prosto: choćby F12 w Operze. Najbezpieczniejsza metoda: Kod <!--[if IE]> tutaj kod widoczny tylko dla IE <![endif]-->
Ten post edytował Zajec 15.05.2005, 22:34:05 |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 23.12.2025 - 18:41 |