![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 0 Dołączył: 21.03.2005 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Właśnie zainstalowałem sobie Apacha tak jak to jest TU napisane wszystko jest ok tylko wyskakuje mi coś takiego: Kod Warning: open(/tmp\sess_1ca75e285eafe54b23a01134662f5169, O_RDWR) failed: m (2) in Unknown on line 0 Warning: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0 z tego co mniej więcej wiem to jest z powodu braku nadanych chmodów. Niestety nie wiem jak je nadać dla odpowiednich plików i czy można to zrobić na Windowsie? Próbowałem już przez Total Commandera ale nie stety nie udało mi się (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif) . |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
/tmp\sess_1ca75e285eafe54b23a01134662f5169
to jest nazwa pliku a w windzie takiej nie uswiadczysz poszukaj gdzies w php.ini wpisu o sesjach z tym katalogiem jako wartosc '/tmp' i zmien na np: 'c:/www_tmp' |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 853 Pomógł: 25 Dołączył: 27.08.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie masz utworzonego katalogu dla sesji. idz do katalogu gdzie jest zainstalowany serwer i utworz tam nowy katalog tmp, albo jak doradzil moj poprzednik zmienic w php.ini nazwe katalogu na isniejacy.
|
|
|
-Guest- |
![]()
|
Goście ![]() |
A możecie powiedzieć tak bardziej po ludzku(krok po kroku) bo ja jestem bardzo początkujący.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 8.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak jak napisali Ci poprzednicy, nie znajdziesz na Windows ścieżki zaczynającej się od '/'. Znajdziesz zatem './tmp', '../tmp' lub po prostu 'c:\tmp', oczywiście jeśli istnieją :-), ale nic co zaczyna się po prostu od znaku '/'. W katalogi 'c:\windows' masz plik php.ini. Znajdź tam sobie parametr o nazwie session.save_path i podstaw jakąś istniejącą ścieżkę. Możesz tą linię poprzedzić średnikiem i wówczas pliki sesji będą lądowały w 'C:\WINDOWS\Temp', przynajmniej tak się dzieje u mnie.
Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 0 Dołączył: 21.03.2005 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A mozecie powiedzieć jak nadać chmody plikom php, które mam na localhost bo wiem jak to zrobić na serwerze gdzie się trzyma strone(friko.pl, za.pl wiecie o co mi chodzi).Bardzo bym był wdzięczny
Ten post edytował Manfred 8.05.2005, 19:27:09 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 186 Pomógł: 0 Dołączył: 23.09.2003 Skąd: Siemianowice Śląskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
chmod - zajrzyj do manuala
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 853 Pomógł: 25 Dołączył: 27.08.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w windowsie praktycznie musisz tylko uwazac zeby pliki nie byly "Tylko do odczytu". friko.pl czy za.pl stoja na linuxie i tam sie sprawa prawa wyglada inaczej.
|
|
|
![]()
|
|
Cytat w windowsie praktycznie musisz tylko uwazac zeby pliki nie byly "Tylko do odczytu" No mam tak zrobione ale nadal nie działa..(IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif) a nie możecie jakoś krok po kkroku opisać jak nadać te Chmody, pliki php mam na Apach->localhost i jak teraz ustawić chmody? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 186 Pomógł: 0 Dołączył: 23.09.2003 Skąd: Siemianowice Śląskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
chmod - Dokonuje zmiany praw pliku podanego w parametrze nazwa_pliku na podane w prawa.
Pamiętaj, że parametr prawa nie jest automatycznie zastępowany wartością oktalną (ósemkową), więc łańcuchy (takie jak "g+w") nie będą poprawnie interpretowane. Aby zapewnić poprawność operacji musisz parametr prawa poprzedzić prefixem zero (0):
Parametr prawa zawiera trzy cyfry w systemie ósemkowym określające prawa dostępu dla właściciela, grupy do której on należy oraz wszystkich innych. Jedna cyfra może zostać obliczona poprzez dodanie do siebie potrzebnych uprawnień. Cyfra 1 oznacza nadanie praw do wykonania, cyfra 2 oznacza, że plik będzie zapisywalny, cyfra 4 oznacza, że plik będzie można odczytać. Dodając te cyfry określamy potrzebne uprawnienia. Więcej o prawach w systemie Unix można przeczytać w 'man 1 chmod' i 'man 2 chmod'. Zwraca TRUE w przypadku sukcesu, FALSE w przypadku porażki. Jak pisałem wcześniej wystarczyło zajrzeć do manuala. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 11:58 |