![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 26.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich.
Moja przygoda z php zaczeła się wczoraj więc pytanie może należy do lamerskich ale nie wiem co robić. Przy obsłudze formularzy (i nie tylko) wyskakuje mi błąd o treści: Fatal error: Call to undefined function: array_key_exists() in e:\foxserv\www\x\pass.php on line 15 to samo jest z _POST i _GET. Wydaje mi się moim skromnym zdaniem że interpreter nie ma jakieś biblioteki lub ona nie jest zarejestrowana... ale nie wiem. Urzywam php 4.0.5 Prosze o szybką pomoc i zgóry dziękuje Cały skryp wygląda tak: //* plik z formularzem <form method="POST" action="pass.php"> Jak masz na imię?<br> <input name="imie"> <input type="SUBMIT" value="Uruchom"> </form> //* plik pass.php<? if (array_key_exists("imie", $_POST)) { $a = $_POST["imie"]; if (strlen($a)>0) print "Witaj, $a"; else print " nie przedstawiłeś się (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif) "; } else die ("Brak argumentu \"imie\" w wywołaniu skryptu!"); ?> |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 743 Pomógł: 0 Dołączył: 11.11.2003 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
array_key_exists
(php 4 >= 4.1.0, php 5) Może poprostu użyj isset |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 26.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
array_key_exists
(php 4 >= 4.1.0, php 5) Może poprostu użyj isset prosiłbym o więcej szczegółów, bo nie bardzo rozumiem. Jestem naprawde b. początkujący i jak na razie mam tylko pobierzną wiedze na ten temat |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 1 566 Pomógł: 37 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: Kraków ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Super!! dzięki wszystko działa. Teraz nawet nie czepia się teraz $_POST i $_GET ale problem jest kolejny bo nie przesyła żadnych danych (tzn. imie) poprzez wyżej wymienione funkcjie. Tablice $_POST i $_GET są puste. Natomiast gdy ich nie używam (znaczy się odrazu podstawiam zmienną $imie do kodu) to wszystko działa.
Jakieś pomysły odnośnie przyczyny ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
a moglbys jeszcze raz pokazac nowy kod. tylko tym razem uzyj bbcode
|
|
|
![]()
|
|
Tutaj tablica $_POST jest pusta A jeśli zrobie tak po prostu :
To Wszystko działa (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 28.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Tak dodam, że zawsze jak chcesz użyć $_POST czy $_GET to należy najpierw sprawdzić czy ona jest zdefiniowana. I do tego służy isset();. |
|
|
![]()
|
|
Mam pytanie do wszystkich. Czy to że mój interpreter nie rozumie wszystkich funkcji (teraz dodatkowo jeszcze nie rozumie "fgets()" ) To może być wina wersji php (4.0.5) jaką mam zainstalowaną ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 28.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A czemu uważasz że nie rozumie, może ty masz coś źle w skrypcie.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
$_POST zostało wprowadzone w php 4.1.0, więc jeśli masz wcześniejszą wersję źródło problemu już znasz.
|
|
|
![]()
|
|
No dzięki, teraz jak już wiem że to wina wersji to pewnie nie jeden mój problem zniknie. Dzięki wielkie wszystki.
P.S. Do rabit1111 . Pisząc "interpreter" miałem na myśli program wykonujący skrypty (tzn. php) (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/laugh.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 07:05 |