![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 0 Dołączył: 19.04.2005 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam,
w formularzu mam dwie rozwijane listy domyslnie ustawione na wartosci nic1 i nic2. Jak zrobic by po wyborze jakichkolwiek danych (ale w obu) listach wyslac formularz bez przycisku submit? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dla każdej listy w onChange ustaw funkcję, która będzie sprawdzała, czy zmienione zostały domyślne wartości dla obu list (lista.value != 'nic1' && lista2.value != 'nic2'). Jeśli tak, to wywołaj document.formularz.submit()
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 559 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
ja to zrobilem trochę inaczej:
przy zalozeniu, ze opcja nic jest pierwsza na liscie i funkcja js: Kod function oki(s,sname){
if (s.selectedIndex && document.getElementById(sname).selectedIndex) return true; return false; } |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 0 Dołączył: 19.04.2005 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może mi to ktoś bardziej łopatologicznie wytłumaczyć? Załóżmy, że mam jedną listę a nie dwie. Gdzie mam wstawić ten javascript? Nad tym php ?
Mam takie cuś poniżej. Kompletnie nie rozumiem tego skryptu. Lista się włącza, ale po wybraniu nic się nie dzieje. Kod <script language="javascript"><!-- function oki(s,sname){ if (s.selectedIndex && document.getElementById(sname).selectedIndex) return true; return false; } --></script>
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 086 Pomógł: 8 Dołączył: 10.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przedewszystkim:
Funkcje JS można umieszczać w head i w body. Twój wybór. Co do samej funkcji - nie wiem dokładnie jak działa selectedIndex, ale możesz to zrobić poprzez:
I wywołanie funkcji dajesz w onchange - tym razem bez parametrów. Ten post edytował Zajec 25.04.2005, 22:18:58 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 27.09.2025 - 16:59 |