![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 118 Pomógł: 0 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: Małopolska, Tarnów Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Witam!
(tylko znów mnie nie besztajcie za ten post i nie umiejętność szukania) Otóż potrzbuję funkcji, która by sprawdzała cz dan plik/folder mają uprawnienia CHMOD 777 i jak dany folder lub plik miały by uprawnienia 777 to wyświetli się napis TAK a jeśli ich nie ma to napis NIE. Mam taką funkcję ale ona sprawdza czy plik ma uprawnienia ustawione na 755 Ale to wyświetla TAK jeśli ma uprawnienia 755 i 777 a mi jest potrzebne na 777 i jeszcze jedno jak chcę otworzyć plik do zapiu i jest on ustawiony na uprawnienia 644 to nie mogę zapisaći chciałbym zrobić coś akiego 1.Zmień atrybut pliku plik.txt z 644 na 777 i funkcję LOCK_UN 2. Zapisz do pliku dane 3. ustaw atrybut 644 i fukcję LOCK_SH Czy dało by się tak zrobic? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 116 Pomógł: 0 Dołączył: 19.09.2004 Skąd: Uć Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a jednak sie nie chce poszukac
![]() np funkcja fileperms tutaj co do zapisywania do pliku, to jesli nie masz praw to oczywiste ze nie zapiszesz, natomiast zeby zmienic prawa musisz moc je zmienic, czyli np musisz go sam stworzyc i od razu po touch dac chmod'a (pod warunkiem ze katalog jest zapisywalny dla ciebie) -------------------- Nie rób nic na siłę - weź większy młotek ;)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 118 Pomógł: 0 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: Małopolska, Tarnów Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A do manuala nie chce sie zajrzec i sprawdzic? Nie ma takiej opcji, po stworzeniu pliku musisz go zchmodowac.
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 116 Pomógł: 0 Dołączył: 19.09.2004 Skąd: Uć Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
oj ludziki kochane, manual naprawde nie gryzie
![]() jest funkcja chmod do tego, czyli po utworzeniu pliku (tylko nie iwem po co fopen, skoro pliko mozna utworzyc przez touch) musisz dac chmoda z odpowiednimi prawami. -------------------- Nie rób nic na siłę - weź większy młotek ;)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 09:13 |