![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 20.03.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie,
Mam nastepujacy problem, moja baza ma m.in taką tabelę o kolumnach liga_id|nazwaucz|klasa|seria1|seria2|...|suma| to służy do wpisywania wyników uzystkanych z 'ligi zadaniowej' w mojej szkole, ale mniejsza o to. kolejne 'serie' będą w przyszlości dodawane a odpowiednie kolumny wstawiane przez gdzie X oznacza ostatnią serię. Mam pytanie jak policzyć ile jest tych kolumn z seriami? tzn jaka jest ostatnia seria albo cos aby obliczyć ten X dziekuję serdecznie -------------------- ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 764 Pomógł: 3 Dołączył: 30.04.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmmm - może wykorzystaj zapytanie tego typu:
Kod SHOW [FULL] COLUMNS FROM tbl_name [FROM db_name] [LIKE 'pattern'] http://dev.mysql.com/doc/mysql/en/show-columns.html |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 20.03.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jakos nie moge z tym poradzić tzn a upraszczająć wprawę jak z liczyć wszystkie kolumny tabeli?
-------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 14.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Powinieneś lepiej pomyśleć nad lepszym sposobem zaprojektowania bazy, bo to co podałeś jest lekko mówiąc bez sensu.
Może zrobić słownik z seriami, uczniami, potem w tabeli liga dodać klucze obce do słowników. Jak dodajesz nową serie to zapisujesz do słownika i potem przy dodawaniu czegoś dla ucznia wpisujesz id_ucznia, id_serii i informacje o serii. Potem łatwo to podsumować i robić cokolwiek... Pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 21:02 |