![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 27.01.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam problem, chce z bazy z pola varchar(10) o nazwie "data" w ktorym trzymam daty wpisow w formacie RRRR-MM-DD wyciagnac poprzez zapytanie same wpisy z jednego miesiaca w danym roku.
robie w php archiwum i chce zastosowac w nim podzial miesieczny typu - kwiecien 2005, marzec 2005 itp. probowalem wpakowac do zapytania funkcje php - substr tak ustawiona zeby zwracala same 2 znaki miesiaca, np. WHERE substr(blablabla) = '03'; ale to nie dziala. moze mi ktos pomoc? ps. wazne tez zeby mozna tez bylo wyciagnac listopad 2004, nie tylko 2005. moze trzeba zmienic rodzaj pola w bazie na date(), jednak nie wiem wciaz co to da. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 743 Pomógł: 0 Dołączył: 11.11.2003 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja nie wiem po co ktoś w ogóle używa tych pól w MySQL jak RRRR-MM-DD czy coś takiego.
Jeśli są nam potrzebne aktualne daty a nie jakieś historyczne to o wiele łatwiej wpisywać do MySQL'a wynik funkcji time() i zpisywać np. jako varChar. Wtedy łatwo wszystko wyliczać... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mozesz wykorzystac do tego funkcji formatujacych daty i wtedy np zwrocil przedzialy itd, lub wykorzystac przedzialy wykorzystujac interval.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 853 Pomógł: 25 Dołączył: 27.08.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 743 Pomógł: 0 Dołączył: 11.11.2003 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sopel to policz ile dni mineło od 1 newsa do drugiego ... albo coś podobnego ... time jest o wiele bardziej funkcjinalne
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 00:42 |