Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Jak zabrac się za pisanie?, Pierwszy skrypt w PHP
kupczak

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Po przestudiowaniu wielu kursów, tutoriali, artykułów i wielu pochodnych rzeczy na temat PHP5 kompletnie nie wiem do czego może mi się to przydac. Zero jakiś kolwiek pomysłów na własny skrypt i w ogóle. Jest to mój pierwszy język programowania, przedtem próbowałem na PHP4, ale akurat wchodziła 5 to się od razu przestosował...

Wiadomo można pisac wg. jakiś tutoriali, ale wtedy czuje, że nie ma w tym nic mojego. A każda następna prób napisania czegoś samemu kończy się wiaskiem, założenie jest proste, bo więcej jak narazie nie umiem, bo jak widac po co.

Pisze abyście mi pomogli się jakoś uporac z tym początkiem, bo chce w końcu zacząc. Mam dopiero 15 lat (albo aż), a w stosunku do wielu moich ruwieśników z innych miast (bo akurat w mojej okolicy ludzie zajmują sie tylko graniem) czuję się "po zadku". Więc prosze pomużcie mi pomóc...
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 12)
hmmm

-----

zacznij pisac swoja stronke.
wiekszosc forumowiczow, z tego co czytalem, tak zaczynala.

na poczatku cos prostego, potem dodajesz coraz bardziej skomplikowane elementy, potem bazy danych, itd.

w kursach i ksiazkach znajdziesz to samo, lepiej badz gorzej omowione.
w zasadzie to wszystko zostalo juz przerobione tu czy tam, przez tego czy tamtego, a pisanie stronki to swietny pomysl na stworzenie czegos 'swojego'.
oczywiscie twoje rozwiazania moga i pewnie beda powielac sie z innymi, juz istniejacymi, ale najwazniejszy jest fakt, ze sam to napisales ...
+Quote Post
kupczak

-----

Własnej stronki... Nie lubie się bawic, a w sieci jest pełno CMS'ów, więc jest to kolejny mój ból...
+Quote Post
Ociu

Grupa: Moderatorzy

W przyszłości, jak koleś będzie Ci chciał dać 1000 zł za napisanie CMS'a, to tez mu powiesz 'jest dużo CMS'ów w necie'. Chodzi o to, żeby szkolić się i tworzyć enginy najszybsze przy najłatwiejszym dorabianiu do niego komponentow np. modułów.
+Quote Post
hmmm

-----

Cytat
nie lubie sie bawic
a co chcialbys innego porobic?
moze od razu swojego CMS'a?
nic nowego nie napiszesz, wszystko bylo.
mozaby pomyslec - po co pisac, skoro ktos inny juz to napisal?

Ten post edytował hmmm 8.04.2005, 19:28:09
+Quote Post
j00seph

-----

Od czegoś trza zacząć

Ja proponuje tak :
(zakładam ze masz na hdd php,mysql)

sklep internetowy ( oczywiści z panelem administracyjnym do dodawania produktów i danym przechowywamymi w bazie sql ) . Oczywiście to już było - ale takie rzeczy są teraz w cenie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) , pozatym nauczysz sie na pewno paru nowych rzeczy (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)

pozdrw.
+Quote Post
bezimienny

-----

Też jestem początkującym i muszę powiedzieć, że same przeczytanie kursów na niewiele ci się przyda, to jest tylko czysta teoria. Pościągaj sobie gotowe skrypty i zacznij je studiować aż zrozumiesz, to chyba najlepszy start.
+Quote Post
hmmm

-----

najlepszym rozwiazaniem jest zaczac pisac cos samemu, bo majac pomysl uczysz sie utrwalasz swoja wiedze krok po kroku, czego nie wiesz, probujesz jeszcze raz, a potem mozesz zapytac na forum ... z forum zreszta tez mozesz sie duzo nauczyc, czytaj tez posty na inne tematy.
+Quote Post
Vertical

-----

Najlepiej zabrać się za praktykę (stwórz jakąś stronę [strony] itp.). Najpierw stwórz coś niezbyt skomplikowanego, a później to ulepszaj, dodawaj nowe opcje etc., bo z samych książek się nie da wiele nauczyć. Dobrym rozwiązaniem jest też nauka na podstawie przykładów. Ściągnij sobie jakieś skrypty (tylko nie phpBB, bo jest strasznie dziurawe (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) ) i zobacz jak działają. Przyda się też od czasu do czasu zaglądnąć na forum

Ten post edytował Vertical 9.04.2005, 09:39:25
+Quote Post
delta9

-----

Cytat(j00seph @ 2005-04-08 20:32:07)
Od czegoś trza zacząć

Ja proponuje tak :
(zakładam ze masz na hdd php,mysql)

sklep internetowy ( oczywiści z panelem administracyjnym do dodawania produktów i danym przechowywamymi w bazie sql ) . Oczywiście to już było - ale takie rzeczy są teraz w cenie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) , pozatym nauczysz sie na pewno paru nowych rzeczy (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)

pozdrw.

sklep to dobry pomysl
sam zobaczysz ze im wiecej go bedziesz testowal tym wiecej niedociagniesz zobaczysz
a to najlepsza praktyka
+Quote Post
-Guest-

Goście

No stary ja też mam 15 lat i ja zaczynałem od zwykłej instrukcji echo, później formularze i zmienne, kilka experymentów z różnymi funkcjami, pierwasza baza mysql... troche to trwało, bo wielu początkujących programistów chce od razu stworzyć coś wielkiego i żeby działało (A nie tak jak ja - 5 parse errorów to już kompa chciałem przez okno wyrzucić).
+Quote Post
Nievinny

-----

Jak na początek to 'Hello world!', potem zamówienia w plikach tekstowych, potem system zakładek oparty na MySQL (lub innej bazie) - ja tak zaczynałem, ale miałem dobrego przewodnika - "php i MySQL Vademecum Profesjonalisty"...
+Quote Post
ebe

-----

Cytat
Własnej stronki... Nie lubie się bawic, a w sieci jest pełno CMS'ów, więc jest to kolejny mój ból...

Dlatego jako początkującemu radzę stworzyć system CRM... no bez jaj. SKoro jesteś początkujący to: 'hello world' ->tablice-> pętle-> własne funkcje-> jakieś proste formularze-> zabawa na plikach -> księga gości na plikach.

Praktyka czyni mistrza...
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 24.08.2025 - 07:18