![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 24.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po przestudiowaniu wielu kursów, tutoriali, artykułów i wielu pochodnych rzeczy na temat PHP5 kompletnie nie wiem do czego może mi się to przydac. Zero jakiś kolwiek pomysłów na własny skrypt i w ogóle. Jest to mój pierwszy język programowania, przedtem próbowałem na PHP4, ale akurat wchodziła 5 to się od razu przestosował...
Wiadomo można pisac wg. jakiś tutoriali, ale wtedy czuje, że nie ma w tym nic mojego. A każda następna prób napisania czegoś samemu kończy się wiaskiem, założenie jest proste, bo więcej jak narazie nie umiem, bo jak widac po co. Pisze abyście mi pomogli się jakoś uporac z tym początkiem, bo chce w końcu zacząc. Mam dopiero 15 lat (albo aż), a w stosunku do wielu moich ruwieśników z innych miast (bo akurat w mojej okolicy ludzie zajmują sie tylko graniem) czuję się "po zadku". Więc prosze pomużcie mi pomóc... |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 247 Pomógł: 0 Dołączył: 4.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zacznij pisac swoja stronke.
wiekszosc forumowiczow, z tego co czytalem, tak zaczynala. na poczatku cos prostego, potem dodajesz coraz bardziej skomplikowane elementy, potem bazy danych, itd. w kursach i ksiazkach znajdziesz to samo, lepiej badz gorzej omowione. w zasadzie to wszystko zostalo juz przerobione tu czy tam, przez tego czy tamtego, a pisanie stronki to swietny pomysl na stworzenie czegos 'swojego'. oczywiscie twoje rozwiazania moga i pewnie beda powielac sie z innymi, juz istniejacymi, ale najwazniejszy jest fakt, ze sam to napisales ... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 24.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Własnej stronki... Nie lubie się bawic, a w sieci jest pełno CMS'ów, więc jest to kolejny mój ból...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 1 566 Pomógł: 37 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: Kraków ![]() |
W przyszłości, jak koleś będzie Ci chciał dać 1000 zł za napisanie CMS'a, to tez mu powiesz 'jest dużo CMS'ów w necie'. Chodzi o to, żeby szkolić się i tworzyć enginy najszybsze przy najłatwiejszym dorabianiu do niego komponentow np. modułów.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 247 Pomógł: 0 Dołączył: 4.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat nie lubie sie bawic a co chcialbys innego porobic?moze od razu swojego CMS'a? nic nowego nie napiszesz, wszystko bylo. mozaby pomyslec - po co pisac, skoro ktos inny juz to napisal? Ten post edytował hmmm 8.04.2005, 19:28:09 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 54 Pomógł: 0 Dołączył: 3.10.2004 Skąd: Taka wiocha koło Cieszyna :P Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Od czegoś trza zacząć
Ja proponuje tak : (zakładam ze masz na hdd php,mysql) sklep internetowy ( oczywiści z panelem administracyjnym do dodawania produktów i danym przechowywamymi w bazie sql ) . Oczywiście to już było - ale takie rzeczy są teraz w cenie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) , pozatym nauczysz sie na pewno paru nowych rzeczy (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) pozdrw. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 8.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Też jestem początkującym i muszę powiedzieć, że same przeczytanie kursów na niewiele ci się przyda, to jest tylko czysta teoria. Pościągaj sobie gotowe skrypty i zacznij je studiować aż zrozumiesz, to chyba najlepszy start.
|
|
|
![]()
|
|
najlepszym rozwiazaniem jest zaczac pisac cos samemu, bo majac pomysl uczysz sie utrwalasz swoja wiedze krok po kroku, czego nie wiesz, probujesz jeszcze raz, a potem mozesz zapytac na forum ... z forum zreszta tez mozesz sie duzo nauczyc, czytaj tez posty na inne tematy.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 848 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najlepiej zabrać się za praktykę (stwórz jakąś stronę [strony] itp.). Najpierw stwórz coś niezbyt skomplikowanego, a później to ulepszaj, dodawaj nowe opcje etc., bo z samych książek się nie da wiele nauczyć. Dobrym rozwiązaniem jest też nauka na podstawie przykładów. Ściągnij sobie jakieś skrypty (tylko nie phpBB, bo jest strasznie dziurawe (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) ) i zobacz jak działają. Przyda się też od czasu do czasu zaglądnąć na forum
Ten post edytował Vertical 9.04.2005, 09:39:25 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 0 Dołączył: 29.02.2004 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(j00seph @ 2005-04-08 20:32:07) Od czegoś trza zacząć Ja proponuje tak : (zakładam ze masz na hdd php,mysql) sklep internetowy ( oczywiści z panelem administracyjnym do dodawania produktów i danym przechowywamymi w bazie sql ) . Oczywiście to już było - ale takie rzeczy są teraz w cenie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) , pozatym nauczysz sie na pewno paru nowych rzeczy (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) pozdrw. sklep to dobry pomysl sam zobaczysz ze im wiecej go bedziesz testowal tym wiecej niedociagniesz zobaczysz a to najlepsza praktyka |
|
|
-Guest- |
![]()
|
Goście ![]() |
No stary ja też mam 15 lat i ja zaczynałem od zwykłej instrukcji echo, później formularze i zmienne, kilka experymentów z różnymi funkcjami, pierwasza baza mysql... troche to trwało, bo wielu początkujących programistów chce od razu stworzyć coś wielkiego i żeby działało (A nie tak jak ja - 5 parse errorów to już kompa chciałem przez okno wyrzucić).
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 134 Pomógł: 0 Dołączył: 27.01.2005 Skąd: Białystok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak na początek to 'Hello world!', potem zamówienia w plikach tekstowych, potem system zakładek oparty na MySQL (lub innej bazie) - ja tak zaczynałem, ale miałem dobrego przewodnika - "php i MySQL Vademecum Profesjonalisty"...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 150 Pomógł: 1 Dołączył: 23.01.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Własnej stronki... Nie lubie się bawic, a w sieci jest pełno CMS'ów, więc jest to kolejny mój ból... Dlatego jako początkującemu radzę stworzyć system CRM... no bez jaj. SKoro jesteś początkujący to: 'hello world' ->tablice-> pętle-> własne funkcje-> jakieś proste formularze-> zabawa na plikach -> księga gości na plikach. Praktyka czyni mistrza... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 07:18 |