![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 18.06.2002 Skąd: Różaniec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
[php:1:4a6f835593]<?
if ($op=="zam" && isset($kat)&& isset($id)) { $plik="system/txt/cennik/$kat.inc"; // nazwa pliku z danymi $file=fopen($plik,"r"); $tab[0]="Start"; // tworzymy tabele $rozmiar=filesize($plik); if ($rozmiar > 0) { while (!feof ($file)) // odczytuje plik do konca { $zmienna = fgets($file, 4096); // pobiera jedn& linijkę o długo&ci 4096 znaków array_push($tab,$zmienna); // dopisuje do tabeli } $ile=count($tab); $ile--; // liczy ile pól ma tabela, nie licz&ć pola o warto&ci "Start" for ($n=$ile;$n>1;$n--) // powtaraz z wszystkimi polami tabeli { $buffer=explode("||",$tab[$n]); // rozdziela zmienn& po kazdym || if ($buffer[0]=="$id") { // dodawanie do pliku zam print("Nazwa produktu: <b>$buffer[2]</b><br>Firma: <b>$buffer[1]</b><br>cena: <b>$buffer[3]</b> zł<br><br>Artykuł został pomy&lnie dodany do koszyka: <a href=zamowienie.php>zobacz koszyk</a>."); $dane="n$buffer[1]||$buffer[2]||$buffer[3]||"; $file="system/zamowienia/$sklep.txt"; $fp=fopen("$file", "r+"); $dane=$dane.fread($fp, filesize($file)); rewind($fp); flock($fp, 2); fwrite($fp, $dane); flock($fp, 3); fclose($fp); } } } else { print("<p align=center>Twój koszyk jest pusty!</p>"); } } else { print("<p align=center><b>Twój koszyk:</b></p>"); $plik="system/zamowienia/$sklep.txt"; // nazwa pliku z danymi $file=fopen($plik,"r"); $tab[0]="Start"; // tworzymy tabele $rozmiar=filesize($plik); if ($rozmiar > 0) { print("<table border=0 align=center width=99% cellspacing=1 cellpadding=1>"); print("<tr class=n><td width=60%>&Nazwa produktu:</td><td width=30%>&Producent:</td><td width=10%>&Cena:</td></tr>"); while (!feof ($file)) // odczytuje plik do konca { $zmienna = fgets($file, 4096); // pobiera jedn& linijkę o długo&ci 4096 znaków array_push($tab,$zmienna); // dopisuje do tabeli } $ile=count($tab); $ile--; // liczy ile pól ma tabela, nie licz&ć pola o warto&ci "Start" for ($n=$ile;$n>1;$n--) // powtaraz z wszystkimi polami tabeli { $buffer=explode("||",$tab[$n]); // rozdziela zmienn& po kazdym || ?> <tr onmouseover="bgColor='#66ccff'" bgColor='#F9F9FF' onmouseout="bgColor='#F9F9FF'"> <? echo"<td>&$buffer[1]</td><td>&$buffer[0]</td><td>&$buffer[2] zł</td></tr>"; # } $razem= ![]() print("</table><br>&Razem: <b>$razem</b> zł"); } else { print("<p align=center>Twój koszyk jest pusty!</p>"); } } ?>[/php:1:4a6f835593] Chodzi o to, aby $razem zawierała sumę wszystkich pól $buffer[2] please help me :cry: Prosze o umieszczanie kodu w znacznikach [php] - Seth -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
Nie przeglaaełm kodu (na stępnym razem najpierw pisz, w czym problem, a dopiero póżniej dawaj kod) ale sądzę, że chodzi o array_sum()
-------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 18.06.2002 Skąd: Różaniec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sama funkcja mi nic nie daje...
wiem, że trzeba dać cos takiego: [php:1:d1c4e23b1c]<?php $rozmiar=array_sum( ); ?>[/php:1:d1c4e23b1c] ale jakie paramerty funkcja przyjmuje to nie wiem, a szukałem u siebie w manualu i nie znalazłem ![]() jeśli chodzi o szczegóły, to mam takzapisane dane: Kod aaa||fff||23||
sss||ddd||3|| vvv||ggg||4|| chodzi mi o to, aby dodać do siebie wartości 23, 3 i 4, czyli w mojej tablicy $buffer[2] -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 151 Pomógł: 0 Dołączył: 4.03.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat ale jakie paramerty funkcja przyjmuje to nie wiem, a szukałem u siebie w manualu i nie znalazłem
![]() nie klam, w manualu jest jak byk http://php.mainseek.com/manual/pl/function...n.array-sum.php jesli nie znajdziesz to pisze tutaj Cytat mixed array_sum (array tablica)
-------------------- Wszystko ... co na świecie interesujące, bierze się z czyichś dziwacznych myśli [David Lynch]
Andrzej Lepper to Kretyn< |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 8.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli o to chodzi, co myślę, to za każdym razem wpisujesz w tą samą tablicę wartości z różnych wierszy pliku. Łatwiej by było od razu wpisywać je do tablicy wielowymiarowej, a później tylko zsumować kolumnę np. buffer[x][2],a do wyświetlania, funkcja foreach. Ale twoim sposobem, też da się to zrobić.
Za każdym razem, gdy tworzysz tablicę, cena towaru ($buffer[2]), jest zapisywana w nowej tablicy ($tablica[$x]), a po pętli sumujesz wartości z tablicy $tablica. Powinno tak działać. Oto kod tej od tej pętli: [php:1:3110936bd3] for ($n=$ile;$n>1;$n--) // powtaraz z wszystkimi polami tabeli { $x=0; $buffer=explode("||",$tab[$n]); // rozdziela zmienn& po kazdym || ?> <tr onmouseover="bgColor='#66ccff'" bgColor='#F9F9FF' onmouseout="bgColor='#F9F9FF'"> <? echo"<td>&$buffer[1]</td><td>&$buffer[0]</td><td>&$buffer[2] zł</td></tr>"; $tablica[$x]=$buffer[2]; $x++; } $razem=array_sum($tablica); print("</table><br>&Razem: <b>$razem</b> zł"); } else { print("<p align=center>Twój koszyk jest pusty!</p>"); } } ?>[/php:1:3110936bd3] Nie wiem czy o to Ci chodziło, jak nie to napisz dokładniej o co jest grane. Pozdrawienia. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 20:23 |