![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 0 Dołączył: 2.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Uczę się php i właśnie doszlem do bazy MySQL. Czytałem kilka kursów, manuali ale nie dość, że tego jeszcze nie rozumiem to nie chcą one działać. Dokładnie na podstawie nich chciałem napisać (oczywiście dla edukacji) stronę w jednym plku .php np.index.php który na górze zawiera forumlarz gdzie wprowadza się czyjeść dane a na dole są one wyświetlane np. coś takiego:
--------------------------------------------------- | imie | nazwisko | wiek | adres | telefon | --------------------------------------------------- Jan | Kowalski | 25 | Uliczna | 1234567 | ---------------------------------------------------- Mógłby mi ktoś pomóc jak to zrobić?? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Musisz wrocic do tutoriali i kursow. Operacj ana bazaie polega na polaczeniu sie z serwerem, wybraniu bazy, wyslaniu zapytania i ewnetualnym odebraniu wynikow zapytania. W manualu masz opis funkcji + przyklady http://pl.php.net/manual/pl/ref.mysql.php
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 740 Pomógł: 15 Dołączył: 23.08.2004 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie da sie za jednym wywolaniem strony od razu wprowadzic i wyswietlic dane uzywajac do tego bazy danych. Mozesz cos takiego zrobic przy pomocy javascryptu, ale nie o to przeciez chodzi. Jesli jestes poczatkujacy to zamiast tutoriali proponuje kupic dobra ksiazke z rodzaju php i MySQL dla poczatkujacych. Autorzy tutkow maja zwyczaj przyjmowania pewnych spraw za oczywiste (oczywiscie nie wszyscy). Generalnie Tutoriale sa dobra jak juz sie pozna istote. Podobnie z manualem, ktory osobiscie uwazam za niezbedny, ale poczatkujacemu trudno sie z niego zorientowac co z czym sie je.
-------------------- bigZbig (Zbigniew Heintze) | blog.heintze.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 387 Pomógł: 66 Dołączył: 31.03.2005 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ej - ale nie rozumiem jak to wprowadzasz u gory dane po to zeby potem na dole wyswietlil ci to samo co napisales
![]() Zrob sobie lepiej jakas prosta wyszukiwarke, dam przyklad:
No i wsio - tutaj masz wiekszosc rzeczy potrzebnych przy wspolpracy php, MySQL ;P Oczywiscie tam gdzie masz $query mozesz dac nie tylko select - tam moze byc update, insert czy nawet create_table Powiem szczerze ze wpisywanie polecen i wyciaganie danych z MySQL w php jest na samym poczatku bardzo trudne - same polecenia to moze nie ale znaczniki takie jak ' czy " no i laczenie poprzez "".''."" zeby bledy nie wyskakiwaly to trza sie przezwyczic do tego jak i kiedy zamkac czy polaczyc ![]() pozdrawiam cudny -------------------- ..::: Jak pomogłem to kliknij pomógł. Tak rzadko używacie tej opcji :( :::..
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 0 Dołączył: 2.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki ale wywala mi błędy
![]() Co do książek to mam Kompentium php. To może jak to napisać by się dało w 2 plikach? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 09:39 |