![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 37 Pomógł: 0 Dołączył: 21.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam taki problem w PHP4:
Kod class test { var $pole = "pole"; } echo test::pole; Wywala błąd: "Parse error: parse error, unexpected ';', expecting '(' in test.php on line 8" Czy w php4 można jakos zrobić statyczne pola? dzieki za pomoc!! -------------------- If I Cant.... Do It... Homieee Ite Cant Be Doooone
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Administrator PHPedia.pl Grupa: Developerzy Postów: 1 102 Pomógł: 2 Dołączył: 14.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W php nie ma jako taki pól stacznych w klasach (w funkcjach/metodach są).
Zrób
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 37 Pomógł: 0 Dołączył: 21.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestety ponizszy kod tez nie działa u mnie (na php 4.3.4).
Kod <?php class test { var $pole = "pole"; } echo test::$pole; ?> Błąd: "Parse error: parse error, unexpected ';', expecting '(' in test.php on line 8" -------------------- If I Cant.... Do It... Homieee Ite Cant Be Doooone
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 134 Pomógł: 0 Dołączył: 27.01.2005 Skąd: Białystok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestety dostanie się do tego pole tylko w ten sposób:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Czyli w php4 nie ma zadnego sposobu aby dostac sie do pola klasy bez tworzenia obiektu tej klasy??
-------------------- If I Cant.... Do It... Homieee Ite Cant Be Doooone
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 179 Pomógł: 0 Dołączył: 9.11.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie ma. Zainstaluj PHP5, tam są właściwości statyczne. Za pomocą :: możesz sie odwołać tylko do metody klasy.
|
|
|
![]()
|
|
Mam php5, ale serwis ktory robie dziala na serwerze z php4, a pozatym ma kilkaset skryptow i zbyt duzo czasu kosztowalo by mnie przenoszenie tego do php5:/
-------------------- If I Cant.... Do It... Homieee Ite Cant Be Doooone
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 1 566 Pomógł: 37 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: Kraków ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Administrator PHPedia.pl Grupa: Developerzy Postów: 1 102 Pomógł: 2 Dołączył: 14.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(johnnyno @ 2005-04-01 16:35:22) Mam php5, ale serwis ktory robie dziala na serwerze z php4, a pozatym ma kilkaset skryptow i zbyt duzo czasu kosztowalo by mnie przenoszenie tego do php5:/ Przecież większość skryptów jest kompatybilna wstecz ;] -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Ok, ale czy jest to w 100% pewne.
Jeśli każe kolesiowi zmienieć na serwerze aby pliki *.php byly odpalane pod php5 i cos padnie to chyba mnie zatłóką ![]() Jeśli nikt nie slyszal o takich problemach to spoko, bez gadania przechodze na PHP5 ![]() -------------------- If I Cant.... Do It... Homieee Ite Cant Be Doooone
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
teoretycznie jest kompatybilna wstecz. Jednak zdarzają się przypadki, gdy nie jest i wszystko może póść w pizdu. Lepiej uważaj z tym przechodzeniem.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
To proponuje wypisac sposoby na latwe przelaczanie pomiedzy php4 i php5.
Ja osobiscie (lokalnie) robie to zmieniajac rozszerzenie plikow w httpd.conf ktore maja byc uruchamiane moduly php4 lub php5. #PHP4 LoadModule php4_module "d:/usr/php/sapi/php4apache2.dll" AddType application/x-httpd-php .php4 #PHP5 LoadModule php5_module "d:/usr/php5/php5apache2.dll" AddType application/x-http-php5 .php Może ktos zna inne sposoby,ktore mozna by zastosowac na "obcym" serwerze? -------------------- If I Cant.... Do It... Homieee Ite Cant Be Doooone
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 01:49 |