![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 0 Dołączył: 15.05.2003 Skąd: Bielsko-Biała Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
WItam jestem nowy na tym forum a takze nie posiadam zbyt duzej wiedzy o php.
Chcialbym stworzyc portal o grach i nie wiem czy technika ktora chce obrac jest dobra... Czy jest mozliwosc zbudowania (musze przyznac dosc rozbudowanego (nie wiem czy to dobrze nazwe)enginu) modulowo w oparciu o bazy danych.Wyjasnie na przykladzie: mam index ktory scala menu z przyciskami , newsy(ktore sie biora z bazy) i cos tam jeszcze. W panelu admina dodaje news ktory sie zapisuje w bazie i ten sie wyswietla na stronie glownej. Czy jest to mozliwe (jeszcze tego nie probowalem) albo czy jest jakas prostsza metoda(ktora nie wymaga zbyt doglebnego zaglebiania sie w meandry tegoz arcywspanialego jezyka ktory zowie sie php) Z gory dziekuje za jakiekolwiek zainteresowanie moim 'przypadkiem' |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 398 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Systemy portalowe: php-Nuke, Postnuke, EzPublish...
Na początek najlepiej ten pierwszy. Pobawisz się nim, będziesz zadowolony. Jak się trochę nauczysz i zajrzysz do kodu źródłowego, to szybko go wyrzucisz i zainstalujesz ten ostatni. Potem stwierdzisz, że ten też ma pewne niedociągnięcia i napiszesz swój. Ale wtedy będziesz miał już długą siwą brodę. :wink: |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 0 Dołączył: 15.05.2003 Skąd: Bielsko-Biała Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
php-nuke juz sie bawilem ale nie umiem go (czy czegokolwiek innego) przerobic zeby graficznie pasowalo....layout juz mam........
czyli mam rozumiec ze moja wiedza nie jest zbyt wystarczzajaca i musze sie pobawic? ok.............czyli takze mam rozumiec ze technika jaka sobie wymyslilem jest bledna? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja osobiście sporo korzystałem z postnuke'a i uważam, że poza paroma niedociągnięciami (korzysta z ADODB, a w niektóre moduły swoje (mysql oczywiście) na własną ręke) jest to system bardzo dobry! Nie wiem czemu go ominąłeś?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 0 Dołączył: 2.05.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hehe .... kup sobie ksiazke do php i zrob calosc samemu od poczatku do konca :mrgreen: ......... nigdy ne ikozystalem z PHPnuke wiec nie bede ie wypowiadal ale chyba to nie jest cos trudnego bo wiele osob z tegok kozysta :mrgreen: i tak lepiej zrobic samemu, bedziesz mial wieksza satysfakcje z tego
|
|
|
![]()
|
|
ja mam zamiar zrobic wszystko sam...a jakas lekture szczegulnie polecacie?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
polecam pisanie małych skryptów przez > rok i potem zabranie się do swojego. Naprawde użyj gotowego rozwiązania i np. napisz do niego moduł.
Np. ja kiedyś bawiłem się w postnuke i właśnie pisałem własny moduł (co było trudne, bo nie znalazłem developers quide, a chciałem korzystać z pnApi)... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 208 Pomógł: 0 Dołączył: 19.04.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
U mnie było tak samo jak u Jabola (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
Przeglądałem WSZYSTKIE pliki php-Nuke i mogę przyznać, że oglądając źródła + manual (kursu nigdy żadnego do końca nie przeczytałem) nauczyłem się php i pisałem swoje moduły do PHPN, a teraz na localhoście skrobie własne produkcje. |
|
|
![]()
|
|
dobra przekonaliscie mnie.... a ADODB to jest jakas baza danych?
|
|
|
![]()
|
|
wiem, że niektórzy by mnie za to zabili, ale co myślicie np. o Zopie, słyszałem, że jest całkiem niezły, i ponoć bardzo dobrze napisany!
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 223 Pomógł: 0 Dołączył: 13.01.2003 Skąd: 3rd ball of mud behind a big ball of burning gas Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat wiem, że niektórzy by mnie za to zabili, ale co myślicie np. o Zopie, słyszałem, że jest całkiem niezły, i ponoć bardzo dobrze napisany!
jakies linki do tego Zopie ? |
|
|
![]()
|
|
zope.org. Zopie to tylko odmiana, właściwa nazaw to zope. A tak wogóle to to jest system napisany w PERL'u. Jednym z twórców jest ponoć jeden z twórców perla więc system musi być naprawde niezły!
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 9.04.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
khem, khem... (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/rolleyes.gif)
"Zope runs on Linux, Unix, Windows, and Mac OS X and is written in Python, an agile programming language. " eldad |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 151 Pomógł: 0 Dołączył: 4.03.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Zopie to tylko odmiana, właściwa nazaw to zope. A tak wogóle to to jest system napisany w PERL'u. Jednym z twórców jest ponoć jeden z twórców perla więc system musi być naprawde niezły!
A ja zawsze myslalem ze ZOPE jest napisany w Pythonie ... (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
i miałeś racje... a ja musiałem się pomylić
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 14:33 |