![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 23.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
nie mogę sobie poradzić z instrukcją warunkową w mysql'u. Wydaje mi się że składnia jest poprawna, jednak serwer odpowiada błędem składni #1067 głupi przykad wygląda tak: Kod IF (1=1) THEN SELECT * FROM `MojaTabela`; END IF; gdzie robię błąd? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 0 Dołączył: 13.10.2004 Skąd: Świnoujście Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
kolega Janek pare postów wcześniej użył w odpowiedzi zapisu warunkowego ...
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=27...ndpost&p=162142 Ten post edytował Nosfi 24.03.2005, 14:30:40 -------------------- <?php $Sign=Show->ToMe('Nie ma to jak zimny prysznic'); ?>
<span style="font-weight: bold;">Tools:</span> XAMPP | PHP 5 | MySQL 5 | Notepad++ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 23.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
...a i owszem, ale nie tego if'a
![]() Kod IF(expr1,expr2,expr3) , oraz tak jak ja go chcę użyć: Kod IF search_condition THEN statement_list [ELSEIF search_condition THEN statement_list] ... [ELSE statement_list] END IF Niestety ten drugi sposób nie chce mi działać ![]() Ktoś ma pomysł dlaczego? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 717 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A masz MySQL 5.0 ? Bo ta skladnia IF'a ktora Ty chcesz uzyc to jest skladnia z procedur, ktore zostaly wprowadzone dopiero w MySQL 5.0 i podejrzewam, ze wlasnie tutaj tkwi problem.
-------------------- Brak czasu :/
|
|
|
![]()
|
|
nie mam
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 717 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dokladnie tak.. Ale po co Ci to w ogole w normalnych zapytaniach?
|
|
|
![]()
|
|
Chciałem w jednym zapytaniu zapisać dodanie rekordu do bazy, pod warunkiem że jeszcze taki nie istnieje. Można by to obudować procedurą, ale po co, jak to w jednym tylko miejscu ma wystąpić w programie...
|
|
|
![]()
|
|
Zainteresuj sie zapytaniem typu INSERT [...] IGNORE [...], powinno sie przydac.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 07:42 |