|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 8.12.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam
Mam prosbe o pomoc w przygotowaniu ogolnym, schematu na baze danych dla serwisu wielojezycznego. Serwis na poczatek mialby byc w 3 jezykach: Polski Angielski i niemiecki. I tu problem jak przygotowac tabele jak je posegregowac i ustawic by w miare prosty sposob obslugiwac serwis w 3 jezykach. I nastepnie zeby dodanie kolejnego jezyka nie sprawilo klopotu. Czy dla kazdego serwisu przygotowac kopie tabeli tej co glowna czyli w jezyku polskim? Czy moze w tabeli np: skladajacej sie z 3 pol ( ID | Nazwa | Opis ) dodawac kolejne pola ( Nazwa_EN | Opis_EN ) dla kolejnych jezykow kolejne pola? Nie wiem jak sie do tego zabrac zeby mialo to rece i nogi i rozbudowa o kolejne jezyki nie sprawila klopotu ? Bardzo prosze o sugestie lub kierunek w ktorym isc (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Pozdrawiam |
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%)
|
Baza -> utf-8
Mozesz dozucic dodatkowe pole ktore identyfikuje jezyk, wyjasnienie. Tak jak ty to zaplanowałes to kazde dodanie jezyka powoduje przebudowanie bazy, a to kazdy wie jest niezalecane. Robisz na zasadzie, ze dodajesz jedno pole z id jezyka i nastepnie jak cos wyciagasz z tej tabelki to identyfikujesz jezyk i wybierasz rekordy z danym jezykiem. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 8.12.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%)
|
Hymmm nie wiem czy dobrze to zrozumialem?
Przyklad: Tabela Produkt (ID_Produktu | Nazwa | Opis | Jezyk ) 1 | DVD | NOWE DVD | PL 2 | DVD | NEW DVD | EN 3 | DVD | NEU DVD | DE tylko teraz co kazdy produkt bedzie mial inny numer mimo ze ten sam rodzaj towaru, ale inny jezyk. Czy w takim razie trzeba by dodac kolejne pole ? ( ID | ID_Produktu | Nazwa | Opis | Jezyk ) 1 | 1 | DVD | NOWE DVD | PL 2 | 1 | DVD | NEW DVD | EN 3 | 1 | DVD | NEU DVD | DE Tak to ma mniej wiecej wygladac ? Dobry kierunek ? |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 3.12.2003 Skąd: Allenstein Ostrzeżenie: (0%)
|
Bardzo dobry kierunek.
Tak samo zrobiłem i bardzo ładnie działa Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%)
|
Dokladnie o to mi chodzilo.
|
|
|
|
|
|
|
|
A tlumaczenia menu, formularzy itp rzeczy.
Czy to tez trzymac w bazie czy raczej w plikach php i podmieniac. Tak jak to widzialem w wielu aplikacjach ktore maja obsluge wielo jezykowa. I wystarczy ze ktos dopisze tlumaczenie wzoru ( slownika) i juz jest kolejna wersja jezykow. |
|
|
|
|
|
|
|
Tlumaczenie aplikacji to juz inna kwestia.
|
|
|
|
|
|
|
|
Inna czyli zupelnie nia taka jak to w temacie czyli co, odejscie od bazy danych na rzecz slownika w pliku php ?
Jesli mozna to prosze o jakies wskazowki. |
|
|
|
|
|
|
|
Sam sobie odpowiedziales. Przyklad phpMyAdmin przegladnij sobie strukture katalogow i plikow.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 548 Pomógł: 2 Dołączył: 19.07.2003 Ostrzeżenie: (0%)
|
witam ..
nie wiem czy dwa id sa dobrym wyjsciem ... mozesz, przy tworzeniu tabeli ustawic klucz na id oraz na jezyk ... wtedy masz kazdy dokument/produkt pod jednym id ale dodatkowo identyfikowany przez jezyk, czyli: Kod 1 | DVD | NOWE DVD | PL 1 | DVD | NEW DVD | EN 1 | DVD | NEU DVD | DE 2 | DVD | NOWE DVD 2 | PL 2 | DVD | NEW DVD 2 | EN 2 | DVD | NEU DVD 2 | DE takie rozwiazanie jest chyba jest lepsze niz dwa id [ latwiej sie odniesc elementu bo wystepuje pod jednym id] pozdrawiam |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 25.12.2025 - 07:26 |