![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 247 Pomógł: 0 Dołączył: 4.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
problem moze sie wydac troche smieszny, no ale ...
sam zawsze jak dotad, do menu i wyswietlenia odpowiedniej strony w zaleznosci od watosci przesylanej zmiennej, stosuje switch(), ale w jakims poscie, juz nie pamietam, znalazlem cos takiego: moje pytanie - to jest poprawne? jezeli tak, to czemu nie dziala? na poziomie pliku index.php, w ktorym mam zemiszczony ten kod, mam katalog o nazwie inc, a w nim umieszczony plik o nazwie plik.inc. jezeli w naglowku mam index.php?strona=plik to zwraca mi blad ... Kod Warning: main(inc/plikinc): failed to open stream: No such file or directory in c:\inetpub\wwwroot\kuba2\index.php on line 45 o co chodzi?
Warning: main(): Failed opening 'inc/plikinc' for inclusion (include_path='.;c:\php4\pear') in c:\inetpub\wwwroot\kuba2\index.php on line 45 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 247 Pomógł: 0 Dołączył: 4.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
rzeczywiscie, ale zonk (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif)
juz poprawilem, dzieki. a swoja droga, jak uniknac wyrzucania bledow? bo chcialbym zrobic tak, ze jezeli ktos sam wpisze wartosc zmiennej $strona w naglowku i takiego pliku nie bedzie, to zeby wowczas wywalilo tez jakis tam tekst ustalony przeze mnie, a nie kilka linijek automatycznie o bledzie. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
W tym wypadku to jest proste. zanim includujesz plik, sprawdzaj czy on istnieje poprzez funkcję file_exist. jesli nie ma to wywal sam błąd.
A ogólnie to chyba mozna przechwytywać komunikaty o błędach,ale ja się tym nie bawiłem. poczytaj,albo popytaj kogoś kto się na tym zna |
|
|
![]()
|
|
file_exist() mi wystarczy, dzieki (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 23:21 |