![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 691 Pomógł: 0 Dołączył: 19.01.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tworzę ostatnio panel administracyjny, w którym będę miał dostęp do prostego cmsa, itp.
Oto pliki: [zaloguj.php]
[wyloguj.php]
[chronione.php]
I mam teraz pytanie: jak poprawić żałosny poziom bezpieczeństwa tego systemu?? Haszować?? md5() ![]() ![]() Proszę o radę... Ten post edytował Fipaj 25.02.2005, 13:11:11 -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 28 Dołączył: 4.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja powiem tak:
Nie powinieneś zostawiać nie zahaszowanych haseł. Takie dane zawsze trzeba w jakiś sposób zabezpieczyć. Możesz np. zrobić sobie jakiś własny, mały algorytm szyfrujący, a następnie ciąg zaszyfrowany tym algorytmem dodatkowo zaszyfrować md5 lub odwrotnie. Wg mnie poufnych danych, takich jak hasła, nigdy nie powinno się zostawiać w formie plain text. Niezależnie od tego, czy hasło znajduje się w bazie, pliku, czy też w skrypcie. Pozdrawiam. -------------------- Sygnatura niezgodna z regulaminem.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Speedy @ 2005-02-25 14:36:01) Możesz np. zrobić sobie jakiś własny, mały algorytm szyfrujący, a następnie ciąg zaszyfrowany tym algorytmem dodatkowo zaszyfrować md5 lub odwrotnie. A po co? Samo md5 jest za mało bezpieczne? A wracając do pytania, to ja bym tych danych nie trzymał w skrypcie tylko w bazie. -------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 691 Pomógł: 0 Dołączył: 19.01.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Taaaak... Zrobiłem już dostęp zahaszowany md5 i zawartość z bazy danych. Dzięki za podpowiedzi
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 66 Pomógł: 0 Dołączył: 16.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Według mnie algorytm md5() jest już za stary. Spróbuj czegoś nowszego. Już lepiej crypt().
-------------------- W razie problemów zapoznaj się z treścią manuala dołączonego do internetu bądź skonsultuj się z programistą lub jego asystentem.
|
|
|
![]()
|
|
Ale crypt() jest tylko jednokierunkowy
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 146 Pomógł: 0 Dołączył: 20.04.2002 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A po co CI dwukierunkowość?
Hasło sprawdzasz mniej/więcej w ten sposób:
oczywiście poprawne hasło masz zahashowane. -------------------- Krzysztof Wójcik
Zend Certified Engineer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 224 Pomógł: 40 Dołączył: 6.07.2004 Skąd: Wuppertal Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a md5 jest dwukierunkowe ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(ActivePlayer @ 2005-02-26 21:00:47) a md5 jest dwukierunkowe ? hmm... znowu http://forum.php.pl/index.php?showtopic=26920 -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
![]()
|
|
@krysk: rzeczywiście można tak zrobić... trzeba by mieć np. zahaszowane md5 hasło w pliku, odczytywać je i porównywać z zahaszowanym hasłem wpisanym w formularzu... spróbowałem i zadziałało...
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 1 Dołączył: 3.10.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
To ja polecam jeszcze: - dodać blokowanie możliwości logowania z konta X na Y minut w przypadku N nieudanych prób logowania - blokowanie konta X na Y minut przy zbyt szybkich próbach logowania (próba złamania hasła przez automat) - blokowania IP liczba nieudanych prób logowania na konto X przekroczyła Y - blokowanie IP jeśli próbuje logować się na losowe nazwy użytkowników z niepoprawnymi hasłami - Pozdrawiam Marcin Staniszczak |
|
|
![]()
|
|
Całkiem dobre pomysły, Marcin. Tyle że trudne dla mnie do wykonania...
nie za bardzo łapię co zrobić by zablokować IP... Może mi podpowiecie?? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 1 Dołączył: 3.10.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Można po $_SERVER['REMOTE_ADDR'], jednak blokowanie po IP nie jest niestety w 100% doskonałe (dlatego chyba też lepiej blokować czasowo) gdyż jak jakaś sieć stoi za PROXY które nie przekazuje prawdziwego IP usera to blokujesz całą sieć - sorki jeśli mówię nie jasno;-) Maiłem dluuuugą noc;-) Pozdrawiam Marcin Staniszczak |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 10:00 |