![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 154 Pomógł: 0 Dołączył: 17.12.2003 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Nie jestem pewien czy ten post nadaje sie do php czy do MySql ale w sumie obydwa są powiązane ze soba nierozlacznie wiec nie krzyczec jakby co ![]() mam taka funkcje:
Do tej funkcji jest np takie odwolanie:
Dodam ze: - zmienna $co zwraca nazwe tabeli do ktorej maja byc zaktualizowane dane - zmienna $id daje nam numer wiersza w tabeli - zmienna $stare zwraca stara wartosc danego pola w bazie (w niej jedyna nadzieja) - zmienna $nowe zwraca nowa wartosc tego pola (moze byc takze jako nowe id) Szkopul tkwi w tym, ze nie wiem jak zadac/sformulowac zapytanie do bazy aby aktualizowalo mi te pola ktore maja wartosc $stare o nowa wartosc $nowe. Problem w tym ze np tabela cechy (id_cn, nazwa_cechy) to wiadomo co gdzie bedzie ale juz np w tabeli producenci (id_producent, nazwa, www, foto) nie wszystkie dane moga byc aktualizowane... Mam nadzieje ze zrozumiale nakreśliłem mój problem, jeśli jakies watpliwości, lub potrzebne wycinki kodu to wrzuce (nie chcialem tutaj wrzucac prawie 600 lini kodu ![]() Z gory dziekuje za (p)odpowiedzi.. Marcin -------------------- ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak dobrze zrozumialem chesz zaktualizowac pole gdzie jest odpowienia wartosc "stare" o wartosc "nowe".
Wiec SQL powienien tak wygaldac
Niepotrzebne jest wtedy ID. Mam nadzieje ze dobrze zrozumialem problem -------------------- |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 154 Pomógł: 0 Dołączył: 17.12.2003 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestety, na takie cos to nawet bym nie zaśmiecał forum
![]() Zapewne zasegurowales sie tym:
ale to jest proste... mi chodzi o raczej cos takiego (napewno zle ale to przyklad ![]()
mam nadzieje ze na tym przykladzie widac o co mi chodzi ![]() pozdro -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No teraz zrozumialem o co chodzi. Chcesz w 1 zapytaniu modyfikowac pola w ktorych wartosci odpowiadaja starym wartosciom.
Nie bardzo przychodzi mi do glowy jak to zrealizowac za pomoca 1 zapytania. Mozna zastasowac kilka zapytań i wtedy modyfikujesz pola z wybranych warunkow. Tak na szybko tylko to mi przychodzi do glowy. A moze CASE ![]() Ten post edytował SongoQ 24.02.2005, 16:42:12 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A przekazuj sobie jeszcze zmienną $nazwa_kolumny i po kłopocie.
-------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]() ![]()
|
|
Cytat(kszychu @ 2005-02-24 16:41:25) A przekazuj sobie jeszcze zmienną $nazwa_kolumny i po kłopocie. no taki ![]() ![]() jakbym mogl to bym sobie przekazywal chyba ze pomozecie mi tak zmodyfikowac inny kod z ktorego sa te zmienne ![]() oto on: funckja rysujaca tabelke:
a to funckje je wypelniajace :
czy teraz widac ze to nie takie proste? ![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 04:29 |