![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Niedawno zaczołem się zastanawiać, nad licencją plików graficznych, mam na myśli czy wogóle istnieje coś takiego, czy pliki wykonane w takich programach graficznych jak Photoshop, Paint Shop Pro można wykorzystywać do tworzenia grafiki na potrzeby stron internetowych komeryjnych? Owe pliki z tych programów będą importowane do formatów jpg, png. Czy taka operacja jest dozwolona, jak do tego się ma licencja, nie wiem jestem zielony w tym temacie, jeśli ktoś by mógł mi cos doradzić albo wyjaśnić co i jak? Pozdrawiam i czekam na wasze wypowiedzi. -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() TAO programowania Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 3 Dołączył: 25.03.2003 Skąd: ze słoika Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Witam cie takze
Wszystko co wykonasz, podlega twoim prawą autorskim, jeżeli wykonujesz to w takim a nie innym programie a licencja nic niewspomina o twoich pracach to możesz z pełnym powodzeniem wykorzystywać swoje prace -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Puciek @ 2005-02-23 04:08:42) Witam cie takze Wszystko co wykonasz, podlega twoim prawą autorskim, jeżeli wykonujesz to w takim a nie innym programie a licencja nic niewspomina o twoich pracach to możesz z pełnym powodzeniem wykorzystywać swoje prace Dzieki, pytam dlatego ze podpatrzyłem pliki zapisywane przez Photoshopa(jpg) i jest tam informacja o programie, więc pomyślałem że oni sprawdzają w jakiś sposób prawa autorskie. Nie wiem dlatego pytam, ale skoro tak mówisz to nie mam się czego obawiać. Swoją drogą to coś takiego można obejść przez zrobienie Print Screen'a i zapisanie w innym... ale to juz będzie bezcelowe... Pozdrawiam ![]() -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
![]()
|
|
![]() Vice-Administrator serwera Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 395 Pomógł: 0 Dołączył: 7.08.2003 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jeśli robisz w PS to ktoś może zarządać licencji na PS jako potwierdzenia, że korzystasz z legalnego oprogramowania.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 172 Pomógł: 0 Dołączył: 22.09.2002 Skąd: Gorzów Wlkp Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej.
Co do roznych formatow i licencjonowania to swoimi czasy wokol popularnego formatu GIF bylo zamieszanie co do wykorzystywania komercyjnego, czy nawet niekomercyjnego - byl moment ze zostal wylaczony z biblioteki GD - ale na szczesci wszystko wrocilo do ladu - jesli chodzi o inne formaty - png, jpg itd to sa one publicznie dostepne i mozesz je wykorzystywac w jakiej tylko formie chcesz - inaczej ma sie kwestia jak je stworzysz - czy skorzystasz z komercyjnych, darmowych i innych narzedzi - wspominales o photoshopie - owszem zapisuje takie dane, ale mozesz to w prosty sposob wylaczyc i bedziesz mial jpg'a czy inny plik bez tych danych. pozdrawiam anas |
|
|
![]()
|
|
Administrator PHPedia.pl Grupa: Developerzy Postów: 1 102 Pomógł: 2 Dołączył: 14.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(PMadej @ 2005-02-23 11:07:49) jeśli robisz w PS to ktoś może zarządać licencji na PS jako potwierdzenia, że korzystasz z legalnego oprogramowania. A czy trzeba się spowiadać z jakich narzędzi się korzysta ? ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 172 Pomógł: 0 Dołączył: 22.09.2002 Skąd: Gorzów Wlkp Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@bela_666: owszem trzeba - jest taka instytucja w Polsce co sie nazywa BSA, pozatym sa sluzby pozadkowe w tym chociazby Policja - te organy staraja sie aby korzystac z oprogramowania legalnego - tak aby wyeliminowac nieuczciowa konkurencje wsrod firm i uzytkownikow ktorzy nie ponoszac kosztow moga za mniejsze pieniadze zrobic to samo co ja moge zrobic 2 razy drozej ze wzgledu chociazby na koszta poniesione tytulem oprogramowania.
Co do spowiadania - kiedys TPSA oglosila konkurs na napisanie programu ktory blokowalby dialery (chodzilo o program ktory bedzie zastepowal windowowy klient dial-up) - co sie okazalo osoba ktora wygrala skorzystala z kompilatora firmy Borland nie posiadajac licencji - no i byl pozniej problem i tlumaczenie sie - podobnie moze byc w przypadku obrazow tworzonych w photoshopie czy SWF-ow tworzonych w MM FLASH itd. pozdrawiam anas |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 691 Pomógł: 0 Dołączył: 19.01.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W Photoshopie można prosto nadać plikowi prawa autorskie... Przeglądarka plików -> klikasz na plik -> MetaDane -> IPTC -> Prawa Autorskie
Ten post edytował Fipaj 23.02.2005, 18:07:53 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Tak wiec czyli w teoretycznej sytuacji, korzystając z tego programu(PS) do tworzenia i publikowania w internecie prac, w postaci plików jpg, w pewnym momencie gdy serwis był już rozleklamowany i przynoszący zyski, konkurencja może to sprawdzić i podjąć jakies kroki... hmm... No dobrze, a w takiej sytuacji gdzie robimy program w PS a potem Print Screen i do programu Freeware? to w takiej sytuacji jest wszystko legalne, niezbyt utrzciwe, ale legalne chyba?
@Fipaj - A nie wiesz czy można całkowicie w PS wyczyścić informacje o nim? @anas - A jeśli takie dane bym usunął to czy w takim przypadku to będzie w 100% legalne, zalezy mi na tym, bo przyzwyczaiłem się do PS i nie chce zmieniać programu i tracić dzień na nauke nowego, jeszcze trzeba takowy znaleść - z podobnymi opcjami co nie jest łatwe. Oczywiście Pozdrawiam! -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
|
|
![]()
|
|
Administrator PHPedia.pl Grupa: Developerzy Postów: 1 102 Pomógł: 2 Dołączył: 14.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@anas, ale przecież można zrobić coś we Photoshopie i powiedzieć, że zrobiłeś to w Gimpie, a dysk zawsze można wymienić
ps mówię o hipotetycznych sprawach, nie zachęcam do piractwa ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 691 Pomógł: 0 Dołączył: 19.01.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nawet W Gifach PS zapisuje, że był to obraz robiony przez Photoshopa. Ale myślę, że do plików PSD można to całkowicie usunąć (choć PS jest bardzo dokładny: weź jakieś zdjęcie z aparatu cyfrowego, i w jednej z zakładek metadanych on poda ci nazwę aparatu i ogniskową!)
@scarface: myślę, że można by pokombinować Ten post edytował Fipaj 24.02.2005, 09:42:54 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 461 Pomógł: 32 Dołączył: 17.09.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
O jejku - sam kiedyś pisałem programiki do usuwania danych autorskich itp...
Swoją drogą to taki zabieg potrafił odchudzić plik spłodzony przez Photoshopa o całe 10%... |
|
|
![]()
|
|
Słyszałem że coś takiego można zrobić... Jestem bardzo ciekawy jak...
Podaj link do takiego programiku (i źródełka) ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() TAO programowania Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 3 Dołączył: 25.03.2003 Skąd: ze słoika Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
I jeszcza guid jak przerobic go na wlasny program
![]() Prawda jest taka ze nie ma informacji nie do usuniecia tyle ze nie ma po co, na phooshipie mogles pracowac na wersji trial, -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 853 Pomógł: 25 Dołączył: 27.08.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Puciek @ 2005-02-24 18:06:40) na phooshipie mogles pracowac na wersji trial pracowac a sprzedawac to dwie rozne rzeczy -------------------- "If debugging is the process of removing bugs, then programming must be the process of putting them in..."
sobstel.org |
|
|
![]()
|
|
dobra, piszemy se i pszemy, a prawda jest taka ze trzeba by poprstu umowe licencyjna przeczytać.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 657 Pomógł: 2 Dołączył: 15.08.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@anas z tym anty dialerem to nie chodziło chyba o nielegalny Borland tylko o wykorzystanie sharewarowej wersji narzedzia do robienia "ladnych GUI". W wersji shareware biblioteka ta dzialala normalnie tylko gdy Delphi bylo wlaczone. Gdy bylo wylaczone (proces nie istnial) biblioteka pokazywala jakis tam alert. Autorzy anty-dialera nie oplacajac wersji pełnej, zablokowali wyskakiwanie tego alertu. TO chyba bylo tak ;]
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 449 Pomógł: 0 Dołączył: 26.05.2004 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Fipaj @ 2005-02-24 17:43:27) Słyszałem że coś takiego można zrobić... Jestem bardzo ciekawy jak... Podaj link do takiego programiku (i źródełka) ![]() Tutaj jest troche o programach które czytają EXIF-Metadata. Zobacz na program IPTCExt -------------------- |
|
|
![]()
|
|
@scarface - legalne nie bedzie dlatego, ze zrobiles to w photoshopie a nie masz na niego licencji(to jest moje domniemanie - jesli masz licencje - komercyjna nie edu - to po co takie fikolki) - ale z udowodnieniem Ci tego bedzie problem - chyba ze ktos Cie przylapie na goracym uczyknku - np. posiadasz strone a jej layout masz tez na kompie zrobiony w PSD na pirackiej wersji PS - ale to tylko czysta teoria - nie wierze w nasze organy sprawiedliwosci az tak mocno.
Jest jeszcze jedna rzecz - skoro ktos korzysta z pirackiego PS-a komercyjnie to nazywa sie to czysta kradzieza - a taka osobe zlodziejem - niczym nie rozniacym sie od tego co w rzadzie czy w supermarkecie - wiec decyzja nalezy do tej osoby. @bela_666 - mozna powiedziec - ale chodzi tutaj o fakt, ze zapisujac cos prosto z photoshopa i publikujac w sieci, w pliku jpg zawarte sa informacje o programie w ktorym byl on tworzony - w tym przypadku PS - a z tego juz bedziesz musial sie wytlumaczyc w razie potrzeby - np. jest sobie konkurs, przetarg itd - ktos udostepnia materialy - sprawdzasz cos takiego i chocby Twoja praca byla najlepsza na swiecia - przegrasz ze wzgledu na brak licencji na oprogramowanie w ktorym byl tworzony, a takze brak wytlumaczenia - nie powiesz przeciez ze zrobiles to w gimp'ie i dodales te dane do pliku - bo kazdy Cie potraktuje jak idiote (no moze nie w USA ![]() @Puciek - a po co czytac umowe licencyjna - chyba jasna jest rzecz ze nie mozna publikowac w sieci plikow robionych w PS'ie w wersji trial czy pirackich i czerpac z tego korzysci materialnych PS. Caly ten topic cuchnie popieraniem piractwa - wiadomym jest fakt ze nie stac nas na oprogramowanie, a chcemy chocby sie nauczyc z niego korzystac - mysle ze w takim przypadku firmy takie jak ADOBE czy MACROMEDIA nie beda az tak restrykcyjnie traktowac piractwa, ale inaczej w przypadku gdy zarabiamy na tym pieniazki - co do traktowania osob indywidualnych mysle ze jest odwrotnie - MM, ADOBE itd nie klada nacisku na walke z tymi osobami, bo dzieki temu mlodzi ludzie ucza sie ich produktow, przyzwyczajaja sie do nich i kiedys jak pojda do pracy i szef zapyta co Ci kupic do obrobki grafiki - odpowiesz PHOTOSHOP'a - bo go znasz - tak czy siak nawet takiej formy nie popieram - mialem to szczescie ze jako szczeniak moglem pracowac w pewnej firmie na legalnym oprogramowaniu. |
|
|
![]()
|
|
Cytat(anas @ 2005-02-24 22:05:45) @Puciek - a po co czytac umowe licencyjna - chyba jasna jest rzecz ze nie mozna publikowac w sieci plikow robionych w PS'ie w wersji trial czy pirackich i czerpac z tego korzysci materialnych Specjalnie dla ciebie zaraz przeszukam umowe licencyjna gdzy niejestem pewien tego wszysktiego -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 11:35 |