![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 154 Pomógł: 0 Dołączył: 17.12.2003 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
na początek listingi ,niestety rozjezdzaja sie tu na forum ![]() Plik config.inc.php
plik tabele.php:
i na koniec plik: tabele.inc.php
A teraz problem... Nie działa ![]() jak wida idea skryptu jest aby zrobic uniwersalna funkcje do pobierania danych z bazy. taki byl plan.. niestety nie chodzi mi to mysle ze przez to ze includowane sa zmienne.. dobrze mysle? ten sam skrypt mam rozbity na osobne tabele i wszystko chodzi. ale jako ze tabel jest pare i roznych operacji na nich jest tez kilka chcialem sobie ulatwic zycie a tu jak na zlosc.. tu jest przyklaodwy skrypt chodzacy "osobno" dla tabeli:
troszke sie rozni to (1. jedna tabela, 2. bez bledow w tablicy, 3. odwolania do innych plikow) ale idea jest ta sama.. .. dodam ze przy probie wykonywania nowego skryptu (wielotabelowego) mam od cholery notice`ow o nie zadeklarowanych zmiennych np. "Notice: Undefined variable: id_cn in (...) on line 23" prosze pomozcie, nie ma sensu robic osobnych plikow z podobnymi funkcjami (dodaj,usun,zmien,itp) dla kazdej tabli gdy tylko zmieniaja sie zmienne i tabela... z gory dziekuje z (p)odpowiedzi pozdrawiam Marcin Ten post edytował Fallout 21.02.2005, 17:52:26 -------------------- ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 21.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zdaje sie ze zmienne z plikuw includnietych nie sa widoczne w plikach "nadrzednych", tych, w ktorych zostalo wywolane polecenie include. (ale zmienne z nadrezedbnych plikow sa dostepne w plikach includowanych)
jezeli myslisz ze to wina tego (nie wiem bo nei analizowalem za bardzo kodu ![]() ![]() -------------------- a w zeszle swieto mialem kobite co miala obie nogi umyte :P
Kliknij mi w Operkę <-- zbieram kliki na legalna rejestracje |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 154 Pomógł: 0 Dołączył: 17.12.2003 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(gruszek_ @ 2005-02-21 17:03:39) zdaje sie ze zmienne z plikuw includnietych nie sa widoczne w plikach "nadrzednych", tych, w ktorych zostalo wywolane polecenie include. (ale zmienne z nadrezedbnych plikow sa dostepne w plikach includowanych) jezeli myslisz ze to wina tego (nie wiem bo nei analizowalem za bardzo kodu ![]() ![]() Hmm.. cos chyba ci sie pokrecilo ale oka ![]() w tym fragmencie:
jest odwolanie do zmiennej $cechy_tab_end ktora wyglada tak:
Gdy zamiast <td>$id_cn</td> dam <td>$id_cn AAA</td> to mi wyświetli tylko AAA. zmienna $id_cn nie posiada wartości z "$id_cn = $wiersz['id_cn'] W takim razie pytanie brzmi już o wiele prościej.. jak to rozwiązać? Jak przypisać do zmiennej w <td>$id_cn</td> wartosc z $wiersz['id_cn']? Bardzo prosze o pomoc, Pozdrawiam -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 21.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
na poczatek musze sam siebie ochrzanic:
Cytat z plikuw - polska jezyk trudna mowa ![]() a teraz do rzeczy: NAJPIERW includujesz plik w ktorym uzywasz tej zmiennej a POTEM nadajesz jej wartosc (w tej petli) ![]() Ten post edytował gruszek_ 21.02.2005, 17:42:29 -------------------- a w zeszle swieto mialem kobite co miala obie nogi umyte :P
|
|
![]()
|
|
Wynik: nie działa ![]() a moze dlatego nie chodzi bo: nie da sie przypisac wartosci zmiennej do takiego czegos: $zmienna = "<td>$zmienna_do_ktorej_chce_przypisac_wartosc</td>"; i potem wypisac echo $zmienna; (wraz z nowa zawartoscia $zmienna_do_ktorej_chce_....) ![]() ![]() Ten post edytował Fallout 21.02.2005, 17:47:39 -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
wlasnie o to mi chodzi, z tego co sie zorietowalem to piszac $a = "costam $b blabla"; do ciagu wpisywana jest poprostu zawartosc tej zmiennej (w danym momencie) a nie wskaznik do zmiennej czy jak to tam nazwac (to co bys chcial zeby bylo).
jezeli nie rozumiesz to sprawdz roznice miedzy tym:
a tym:
nie jestem pewien ale chyba istnieje mozliwosc zrobienia tego co chcesz (zeby nie wklejalo wartosci zmiennej tylko wstawialo jakby wskaznik do niej) ale nie wiem jak to zrobic, nie jestem na tyle w temacie ![]() -------edytejszon----------- zamiast zmiennej mozesz np. stworzyc funkcje
Ten post edytował gruszek_ 21.02.2005, 18:13:23 -------------------- a w zeszle swieto mialem kobite co miala obie nogi umyte :P
|
|
![]()
|
|
aha, juz zrozumialem
![]() czyli musze zadeklarowac zmienna przed przypisaniem jej do innej zmiennej zanim ja wywolam... dobra wszystko pieknie.. ale jak... kompletnie nie wiem co zrobic.. jedynym wyjsciem bedzie wyrzucenie tego chyba do innego includa tak mi sie zdaje.. jak jakies propozycje to chetnie poczytam dzieki oka... po prostu wyrzucilem to do innego pliku, i inkludowalem to po przypisaniu wartosci do zmiennej, ale przed pobraniem tej nowej zminnej ze zmienna z wartoscia ![]() dzieki jeszcze raz, pozdrawiam Ten post edytował Fallout 21.02.2005, 18:15:54 -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
edytnolem moj powyzszy post i podaem przykladowe rozwiazanie Twojego problemu, nie wiem czy tu jeszze zajrzysz wiec dla tego to pisze
-------------------- a w zeszle swieto mialem kobite co miala obie nogi umyte :P
|
|
![]()
|
|
Cytat(gruszek_ @ 2005-02-21 18:15:30) edytnolem moj powyzszy post i podaem przykladowe rozwiazanie Twojego problemu, nie wiem czy tu jeszze zajrzysz wiec dla tego to pisze a kiedy Ty edytowales swoj, ja zrobilem jak napisalem i po problemie ![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 02:21 |