![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 224 Pomógł: 40 Dołączył: 6.07.2004 Skąd: Wuppertal Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chcialem zabrac sie za napisanie takiego hmm.. szkieletu 'Panelu admina'.
Mam juz pewien pomysł, tylko zastanawia mnie jedno. Chciałbym aby było to uniwersalne, i chodzi mi o to, jak rozwiązujecie sprawe uprawnien. ofkorz moge zrobic pare pól w bazie, dla kazdego usera itd.. ale nie o to chodzi... chcialem postawic na uniwersalnosc, łatwosc dostępu do tych danych, wygodę uzycia(uzycia w trakcie pisania kolejnych paneli ofkorz:P) Czekam na pomysły ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 166 Pomógł: 0 Dołączył: 1.04.2004 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja na razie wymyśliłem coś takiego:
http://manta.univ.gda.pl/~jkotonsk/stuff/db.png dopiero wczesna faza projektowania, więc może być sporo błędów. -------------------- Nigdy nie kłóć się z głupim, ludzie mogą nie dostrzec różnicy.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 224 Pomógł: 40 Dołączył: 6.07.2004 Skąd: Wuppertal Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mozesz omówic ten schemat ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja tworzę drzewko grup gdzie grupa nadrzedna ma uprawnienie grup mu podrzędnych. Strktutra grup jest zapisana w bazie. W bazie jest tabela ze wszystkim akcja jakie mogą się wydarzyć w sytemie. Potem akcje łącze z grupami i/lub pojedyńczymi użytkownikami. Połączenie może mieć dwie wartości 1 i -1 - jeden jeśli user ma to uprawnienie a minus jeden jeśli użytkownik nalezy do jakieś grupy i nie chę aby danych uzytkownik miał jakieś uprawenienie w grupie. Jak dotąd na nic lepszego nie wpadłem.
-------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
i przy tworzeniu czegokolwiek co chwile edytujesz bazę ?;/
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tzn. - bo nie rozumiem ?
-------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
W trakcie tworzenia, np. wspomnianego panelu admina, za dodaniem kazdego 'modulu' musisz edytowac drzewko w bazie zeby cokolwiek sprawdzic?
|
|
|
![]()
|
|
Instalując moduł - sam instalator wpuszcza do bazy odpowiednie uprawnienia z danych instalatora. Admin ma dostęp do całości i on po instalacji modułu dodaje userom uprawnienia.
Ps. Zapomnialem wspomnieć, że jest coś takiego jak zestawy uprawnienia czyli np. NewsSet dzięki ktoremu dana osoba/grupa otrzymuje kompletny dostęp do modułu news - coś za coś - skoro ma być eastyczne tzeba poświęcić chwilkę więcej czasu. -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 08:19 |