|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 17.02.2005 Ostrzeżenie: (0%)
|
Co do poprzedniego postyu to powiedzmy ze sobie poradzilem zainstalowalem wczesniejsza wersje Apacza. TEraz natomiast mam inny problem bo na mojej stronie przy napotkaniu przykładowo na taką pętlę
Kod <? if( ($dzial == "") || ($dzial == "news") ){ include("news.php"); } else if( ($dzial == "archiw") ){ include("archiw.php"); } ?> (troche to skrocilem) pojawia mi sie taki błąd: Kod Undefined variable: dzial in d:\\www\\index.php on line 182 nie otwieraja mi sie tez podstrony z indexu po wy wywołaniu index.php?nazwa MOze ktoś wie co robie zle. Z gory dzieki. |
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 166 Pomógł: 0 Dołączył: 1.04.2004 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%)
|
1. Jeśli dzial jest pobierane z adresu to używaj $_GET['dzial'].
2. Jeśli wchodzisz na stronę index.php, to wtedy $_GET['dzial'] nie istnieje, więc warutek if( $_GET['dzial'] == '' ... ) jest bez sensu, bo porównuje coś ze zmienną, której nie ma. 3. Jeśli domyślnie masz zamiar otworzyć news.php to napisz to tak i wtedy możesz zostawić swoje if'y bez zmian. Na drugie pytanie, odpowiedź brzmi: index.php?dzial=archiw Ten post edytował Yarecki 18.02.2005, 00:22:22 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 17.02.2005 Ostrzeżenie: (0%)
|
ale to troche zagmatwane bo na wiekszosci stron chyba nie ma takich cudów, moze to wina zlej konfiguracji alboco?
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 166 Pomógł: 0 Dołączył: 1.04.2004 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%)
|
Na większości stron jest używane $_GET, bo to wymóg bezpieczeństwa wprowadzony w php chyba 4.1 (nie pamiętam dokładnie).
Jeśli ktoś wyłącza te zabezpieczenia, tzn. że nie zależy mu na bezpieczeństwie, lub zostało mu to z góry narzucone. Ten przykład php napisałem w taki sposób, żebyś nie musiał modyfikować swojego kodu. |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 23.12.2025 - 19:59 |