![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 77 Pomógł: 0 Dołączył: 22.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Trafiam tu z kolejną zagadką którą mam nadzieje że kolejny raz uda się rozwiązać ![]() Powiedzmy że mam w bazie danych dwie tabele jedna to "Szkoła" druga to "Uczniowie". Misja jest tak żeby w tabeli "uczniowie" wpisać ID szkoły do której należy uczeń. I chodzi mi o to że jak to zrobić żeby w formularzu zrobionym w HTML i PHP było widać listę NAZW dostępnych szkół z tabeli "szkoły" a jak się wybierze którąś to żeby w tabeli "Uczniowie" zapisywało się ID wybranej szkoły a nie nazwa szkoły? Trochę to zagmatwane i właśnie nawet nie wiem jak zacząć tego szukać w google ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale jaki masz problem?
Nie umiesz zrobić formularza? Nie umiez pobrac danych z bazy? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 77 Pomógł: 0 Dołączył: 22.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
umiem pobrać dane, umiem tez zrobić formularz. Chodzi o to że nie wiem jak pobierać listę szkół, wyświetlać nazwy szkół a zapisywać w innej tabeli tylko ID tej szkoły.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to skoro umiesz pobrać dane to pobierasz ID szkoły i jej nazwę.
Budujesz sobie z tego listę rozwijaną, wsadzasz to w formularz a potem zapisujesz do tabelki z id_usera i id_szkoly. |
|
|
![]()
|
|
Ale mi chodzi o jakiś przykład na którym bym mógł sie nauczyć.
|
|
|
![]()
|
|
Powiedziałeś przecież że umiesz pobrać dane i zbudować formularz. Powiedziałem Ci też jak masz go zbudować.
Działaj, pokazuj kod i będziemy pomagać. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 197 Pomógł: 15 Dołączył: 10.09.2006 Skąd: Siemianowice Śląskie / Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w pseudokodzie:
Kod <select>
while (pobierz dane z tabeli szkoly) { <option value=" $idSzkoly "> $NazwaSzkoly </option> } </select> Ten post edytował dr_NO 1.03.2018, 08:58:53 -------------------- woop woop.
|
|
|
![]()
|
|
Gdzieś wcześniej mam:
Potem formularz:
To co tu pokazałem nie działa za bardzo, nie mam innego pomysłu jak to powinno wyglądać żeby zapisywał się sam ID szkoły. Naprawde nikt nie jest w stanie mi pomóc? Ten post edytował matius71 1.03.2018, 16:10:32 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 380 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Select nie ma atrybutu value. Jego value jest w option: https://html.spec.whatwg.org/multipage/form...-select-element
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 286 Pomógł: 46 Dołączył: 10.01.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki wielkie, niby dopasowałem do siebie ten kod. Nazwy szkół wyświetlają się poprawnie ale ID szkół liczy jakby od 0 a nie od 1 czyli jak wybieram pierwszą szkołę z listy to w bazie wpisuje ID 0 a nie 1 :/
Dobra generalnie to co mi podesłałeś liczy wiersze w bazie danych a nie sprawdza ID rekordów więc to tak nie może być. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 197 Pomógł: 15 Dołączył: 10.09.2006 Skąd: Siemianowice Śląskie / Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czekaj czekaj, a jak masz zapisane dane szkół w bazie?
standardowo tak jak id|nazwa|opis|pierdoła? id jest unikatowe? Bo w obecnym skrypcie pobierana z bazy jest JEDYNIE nazwa szkoły ('SELECT name_school from school'), natomiast id jest generowane właśnie tak: $i=0;$i<count($x[0]);$i++ czyli inkrementowane od 0 co 1 - to nie jest jakkolwiek połączone z bazą danych. Musisz pobrać i wyświetlić także id z bazy danych. -------------------- woop woop.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 146 Pomógł: 19 Dołączył: 1.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bo ten kawałek z selectem to ja bym zrobił w TEN sposób:
Pisane z pamięci i mogłem gdzieś jakąś literówkę walnąć ![]() Ten post edytował leonpro778 5.03.2018, 08:36:40 |
|
|
![]()
|
|
dr_NO
Mam tabele: Szkola ID|NazwaSzkoly| inne dane adresowe(mało ważne w tym przypadku) Uczniowie ID|Imie|Nazwisko|ID_Szkoly| inne dane leonpro778 sprawdzę to co podałeś, dzięki za kod ![]() Chodzi mi o to żeby odczytać nazwę szkoły i ID szkoły następnie wyświetlić Nazwy szkół w tabeli rozwijanej. Po wyborze nazwy szkoły żeby było zapisywane ID szkoły do tabeli Uczniowe pod ID_Szkoly. Możliwe że to co podesłał leonpro778 będzie dobre ale zanim odpiszę to muszę sprawdzić ![]() Ok, Dzięki Panowie, bardzo mi pomogliście. Sprawa ogarnięta ![]() Zastanawiam się jeszcze... w sumie to mi nie jest niezbędne ale apetyt rośnie w miarę jedzenia ![]() Teraz odczytywane jest ID szkoły i Nazwa szkoły. Do innej tabeli zapisywane jest samo ID szkoły. W jaki sposób zapisywać ID szkoły oraz Nazwe szkoły za jednym razem?
Tak się zastanawiam bo po name= mam tylko "schoolID" ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 06:52 |