![]() |
![]() |
-bat21- |
![]()
|
Goście ![]() |
Czesc,
jestem zupelnie zielony w te klocki, dopiero zaczalem podroz przez gaszcz kodow. Doszedlem do pobierania danych z formularza HTML i utknalem. Przyklad ksiazkowy: Kod <HTML> <HEAD></HEAD> <BODY> <FORM method=get action="a.php" <INPUT type="text" name="Author"> <BR> <INPUT type=submit> </FORM> </BODY> </HTML> no a w a.php odwołanie do tej zmiennej $Author Kod <?php z oprawą kodu HTML, ma się rozumieć. echo $Author; ?> Podręcznik podaje, że należy dbać o wielkość liter (przy całej swej zieleni, sam na to wpadłem ![]() Czy przyczyna moze tkwic w php.ini? Jesli tak to help. pzdr |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 166 Pomógł: 0 Dołączył: 1.04.2004 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poczytaj o $_GET, $_POST, ... i o register_globals -------------------- Nigdy nie kłóć się z głupim, ludzie mogą nie dostrzec różnicy.
|
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 134 Pomógł: 0 Dołączył: 28.01.2005 Skąd: Byczyna Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Je¶li chodzi o sam kod, to i jeden i drugi jest poprawny... Ale może tak jak już kolega wyżej wspomniał, przyczyna może tkwić wła¶nie w register_globals. Spróbuj napisać plik a.php w wyżej wymieniony sposób, czyli:
Użyłe¶ zmiennej globalnej, która według mnie jest pewniejsz± metod± programowania, bo je¶li przeskoczysz na inny serwer, który nie ma uaktywnionej register_globals, to nie będzie problemów ze zmiennymi przesyłanymi z formularzy. A co do samej zmiennej globalnej, użyłe¶ $_POST, bo dane przesłane zostały met±d± POST z formularza html... Ale to już troszkę nie na temat, więc poczytaj sobie o tym. Fajnie podstawy s± opisane w ksi±rzce pt. "php Szybki start" wydawnictwa Helion. Pozdrawiam ![]() -------------------- hmmm.... :)
|
|
|
-bat21- |
![]()
|
Goście ![]() |
Dzięki za pomoc, dużo jeszcze przede mna
![]() pzdr, bat21 |
|
|
![]() ![]() |