![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 5.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dopiero zacząłem uczyć się jQuery i z pewnością to banalny problem, niemniej jednak chciałbym zrozumieć czemu to działa źle. Mam taki oto kod:
HTML: jQuery:
Po kliknięciu na napis Menu ma się pokazać czerwony kwadrat - pokazuje się. Po ponownym kliknięciu na napis Menu kwadrat ma się chować - nie działa, zostaje na ekranie. Co jest nie tak? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
$('#guzik.showed').click(function() - ten kod odpala sie gdy guzik nie ma jeszcze klasy showed wiec sie nie lapie do twojej reguly.
Zainteresuj sie ON |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 806 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podpiąłeś zdarzenie click do elementu kiedy jeszcze nie ma klasy showed.
Obsługa zdarzenia ma być jedna, a w niej sprawdzenie czy element ma klasę, nadanie/usunięcie klasy oraz schowanie/pokazanie elementu. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
ps: a czemu w ogole nie zrobisz poprostu toggle?
$('#guzik').click(function(){ $('.menu').toggle(); }); I juz |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 5.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za pomoc. Toggle() nie użyłem bo go do tej pory nie znałem - po prostu uczę się z książki i chciałem spróbować już coś zrobić z tego co jest na jej początku. Teraz przeczytam ją do końca i wtedy będę próbował coś pisac (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) .
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 20:06 |