![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 16.09.2017 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich, to mój pierwszy post na tym forum (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Niedawno rozpocząłem naukę PHP i mam taki problem: stworzyłem skrypt, który miał za zadanie wyświetlać zmienne wprowadzone przez pola input. Oto kod: projekt.html CODE <html> <head> <title>Mój pierwszy projekt PHP</title> </head> <body> <form action="projekt.php" method="post"> Wpisz pierwszą zmienną: <input type="text" name="wpisz_zmienna1" size=3 maxsize=3 /> <br/> Wybierz drugą zmienną:<br> <input type="radio" name="wpisz_zmienna2" value=5 /> 5 <br/> <input type="radio" name="wpisz_zmienna2" value=3 /> 3 <br/> <input type="radio" name="wpisz_zmienna2" value=4 /> 4 <br/> Wpisz trzecią zmienną: <input type="text" name="wpisz_zmienna3" size=3 maxsize=3 /> <br/> <input type="submit" value="Złóż zamówienie" /> </body> </html> projekt.php CODE <?php $zmienna1 = $_POST['wpisz_zmienna1']; $zmienna2 = $_POST['wpisz_zmienna2']; $zmienna3 = $_POST['wpisz_zmienna3']; ?> <html> <head> <title>Mój pierwszy projekt PHP</title> </head> <body> <?php echo "Wpisana zmienna numer 1 to: ". $zmienna1. "<br>"; echo "Wpisana zmienna numer 2 to: ". $zmienna2. "<br>"; echo "Wpisana zmienna numer 3 to: ". $zmienna3. "<br>"; ?> </body> </html> Po wprowadzeniu liczb w projekt.html przechodzi do projekt.php i wyświetla mi się: "; echo "Wpisana zmienna numer 2 to: ". $zmienna2. " "; echo "Wpisana zmienna numer 3 to: ". $zmienna3. " "; ?> Nie rozumiem dlaczego, wydaje mi się, że wszystko zrobiłem poprawnie. Pracuje na EasyPHP- localhost. A drugi problem jest taki, że nie w projekt.php nie wyświetlają mi się polskie znaki, pomimo, że ustawiłem kodowanie znaków na UTF-8 w Notepad++ Pomocy (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 361 Pomógł: 12 Dołączył: 9.01.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Czyli takie kodowanie musisz zaznaczyć w sekcji head. Spróbuj coś takiego.
Ten post edytował woxala123 16.09.2017, 23:09:58 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 239 Pomógł: 32 Dołączył: 10.03.2004 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
1. Ustaw kodowanie dla plików, u góry masz Zakładki i ustaw kodowanie pliku na UTF
2. Znając życie odpalasz HTML kilkając 2x w plik i pasku adresu masz scieżke do pliku typu C:\... A musisz "wejść przez serwer" (nie wiem jak to mądrze napisać (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) ) czyli wpisujesz coś na zasadzie http://localhost/sciezka/do/pliku.php |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 381 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ewidentnie dane nie są parsowane przez PHP.
https://prophp.pl/article/20/konfiguracja_s...cgi_pod_windows https://prophp.pl/article/3/kodowanie_znakow_na_stronach_www |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 16.09.2017 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki bardzo za pomoc, po dodaniu kodowania UTF-8 pojawiły się polskie znaki. Ruszył też sam skrypt i wszystko działa już jak należy. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.09.2025 - 13:34 |