![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No właśnie zastanawiam się w jakiej formie widzielibyście idealne kursy programowania?
Tradycyjna forma w postaci skondensowanych artykułów, może nagrania na YouTube? Jeśli pisany to może źródła np. na github tak aby można było tworzyć społecznościowo? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 268 Pomógł: 254 Dołączył: 11.06.2009 Skąd: Świętochłowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Źródła na GH to podstawa. A sam kurs może w formie hybrydowej, tak jak np. kodu.je ostatnio kombinuje?
-------------------- ★Mój blog || Okiem krytyka★
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 160 Pomógł: 27 Dołączył: 22.09.2008 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak dla mnie, 3x w tygodniu 5-minutowe video na konkretny temat. Bez ściemy, bez niepotrzebnych bajerów.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 175 Pomógł: 26 Dołączył: 13.09.2007 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To jest dla mnie ideał. Transkrypcja + kluczowe źródła w przyjaznej formie. A jak ktoś lubi, to ma i video. Pod spodem opcja dyskusji.
https://knpuniversity.com/screencast/symfon.../using-services |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 342 Pomógł: 23 Dołączył: 20.01.2011 Skąd: Chełm Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Krótkie wyjaśnienia na chłopski rozum + korzystanie z dokumentacji dla niezdolnych(a tak nie raz pokazać w video co i jak szukamy)
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wideo tutorial "How To: Using PHP Manual"
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 342 Pomógł: 23 Dołączył: 20.01.2011 Skąd: Chełm Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ci zaczynający to ja nawet nie wiem czy wiedzą jak się korzysta z manuala jak im się nie wspomni
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 141 Dołączył: 19.09.2006 Skąd: B-tów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A ja myślę że to zależy do kogo chcesz trafić.
Jeśli bardziej celujesz w młodych ludzi którzy dopiero zaczynają to pewnie lepsze będzie wideo - szczególnie że wielu nastolatków dostaje konwulsji na samą myśl że mają coś przeczytać ![]() Ale za to osoby bardziej zaawansowane( i często starsze) pewnie będą wolały tekst, gdzie szybciej wyłapią to czego szukają. Oczywiście jeśli miałby to być w formie wprowadzenia do jakiejś nowej technologii to ok, taki "wykład" może być fajny. Czyli przykładowo wyjaśnienie czym jest i jak działa full rest api w formie wideo bo pewnie łatwiej będzie załapać. Ale konkretne przykłady implementacji już raczej jako tekst bo przynajmniej dla mnie patrzenie przez pól godziny jak ktoś koduje nie jest szczególnie porywające. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja bym widział proces nauczania tak:
- klikasz, dostajesz coś tam do zrobienia (np. dopisać imię kota do końca pliku), masz na to godzinę - nie udało ci się zrobić, to dostajesz wskazówkę/wskazówki i następną godzinę - i tak dalej |
|
|
![]()
|
|
Coś ala codecademy ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 160 Pomógł: 27 Dołączył: 22.09.2008 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skoro codeacademy już istnieje (jak i mnóstwo ich klonów) to po co robić kolejny?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Tworzenie kolejnego codeacademy nie ma sensu, chyba że będzie to realizowane w inny sposób ale na podobnej zasadzie. Choć powiem szczerze że taka forma jest dla mnie mało intuicyjna.
Bardziej bym widział Kurs w postaci listy pojedynczych tematów ułożonych tak żeby zbudować np. prostą aplikację. Czyli: - Założenie - budujemy np. blog, forum, cokolwiek. - Przechodzimy po kolei przez kroki poznawcze czyli składnia, warunki, pętle, łączenie się z BD itd. Przy tym opisujemy jakieś ciekawe funkcje języka, jakieś smaczki typu dlaczego === a nie == i vice versa. ? Nie lanie wody w postaci poematów tylko kawałek kodu + wyjaśnienie. Można też tradycyjniejszą formę czyli podział książkowy, pętle, warunki, itd itd. Suche definicje, jakieś przykłady. Taka skrócona wersja Manuala. Tylko Czy to ma Sens? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 879 Pomógł: 230 Dołączył: 20.03.2005 Skąd: Będzin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ogólnie rzecz mówiąc, w polskim internecie brakuje kursów z zastosowaniem nowych funkcjonalności PHP. Są opisane, ale brak pokazania ich prawdziwej natury.
Nie mówiąc już że PHP ma mnóstwo funkcji, bibliotek z których mało kto korzysta mimo że oferują ciekawe rozwiązania np. praca na tablicach, poprawne stosowanie konstruktorów (return, yield). Etc. Do tego wyjaśnienie jak to może się przydać w zastosowaniu biznesowym. Ten post edytował Tomplus 30.08.2017, 13:41:29 |
|
|
![]()
|
|
Ja sam nie użyłem yield ani razu odkąd wprowadzili
![]() Wg. mnie szkolenie/kurs musi być podzielony na 2 typy. Podstawa w której można napisać proste aplikacje i ta Zaawansowana w której można zacząć wyjaśniać co to i do czego Composer, Smaczki właśnie w postaci nowości językowych i jak je używać, składnie, wzorce. Bo jaki jest sens używania yield jeśli człowiek nie wie co to funkcja. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 879 Pomógł: 230 Dołączył: 20.03.2005 Skąd: Będzin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Racja. Dobry kurs wykorzystania Composera przyda się, ale to już o krok od pracy w konsoli SSH. Wiele osoby mieniące się programistami, nawet nie wiedzą jak z tego korzystać, mimo że poprawiłoby ich sprawność pracy.
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Bardziej bym widział Kurs w postaci listy pojedynczych tematów ułożonych tak żeby zbudować np. prostą aplikację. Czyli: - Założenie - budujemy np. blog, forum, cokolwiek. - Przechodzimy po kolei przez kroki poznawcze czyli składnia, warunki, pętle, łączenie się z BD itd. Przy tym opisujemy jakieś ciekawe funkcje języka, jakieś smaczki typu dlaczego === a nie == i vice versa. ? Nie lanie wody w postaci poematów tylko kawałek kodu + wyjaśnienie. Zawsze mi tego brakowało jak zaczynałem. Choć początki na forum to jak głupi dzieciak czasem się zachowywałem ![]() |
|
|
![]()
|
|
W sensie czego? całości co opisałem ?
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 13:51 |