![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 27.06.2017 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam! To moj pierwszy post, zaczynam uczyc sie php ogladalem troche filmikow i zaczalem tworzyc strone, wlasciwie to moze byc nawet cos podobnego do gry via www w celach nauki lecz mam pewien problem dlatego chcialem prosic tutaj o pomoc
Dokladniej chodzi mi o to ze nie chce wyswietlic mi danych z bazy, dodalem do tabeli users kolumne money i ustawilem wartosc domyslna na 3. Teraz w pliku ktory wyswietla profil uzytkownika chce dodac opcje ktora bedzie wyswietlala aktualny stan konta uzytkownika czyli 3. Tak wiec w pliku youraccount.php dodaje taki kod:
Jednak gdy zaktualizuje plik i odswieze strone to pokazuje mi poprostu moje zapytanie czyli: Twoja ilosc pieniedzy to: SELECT money FROM users Moglby ktos mnie nakierowac jak to poprawic? Szukalem w internecie kilka sposobow i probowalem tez w innych formatach to zrobic ale nic mi nie pomoglo. Mam nadzieje ze nie zostane na dzien dobry zlinczowany za to ale kazdy kiedys zaczynal (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) ! Ten post edytował Kshyhoo 28.06.2017, 08:59:16
Powód edycji: [Kshyhoo]: Używaj bb-code do kodu...
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 381 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wyświetlasz teraz string. Musisz jeszcze to zapytanie jakoś wykonać i przetworzyć. Najlepiej za pomocą PDO.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oglądałeś filmiki... Albo nie doszedłeś jeszcze do etapu pracy z BD albo pominąłeś kilka odcinków...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 27.06.2017 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wporzadku bede uzywal bbcode jesli bedzie jakis kod odemnie (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) ! Co do mojego pytania w jaki sposob moge przetworzyc to zapytanie do sql? Bo wyswietlenie chyba nie jest zle poprzez echo? Co do kolegi wyzej owszem wiele rzeczy pominalem ale tak to jest jak chce sie szybko szybko cos zrobic ^^ bez podstaw i ksiazki jakiejs chyba nie ogarne tego ale chcialem odrazu poprzez praktyke sie uczyc (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 381 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podałem ci link gdzie masz wszystko opisane. Szybki przykład
|
|
|
![]()
|
|
Wybacz kolego Viking nie zauwazylem tego PDO myslalem ze to tylko podkreslenie jakies a tu link fajny (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
No wiec tak przerobilem to wszystko i wyszlo mi mniej wiecej cos takiego:
Oczywiscie pod nazwy podlozylem polaczenie z baza uzytkownik i tak dalej zmienilem takze zmienne na money wkleilem to zaktualizowalem i w sumie na stronie jak odswiezylem to nie wyswietla sie absolutnie nic zadnego bledu nie ma, ale nie ma tez wyswietlonego pustka na stronie nawet nie wyswietla sie tekst Twoja kasa to:.. Dodam ze dodaje to pod danymi uzytkownika prawie na samym koncu kodu. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bo do zapytania odbierasz zmienną z `$_POST['money']`;
|
|
|
![]()
|
|
A pownienem uzyc $_GET? Bo nie rozumiem teraz jak wyjsc na prostą i wyeliminowac ten problem (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Miedzy uszami masz taki malutki guzik. Wlacz go, on odpowiada za myslenie (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
Szukasz teraz usera na podstawie pieniedzy.... Nie sadzisz ze powinienes go szukac na podstawie ID tudziez LOGIN? I to ID czy LOGIN masz pobrac z sesji, get czy skadkolwiek gdzie to trzymasz |
|
|
![]()
|
|
Wszystko zależy skąd pochodzi ta zmienna. form method=post będzie w $_POST, z pasku adresu w $_GET.
|
|
|
![]()
|
|
No tak jedna dobra wiadomosc ktora dobrze nakieruje i juz ma to jakis sens (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) w pliku Twoj profil mam taki kod:
Pobralem jakis silnik strony z chomikuj sam poczatek bez stylow niczego tylko rejestracja logowanie i wyswietlanie profilu i z tego co tutaj wychodzi to logowanie opiera sie na sesji skoro jest $session dobrze mysle (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) ? I teraz zeby zrobic to na podstawie loginu czy id tak jak napisal kolega moderator musialbym to napisac tak:? SELECT id FROM users WHERE money?(IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) Probowalem ale nic nie pomoglo (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) |
|
|
![]()
|
|
Wcisnij ten guzik do konca.... (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
Chcesz pobrac MONEY dla user o danym ID. Szukac masz wiec po ID a nie po MONEY.... NIe SELECT id FROM users WHERE money? a: SELECT money FROM users WHERE id=tu_szukane_id ps: inna kwestia to to, ze juz te dane i tak pewnie masz, o tu: $userdata = User::getUser($session->user_name); pobierasz cale info o userze wiec i pewnie MONEY tam masz. |
|
|
![]()
|
|
Zanim guzik do konca wcisniety bedzie to troszke minie (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
W kazdym razie to prawda mam w jednej tabeli zrobione id login haslo mail i tak dalej i na koncu dodalem money, tylko jak to teraz wyswietlic.. $userdata = User::getUser($session->user_name); Jesli zmienilbym tutaj w nawiasie username na money a pozniej dal echo .$userdata to powinno zadzialac dobry mam tok rozumowania czy mam sie wrocic do żłobka (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) ? Albo teraz wpadlem na to zeby wykorzystac faktycznie to zapytanie sql tak jak napisales $money = 'SELECT money FROM users WHERE id=tu_szukane_id - tylko teraz tak w tym id= mam dac nazwe kolumny z tabeli o nazwie id? Bo probowalem dac takie cos: $money = 'SELECT money FROM users WHERE id='$id'; echo $money; i tez dupa zbita (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Ten post edytował Rafiks1992 29.06.2017, 11:04:17 |
|
|
![]()
|
|
$userdata = User::getUser($session->user_name);
echo $userdata['money']; ? Jak nie zadziala to pokaz kod funkcji User::getUser |
|
|
![]()
|
|
Sprobowalem tak jak podales wyskoczyl mi blad:
Fatal error: Cannot use object of type User as array in /home/.../account.php on line 172 Linia 172: echo $userdata['money']; A w pliku o ktorym mowiles gdzie podaje sie klase uzytkownika znalazlem dane ktore wyswietlane sa w tabeli dokladniej takie cos: plik userclass.php
Dodalem tam na koncu money oraz public $money ale i tak nic nie pomoglo gdzies jeszcze tego mi brakuje (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) |
|
|
![]()
|
|
Nie:
echo $userdata['money']; a: echo $userdata->money; |
|
|
![]()
|
|
Oczywiscie zmienilem to i ogolnie wyglada to tak:
$userdata = User::getUser($session->user_name); echo 'Twoja kasa to:' .$userdata->money; Podmienilem plik na serwerze i teraz wyswietla sie Twoja kasa to: i pustka nic nie wyswietla znow, albo jest to jakis prosciutki malutki blad albo cos tu jest grubo nie halo (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) |
|
|
![]()
|
|
Powinno dzialac teraz. Jestes pewien ze ten user ma jakakolwiek kase w bazie wpisana?
|
|
|
![]()
|
|
Jak najbadziej ustawilem w phpmyadmin w money zeby poczatkowa wartosc wynosila 3 i tak rzeczywiscie jest. Moze w zlym miejscu wklepuje ten kod? na samym koncu praktycznie dodaje bo chce zeby byl pod spodem
|
|
|
![]()
|
|
var_dump($userdata);
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.09.2025 - 01:49 |