![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 167 Pomógł: 0 Dołączył: 30.04.2004 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Chciałem się Was zapytać, czy żeby wykonywać jakieś zlecenia internetowe typu np. wykonanie prostej strony, stworzenie skryptu trzeba koniecznie mieć swoją firmę? Wiem, że jest coś takiego jak umowa - zlecenie, ale nie wiem, czy trzeba mieć do tego zarejestrowaną jaką działalność i co konkretnie jest potrzebne. Jak się wtedy płaci podatek? Pozdrawiam i czekam na wyjaśnienie sprawy, bo w tej kwestii jestem zielony :/ -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ta firma, dla której robisz coś zatrudnia Cię na umowe zlecenie i to oni wszystko załatwiają ;]
-------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Lepsza jest Umowa o Dzieło - można więcej wyciągnąc od zleceniodawcy, ze względu na fakt, iuż Umowa o Dzieło nie wymusza płacenia ZUSów i innychzłodziejscich odprowadzeń a tylko podatek.
Polecam: http://praca.wp.pl/kalkulator.html -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli chcesz się zajmować tym póżniej(czyt. w życiu) dobrze założyć samą firmę i robić na jej konto.
-------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 167 Pomógł: 0 Dołączył: 30.04.2004 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmmm, a można prosić o więcej szczegółów?
Przede wszystkim to raczej nie miała by być umowa z żadnymi firmami, tylko z osobami, które by chciały stronę czy jakiś skrypt. Czasami ktoś po prostu pisze do mnie maila w takiej sprawie i jak do tej pory w sumie odpuszczałem, bo nie wiem jak to legalnie załatwić. Cytat("null") Jeśli chcesz się zajmować tym póżniej(czyt. w życiu) dobrze założyć samą firmę i robić na jej konto. W przyszłości może tak, ale teraz na pewno nie mam zamiaru się bawić w firmę... Cytat("scanner") a tylko podatek. No właśnie jak z tym podatkiem jest? Jak to się odprowadza itd. ? Na razie przyznam się, że widzę to tak, że: - umowę - zlecenie można wykonać nie mając firmy - trzeba tylko sporządzić jeden papierek między dwoma osobami, gdzie można wpisać tak naprawdę dowolne (?) rzeczy, tzn. że to te 2 osoby ustalają wspólnie warunki danego zlecenia i to się powinno znaleźć w dokumencie - po podpisaniu umowy przez obie strony, wykonuję zlecenie zamówione przez daną osobę - gdzieś tam w międzyczasie dostaję pieniądze - po zakończeniu usługi/miesiąca (czy czegoś innego ?) powinienem odprowadzić jakiś podatek, żeby to było legalne... Takie jest na razie moje wyobrażenie. Czekam na więcej informacji, bo na pewno wiecie więcej ode mnie ![]() ---- EDIT ---- A może w moim wypadku rzeczywiście chodzi o umowę o dzieło ? Ten post edytował pitbull82 1.02.2005, 12:24:56 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.06.2025 - 04:21 |