![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 4.06.2017 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam mały problem od kilku dni męczę się z małym problemem a mianowicie skrypt logowania. Prosze przejrzec mój kod i o odpowiedz co robię nie tak. (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Niby 'total result' wskazuje dobrze jak wpisze dobre dane to wartosc 1 a jak zle to 0 wydaje mi sie ze cos jest z warunkiem sprawdzajacym.
CODE <?php $servername = "localhost"; $username = "root"; $password = ""; $dbname = "sesja"; // Create connection $conn = new mysqli($servername, $username, $password, $dbname); // Check connection if ($conn->connect_error) { die("Connection failed: " . $conn->connect_error); } CODE <?php
require_once('db_connect_sesja.php'); $login=$_POST['login']; $haslo=$_POST['haslo']; $zaloguj=$_POST['zaloguj']; if(isset($zaloguj)) { $conn->select_db("logowanie"); //$conn->select_db( 'logowanie' ); $zapytanie = "SELECT * FROM `logowanie` WHERE login='$login' AND haslo='$haslo'"; //$result = $conn->query("SELECT * FROM `logowanie` WHERE login='$login' AND haslo='$haslo'"); //$result = $conn->query($zapytanie); //$conn -> query($zapytanie); if($result = $conn->query($zapytanie)) { echo 'udalo sie'; echo '<br>'.'Total results: ' . $result->num_rows; } else { echo 'zly login lub haslo'; } } |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 879 Pomógł: 230 Dołączył: 20.03.2005 Skąd: Będzin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 4.06.2017 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Gdy podam wszystkie dane źle :
Gdy podam prawidłowe :
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 879 Pomógł: 230 Dołączył: 20.03.2005 Skąd: Będzin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie zrozumiałeś mnie.
Chodzi o to że w obydwóch przypadkach wynik zwraca Ci obiekt, a jeżeli zwraca Ci obiekt, to nie ma informacji czy jest to dosłownie TRUE lub FALSE. Podstawowa zasada warunków to spełnienie wartość czy coś jest prawdą lub fałszem. W tej chwili masz warunek:
a znaczy to samo co:
Bez względu na treść, warunek zwraca TRUE |
|
|
![]()
|
|
czyli jak to zrobić ? Młgłbyś podac mi co mam wstawic zeby to działało ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 218 Pomógł: 16 Dołączył: 6.06.2014 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmmm... najprawdopodobniej tak:
1. Dodałem LIMIT w Twoim zapytaniu, tak w razie czego. 2. Co najwyżej jeden rekord Tobie zwróci, dlatego warto zobaczyć czy ilość rzędów jest równa 1, jak nie to będzie równa 0 - bo nie może być więcej takich userów. |
|
|
![]()
|
|
dziekuję bardzo wszystko hula , taka głupota a 3 dni nad nią siędzę , jeszcze raz dzieki (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Chciałem żeby to sam odkrył, a nie postawienie kawy na ławę, bo następnym razem spotka się z tym samym problemem i znów spędzi 3 dni z rzędu.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 218 Pomógł: 16 Dołączył: 6.06.2014 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chciałem żeby to sam odkrył, a nie postawienie kawy na ławę, bo następnym razem spotka się z tym samym problemem i znów spędzi 3 dni z rzędu. Wiem, ale koleś nie ma pojęcia o var_dump'ie to i tak mu nie wiele pomoże, a obiektu, który dostał to nawet nie rozszyfruje. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 11:55 |