![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 213 Pomógł: 0 Dołączył: 7.01.2005 Skąd: Nigdzie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć!
Zrobiłem stronę, ale że nie wszystkim podoba się tło, chciałem dodać wyłącznik. Polega on na tym, że metodą GET wysyłam wartość zmiennej tlo, i jeżeli wynosi ona tak to tło się pokazuje, inaczej nie. Na stronie głównej jest button, gdzie się wybiera czy chce się oglądać stronę z tłem czy nie. Działa to na pierwszej podstronie, ale na każdej następnej nie ![]() Wiecie co zrobić żeby to zadziałało? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 247 Pomógł: 0 Dołączył: 4.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
troche niefachowo (sam sie ucze), ale moze na kazdej z podstron umiescic
dodatkowo jeszcze menu umiescic w pliku *.inc lub *.php. ale menu zrobic dwie wersje - jedna z linkami + ?tlo=tak a drugie bez i tak samo jak wyzej w zaleznosci od tego czy zmienna $tlo zostala przeslana pokazac (include) takie badz takie menu albo jezeli tlo zostalo wybrane na stronie glownej, to tworzysz cookie i na kazdej z podstron sprawdzasz, czy cookie istnieje. jezeli tak - pokaz tlo. tylko, ze sa osoby, ktore maja wylaczone cookie. Ten post edytował hmmm 31.01.2005, 16:41:15 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 848 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najlepiej umieścić to w sesji ( session_name(), session_start() )
Ten post edytował Vertical 31.01.2005, 16:56:21 |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 213 Pomógł: 0 Dołączył: 7.01.2005 Skąd: Nigdzie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A znacie namiary na kurs php dla ciężko kapujących ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 742 Pomógł: 0 Dołączył: 14.12.2003 Skąd: Gdańsk, Trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jeżeli chodzi o sesje masz pierwsze z brzegu: http://www.leon.w-wa.pl/texts/kurs/sesje.php Jeżeli chodzi o inne kursy php, używaj googli: http://www.google.pl/search?hl=pl&client=f...ukaj&lr=lang_pl
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 247 Pomógł: 0 Dołączył: 4.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to moze tak ...
w index.php na poczatku
potem na podstronach dajesz:
w ten sposob nie bedziesz musial przesylac zmiennej $tlo przechodzac z podstrony na podstrone musialbys jeszcze troche pokombinowac i zrobic tak, zeby tlo potem nie bylo pokazywane, jezeli gosc zmienil ustawienia na 'nie wyswietlaj tla' |
|
|
![]()
|
|
Dzięki wielkie !
Jeżeli chodzi o kurs to szukałem na google, ale chdzi mi o najlepszy waszy zdaniem ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 0 Dołączył: 25.01.2004 Skąd: Świętochłowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a jeszcze lepiej to nie dawać wartości tak/nie tylko conajwyżej 0/1, z tego co wiem skrypt będzie szybciej pracować, minimalnie bo minimalnie, ale szybciej, poza tym praca na liczbach jest IMO bardziej estetyczna:)
-------------------- “Twój czas jest ograniczony, więc nie marnuj go żyjąc tak jak inni. Nie daj się znaleźć w potrzasku przez dogmaty, którymi żyją. Nie ulegaj opiniom, które zagłuszą twój wewnętrzny głos. I najważniejsze, miej odwagę pójść za twoim sercem i intuicją. Wszystko inne jest mniej ważne.”
Steve Jobs |
|
|
![]()
|
|
hmmm, mam do ciebie pytanie. Kod działa idealnie, jeżeli gość chce włączyć tło.
A jeżeli chce je wyłączyć ? Z moich kombinacji niewiele wyszło. Może Ty masz jakiś pomysł ? Ten post edytował Tsiru 6.02.2005, 17:21:34 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 743 Pomógł: 0 Dołączył: 11.11.2003 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a może poprostu uzyj Cookies ...
-------------------- Słońce zachodzi ... kolejna noc nadchodzi ...
|
|
|
![]()
|
|
to bedzie cos takiego:
index.php
podstrona.php
no i musisz tylko napisac tak formularz, zeby byla wysylana zmienna $tlo o wartosci 'tak' lub 'nie'. no ale to juz chyba masz. powinno dzialac, chociaz nie sprawdzalem :P |
|
|
![]()
|
|
Dzięki - działa, i nawet ładnie się prezentuje
![]() Ten post edytował Tsiru 8.02.2005, 21:53:45 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.07.2025 - 09:47 |